FDD3,5_SD2IEC

Tutaj możemy porozmawiać o sprzęcie i modyfikacjach C64.
Wiadomość
Autor
romeks
Posty: 67
Rejestracja: 16 sty 2018, 10:36

FDD3,5_SD2IEC

#1 Post autor: romeks »

Witam.
Postanowiłem zrobić SD2IEC tak
aby przypominała stację FDD.
Na obudowę wykorzystałem stary laminat.
Jako zasilacz wykorzystałem zasilacz z telefonu 5V 2A.
Całość będzie na 1284.
Reszta na fotkach.
C.d.n.
Pozdrawiam RomekS.
Załączniki
Sd2A.JPG
Sd2A.JPG (118.06 KiB) Przejrzano 1054 razy
SD2B.JPG
SD2B.JPG (108.95 KiB) Przejrzano 1054 razy
SD2D.JPG
SD2D.JPG (57.37 KiB) Przejrzano 1054 razy

romeks
Posty: 67
Rejestracja: 16 sty 2018, 10:36

Re: FDD3,5_SD2IEC

#2 Post autor: romeks »

Całość po uruchomieniu będzie oklejona czarną folią samoprzylepną.
Przycisk wysuwu dyskietki służy jako "Reset" a dwa mikro włączniki z tyłu
do zmiany stacji na 8 i 9. Dioda na płycie czołowej będzie podwójna, zielono czerwona.
Gniazdo z tyłu typowe. Wymiary takie jak typowa stacja FDD 3,5".
Co prawda mam już jeden SD2IEC oraz stację 1541-II
ale i ta się przyda do kolekcji.
Załączniki
SD2F.JPG
SD2F.JPG (259.61 KiB) Przejrzano 1050 razy
SD2E.JPG
SD2E.JPG (60.04 KiB) Przejrzano 1050 razy

Awatar użytkownika
Steffan
Posty: 158
Rejestracja: 04 maja 2019, 19:43
Grupa: BooM!

Re: FDD3,5_SD2IEC

#3 Post autor: Steffan »

romeks pisze:
25 maja 2020, 18:29
Całość po uruchomieniu będzie oklejona czarną folią samoprzylepną.
Przycisk wysuwu dyskietki służy jako "Reset" a dwa mikro włączniki z tyłu
do zmiany stacji na 8 i 9. Dioda na płycie czołowej będzie podwójna, zielono czerwona.
Gniazdo z tyłu typowe. Wymiary takie jak typowa stacja FDD 3,5".
Co prawda mam już jeden SD2IEC oraz stację 1541-II
ale i ta się przyda do kolekcji.
Zayebysty pomysł!
pozdro
Steffan
Różne rodzaje so kamadore, ale sześćdziesiąte czwarte je najfajniejsze!

carrion
Posty: 1898
Rejestracja: 27 lut 2009, 17:38
Grupa: Bonzai
Kontakt:

Re: FDD3,5_SD2IEC

#4 Post autor: carrion »

no ładne cacko....
c64portal.pl

romeks
Posty: 67
Rejestracja: 16 sty 2018, 10:36

Re: FDD3,5_SD2IEC

#5 Post autor: romeks »

Zanim przyjdzie Atmega narysowałem sobie schemat montażowy.
Zrobiłem też "programator" na LPT.
Załączniki
MontażABC.jpg
MontażABC.jpg (216.97 KiB) Przejrzano 994 razy

romeks
Posty: 67
Rejestracja: 16 sty 2018, 10:36

Re: FDD3,5_SD2IEC

#6 Post autor: romeks »

Programator na LPT.
Załączniki
PROGRAMATOR.jpg
PROGRAMATOR.jpg (63.81 KiB) Przejrzano 923 razy

romeks
Posty: 67
Rejestracja: 16 sty 2018, 10:36

Re: FDD3,5_SD2IEC

#7 Post autor: romeks »

