Silesia party 5 aka Sile5ia

Dział przeznaczony na pogaduszki o naszej wspaniałej scenie.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Cobra
Grupa: Samar

#221 Post autor: Cobra »

kisiel pisze: Nie odbierajcie Nam chęci tworzenia na PC!!!!
A twórzcie sobie i na PC,nie mam nic przeciwko :lol: nawet łatwiej pixelować, ale skany poza konkursem.
8 bit rulez:)

Awatar użytkownika
carrion
Kontakt:

#222 Post autor: carrion »

@cobra
ile wg ciebie było skanów na silesi 4?
c64portal.pl, retronavigator.com

Awatar użytkownika
Cobra

#223 Post autor: Cobra »

z tego co pamietam to przynajmniej 2: choćby puszka nitro, black...

Awatar użytkownika
Sebaloz/Lepsi.De

#224 Post autor: Sebaloz/Lepsi.De »

Na Silesii 3 byl jeden skan potem konwertowany, poprawiany pod Timanthesem i przerzucany kabelkiem na c64. Czyli byly zlamane wszystkie stare przepisy dotyczace gfx kompo, wiec mimo ze grafika byla originalna to powinna zostac zdyskwafikowana. Po prostu zostala najpierw naszkicowana na kartce papieru i na kompo zostala wystawiona przez ta sama osobe ktora naszkicowala ta grafike. Przepisy dotyczace skanowania, konwertowania, poprawiania i przerzucania z grzyba, byly napisane jeszcze w czasach gdy nikomu sie nie snilo ze ktokolwiek bedzie w stanie narysowac cokolwiek originalnego na gfx kompo. I tak na Silesii obowiazuja oficjalnie stare przepisy (z ktorych co roku sie nabijam), na Breakpoint i Riwerwash i na atarowskich party sa nowe przepisy (polowa i tak je olewa ale grafiki przechodza), a na LCP czy Datastorm jest mix nowych przepisow ze starymi. Kiedys nikt sie nie pytal czy to originalna praca czy nie, tylko skad zostala przerysowana :)

Awatar użytkownika
carrion
Kontakt:

#225 Post autor: carrion »

Zebym zrozumial te nowe/stare...
Jesli naszkicuje cos na pc (timanthes, gfx2, photoshop, p1) dopracuje, a potem zgram na mmc/1541ultimate to tak jak bym uzyl skanu? Bardzo czesto uzywam photoshopa (np moj pic vatican incident) i w sumie wspiera moj pomysl na pic tak samo jak pod koniec timanthes czy nufli editor...
Pogubilem sie seba z twoimi teoriami...
Krotko co moge a co nie moge?

Awatar użytkownika
Cobra

#226 Post autor: Cobra »

Czyli pozostaje wystawić odpowiednią punktację przez partyzantów takim pracom, czyli ZERO.

k.

#227 Post autor: k. »

carrion pisze:Zebym zrozumial te nowe/stare...
Jesli naszkicuje cos na pc (timanthes, gfx2, photoshop, p1) dopracuje, a potem zgram na mmc/1541ultimate to tak jak bym uzyl skanu? Bardzo czesto uzywam photoshopa (np moj pic vatican incident) i w sumie wspiera moj pomysl na pic tak samo jak pod koniec timanthes czy nufli editor...
Pogubilem sie seba z twoimi teoriami...
Jak się tworzy na PC nie ma granic :)
Seba jak zwykle coś tam mamrota o pure C64 gfx, ale to już stary łysy człowiek ;)
Jak zwykle nie mam racji :)

Awatar użytkownika
Cobra

#228 Post autor: Cobra »

carrion pisze:Zebym zrozumial te nowe/stare...
Jesli naszkicuje cos na pc (timanthes, gfx2, photoshop, p1) dopracuje, a potem zgram na mmc/1541ultimate to tak jak bym uzyl skanu?
Dobrze to ująłeś: naszkicuję. Wielu grafików używa podpurek, ale nie używa skanów i konwertów.
Szkic to nie skan, ktoś inaczej uważa?

k.

