Witajcie!
Z tej strony jakiś losowy gościu, znaczy się red. nacz. RetroAge
W tarnowskiej galerii BWA (gdzie kiedyś wystawiałem „Deszczownika” na Atari -
http://www.bwa.tarnow.pl/3,848,aktualno ... agraj.html ), na przełomie listopada i grudnia organizowany jest festiwal sztuki „ArtFest” (
http://www.bwa.tarnow.pl/artfest,artfest-2020,5,55.html). W tym roku, z okazji przypadającej setnej rocznicy urodzin Stanisława Lema, mam możliwość zorganizowania wystawy pod nazwą „8bitów sztuki”.
W ramach wystawy chciałbym zaprezentować POLSKĄ twórczość demoscenową z popularnych u nas 8bitowych komputerów Atari, Commodore, Spectrum. Zastanawiam się jeszcze nad dodaniem twórczości na konsolę Pegasus (czyli popularnego u nas w latach ’90 klona Nintendo Famicom).
W dniach 10 grudnia – połowy/końca stycznia miałbym do dyspozycji główną salę galerii. Z puntu widzenia pracowników BWA, wystawa powinny być jak najbardziej bezobsługowa. Dlatego też wspólnie ustaliliśmy:
- „Dema” prezentowane byłyby z plików video z wykorzystaniem projektora.
- „Muzyka” do odsłuchu z odtwarzacza audio z wykorzystaniem słuchawek.
- „Grafika” – tu mam mały problem, nie wiem czy byłaby możliwość zrobienia jakiegoś „slideshow” uruchamianego z komputera podłączonego do telewizora CRT? Czy też bezpieczniej wykorzystać drugi projektor i pliki graficzne z PC?
- W temacie drugiego projektora – chcielibyśmy wyświetlać jakieś zdjęcia oraz teksty związane z tematyką wystawy, najlepiej coś z lat ’80 i ’90.
- Na środku sali byłoby rozstawione do 10 starych szkolnych ławek, na których udostępnione byłyby komputery 8bit. Na komputerach uruchomione ewentualne slideshow, oraz jakieś gry lub programy – w przypadku Atari jest złożone „zamówienie” na „Deszczownika”. Na teraz do dyspozycji mam jedynie 2x Atari 65XE (stock), 2x Commodore 64 (z SD2IEC) , oraz nie sprawdzone przez znajomego ZX-81 z którego w sumie nie wiem co i jak można uruchomić (znajomy ma „goły” komputer)
Ponieważ już kilka lat temu zadawałem takie pytanie ( u konkurencji) i trochę odpowiedzi pojawiło się tutaj, ale trochę od tego czasu się zmieniło – Jakie produkcje na Commodore widzielibyście na takiej wystawie?
(odnośnie dema, o którym pisałem że "jedno miejsce mam już zarezerwowane - bardzo spodobało mi się Taboo - Altered States)
Drugie pytanie – czy macie jakieś ciekawe zdjęcia z epoki, które moglibyśmy zaprezentować podczas wystawy?