I jeszcze może schemat ideowy całego SD2IEC.
Atmega "leży" na laminacie co polepszy chłodzenie a cały układ
przygotowany jest do programowania. Brakuje jeszcze kwarcu i dwóch
kondensatorów 33 pF. Zasilacz sprawdzony daje napięcie równiutko 5 V.
Płytka trzyma się na "wąsach" z drutu przylutowanych do masy.
Pozdrawiam.
Załączniki
DSCF1279.JPG
DSCF1279.JPG (162.61 KiB) Przejrzano 899 razy
DSCF1278.JPG
DSCF1278.JPG (158.01 KiB) Przejrzano 899 razy
Schemat ideowy.jpg
Schemat ideowy.jpg (59.62 KiB) Przejrzano 907 razy

romeks
Posty: 67
Rejestracja: 16 sty 2018, 10:36

Re: FDD3,5_SD2IEC

#8 Post autor: romeks »

Układ bezproblemowo się zaprogramował pod kontrolą Win XP.
Korzystałem ze świetnych objaśnień na stronie
https://ccomodore64.blogspot.com/2018/0 ... d2iec.html
Pozostaje wgranie krty SD i sprawdzenie współpracy z rodziną Commodorków.

romeks
Posty: 67
Rejestracja: 16 sty 2018, 10:36

Re: FDD3,5_SD2IEC

#9 Post autor: romeks »

Stację będę używał z C+4 oraz C16
bo do C64 mam oryginalną i dyskietki 5,1/4.
Wgrałem na kartę 8 GB komplet jednoplikówek.
Pozdrawiam
Załączniki
CommodoreC16.jpg
CommodoreC16.jpg (257.09 KiB) Przejrzano 826 razy

romeks
Posty: 67
Rejestracja: 16 sty 2018, 10:36

Re: FDD3,5_SD2IEC

#10 Post autor: romeks »

Wszystko działa idealnie ale .... z kartą SD starego typu.
Moja mała 8Gb karta HC niestety nie jest czytana.
Ale ogólnie to bardzo fajnie to pracuje.....
Teraz tylko okleję folią i to by było na tyle...
Gdyby były pytania to służę pomocą.
Pozdrawiam
Romek S.
Załączniki
SD_HC.JPG
SD_HC.JPG (108.34 KiB) Przejrzano 805 razy
Czarny.JPG
Czarny.JPG (104.16 KiB) Przejrzano 805 razy
Bialy.JPG
Bialy.JPG (90.17 KiB) Przejrzano 805 razy

romeks
Posty: 67
Rejestracja: 16 sty 2018, 10:36

Re: FDD3,5_SD2IEC

#11 Post autor: romeks »

I fotki końcowe...
Załączniki
Oklejony.JPG
Oklejony.JPG (119.6 KiB) Przejrzano 793 razy
Od góry.JPG
Od góry.JPG (187.73 KiB) Przejrzano 793 razy
Duza_mala.JPG
Duza_mala.JPG (91.12 KiB) Przejrzano 793 razy

romeks
Posty: 67
Rejestracja: 16 sty 2018, 10:36

Re: FDD3,5_SD2IEC

#12 Post autor: romeks »

Uszkodzony adapter GoodRam, wylądował w koszu
Karta micro SD 8GB działa po wymianie adaptera na SanDisk. (fot.)
Dodałem też czerwoną diodę na płytę czołową
by widać było czy urządzenie jest włączone.
Szkoda, że zabawa się już zakończyła,
myślałem że będzie więcej problemów.

Pozdrawiam.
Załączniki
Dioda.jpg
Dioda.jpg (154.26 KiB) Przejrzano 777 razy
Sandisk.jpg
Sandisk.jpg (799.75 KiB) Przejrzano 777 razy

carrion
Posty: 1898
Rejestracja: 27 lut 2009, 17:38
Grupa: Bonzai
Kontakt:

Re: FDD3,5_SD2IEC

#13 Post autor: carrion »

No bardzo ładnie wyszło.

A ile takie coś w sumie kosztowało? Nie chciało by Ci się jeszcze jednego zrobić ? ;)
c64portal.pl

romeks
Posty: 67
Rejestracja: 16 sty 2018, 10:36

Re: FDD3,5_SD2IEC

#14 Post autor: romeks »

Dzięki.
Raczej drugiego by mi się nie chciało robić. Trochę roboty "mechanicznej jest".
A co do ceny to wydałem jedynie 20 zł + 8,90 przesyłka na Atmega1284.
Resztę miałem w starociach garażowych...

Aczkolwiek gdyby te drobne elementy kupować to byłoby tak +/-...
około drugie 20 zł + koszty wysyłki.

RAZEM ok. 50zł

ODPOWIEDZ