#229 Post autor: k. »

Kasiu a co za różnica skaner mechaniczny od ręcznego (grid)?
I tak po etapie skanowania musisz obrobić ręcznie.

Awatar użytkownika
Cobra

#230 Post autor: Cobra »

dopracuje w Timanthes i praca gotowa :lol: ale czy o to chodzi? Wg mnie zdecydowanie nie.
Załączniki
skan.png
skan.png (10.55 KiB) Przejrzano 6351 razy

k.

#231 Post autor: k. »

no gdzieś Kobieto była jak tłumaczyłem :P
Argument przeciwko był taki:
Kisiel jak ci się nie podoba to wogóle nic nie będzie.
Dlatego wszystko robimy na PC !!!
I to jest OK, naprawdę.

Awatar użytkownika
Cobra

#232 Post autor: Cobra »

kisiel pisze:Kasiu a co za różnica skaner mechaniczny od ręcznego (grid)?
I tak po etapie skanowania musisz obrobić ręcznie.
Carrion napisał: naszkicuję, więc gdzie tu skan? Nie wiem,ale ja też zaraz się w tym pogubię.

Zróbmy nową kategorię: obróbka skanów, albo:
proponuję na party taki konkurs: chętni dostają fotografię do obróbki, mają na to np. 1 godzinkę i zagłosujemy,najlepsza wygra i dostanie nagrodę. Może być niezła zabawa,bo można obrobić, aby najbardziej odzwierciedlała oryginał lub dodać zabawne elementy.
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2011, 22:44 przez Cobra, łącznie zmieniany 1 raz.

k.

#233 Post autor: k. »

Carrion rysował babę z fotografi na party w Tarnowie, sam widziałem.
Przykład skanera ręcznego.
Dłoń mu się nie podobała zrobił splash zielony.
Ja tak bym nie potrafił szybko zrobić jak on i w życiu nie zrobiłbym zielonej ręki. Czyli to jest sztuka.
Teraz nie rozróżniam, oglądałem jak robił Veto.

Awatar użytkownika
Cobra

#234 Post autor: Cobra »

kisiel pisze:Carrion rysował babę z fotografi na party w Tarnowie, sam widziałem.
Kisielku miałam cały czas na myśli skanowanie, jak w moim przykładzie. Przerysowanie z oryginału to jest sztuka i wcale nie taka łatwa.
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2011, 22:48 przez Cobra, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
carrion
Kontakt:

#235 Post autor: carrion »

Na serio to pamietasz?
zielona reka to akurat dla tego ze mi sie juz nie chcialo :)
To co sie wtedy zaczelo to byl ogolnie taki tred na scenie... Wez obrazek np borysa (ja wzialem z pani domu czy z innego twojego stylu -zabralem mamie) i dorysuj ocs aby bylo mlodziezowo :)
To co mnie ciekawi Kisiel to czy dla ciebie wieksze znaczenie mial fakt ze to byl przerys ze zdjecia czy fakt ze robilem to joyem na real machine? Chyba znam odpowiedz ale napisz.

k.

#236 Post autor: k. »

Nie wiem jak robiłeś przed joy'em (bo zakładałem że gridem .. victor tak mi gadał) ale to że taką ładną dłoń zniszczyłeś joy'em zrobiło to wrażenie.
Pamiętam też wymiętą gazetkę z oryginałem. Takie wyrwane cuś z gazety z gładkim papierem.
Teraz ludzie zarzucają mnie że nie pamiętam co robiłem 3 dni wcześniej :P

Awatar użytkownika
Sebaloz/Lepsi.De

#237 Post autor: Sebaloz/Lepsi.De »

carrion pisze:Pogubilem sie seba z twoimi teoriami...
Wedlug starych przepisow nie mozesz uzywac wymienionego przez Ciebie sprzetu i narzedzi. Niewazne czy to grafika originalna, przerysowana 1:1 czy bazowana na referencjach. Na Silesii obowiazuje regula ze nie mozna przewalac grafiki z grzyba, ty przewalasz z maca wiec spoko. Ja przewalam z grzyba wiec mozna mnie wywalic z kompo :)

Pisales ze chcesz wystawic grafike na easterparty (Revision), jesli Twoja grafika bedzie bazowac na referencjach to musisz zaznaczyc to w pliku txt dolaczonym do obrazka.

Jesli chcesz wystawic grafike na Riverwash w Lodzi to nie moze ona bazowac na jakichkolwiek referencjach, mozesz uzywac dowolnego sprzetu, ale musi to byc originalna praca.

Nie martw sie, zaden z organizatorow nie wyrzuci z kompo zadnej grafiki nawet jesli nie spelnia warunkow, bo spadlby poziom konkursow a tego nikt nie chce.

Ja skonczylem z przerysowywaniem wlasnie dlatego ze lamerzy nie potrafia odroznic skanowania mechanicznego od przerysowywania recznego, czy tez konwertowania softwarowego od przerysowywania recznego. Jesli przerysowales Borisa to ty musisz udowodnic ze przerysowales go recznie, a nie lamer ma udowodnic ze ty go skanowales
czy konwertowales. Wedlug lamerow "efekt jest podobny" :)

k.

#238 Post autor: k. »

Ale cynizm nikt nic nie wywali choćbyś kupę zrobił ;)
Tzw bufor legendy hehhee

elban
Grupa: aRise

#239 Post autor: elban »

Spojrzmy na to z innej strony. Sebaloz chce zmienic zasady obowiazujace od lat
No a normalne gfx kompo to tylko originalne grafiki (tak jak na Breakpoint, Riverwash), mialbym wtedy jakies szanse..
a jak nie to:
Jesli moje postulaty dotyczace drugiej grafiki i regul hardware kompo nie zostana uwzglednione to nie bede w tym roku sponsorowal Silesia Party.
Skoro normalnie nie daje rady to kombinuje? ;)[/quote]
was twenty, is five, my friend...

Awatar użytkownika
Raf
Grupa: Vulture Design

#240 Post autor: Raf »

zielok pisze:
Raf pisze:...
- nie będę cytował ale moja tolerancja odnoście czytania bzdur (sorry Raf ale twój tekst był żałosny i to on u mnie przebił dno) właśnie została przekroczona po tym poście (niektóre wcześniejsze wypociny niektórych ludzi oczywiście także miały na to wpływ i to już od pewnego czasu).
Cóż po raz drugi robię sobie przerwę z c64scene.pl. Nie wiem na jak długo może kiedyś wrócę, może nie. Wesołych świąt!

ps. Róbcie coś na c64 a nie pierdolcie.
no przepraszam za to zielone, jednak nie wiem nic w tym temacie, moglem kogos urazic porownujac do narkomana. Mam nadzieje ze i Ciebie Zieloku ten kolor nie urazil...
tak naprawde dochodzi jeszcze dodatkowy problem ... cARRION obiecal zrobic grafe do layoutu i tez sie z tego nie wywiazal... naprawde lepiej czasem usiasc i cos zrobic niz krzyczec albo... po prostu... siedziec cicho. Generalnie szkoda ze argumentow jako takich braklo i mam nadzieje Zielok, ze Twoj post nie wynikl tylko z powodu przynaleznosci do jednej grupy ;)

Podsumowujac:i ten temat kolejny raz wykazuje, ze moderator jest miekkim chujem robiony, jest tu totalny burdel, offtop miesza sie wzajemnie tez z drugim watkiem (o Piesiu) zatem proponuje aby ten temat zamknac i przeniesc sie tu :

http://www.c64power.com/forum/index.php ... ic&forum=6

gdzie spokojnie mozna wypowiedziec sie zarowno po EN jak i PL, a wydzielone subforum zapewnia pewien lad (niestety, prowadzenie forum to nie jest jedynie kopiowanie ogolnego zarysu z amisceny...).

ODPOWIEDZ