Jaka to usterka ?

Tutaj możemy porozmawiać o sprzęcie i modyfikacjach C64.
Wiadomość
Autor
MarcinSzabla
Posty: 8
Rejestracja: 22 wrz 2020, 22:22

Jaka to usterka ?

#1 Post autor: MarcinSzabla »

Przy wczytywaniu programu zarówno z emulatora kaseciaka (TapeCart), jak i kartridża do wczytywania ROMów dyskietkowych (Kung Fu Flash) launchery działają prawidłowo. Po wybraniu programu natomiast, proces zatrzymuje się na ekranie BASICa z RUN. W BlackBoxie v.3 komenda pod F5 jest wykrywana, ale też zawiesza kompute na ekranie BASICa. LOAD bez turbo działać chce normalnie, tzn. chce wczytywać, bo robi się szary ekran, ale nie mam kasety nienagranej w TURBO, by sprawdzić.
Edit: Możliwe uszkodzenie komputera, bo przy jednym resecie Blackbox zachybotał się w porcie i przez chwilę były artefakty na obrazie, ale po kolejnym resecie jeszcze przez chwilę programy były wczytywane normalnie.

Awatar użytkownika
wegi
Posty: 646
Rejestracja: 14 lip 2009, 01:17
Grupa: ESM
Kontakt:

Re: Jaka to usterka ?

#2 Post autor: wegi »

Opisałeś to tak że nie wiadomo ocoho

Najlepiej nagraj filmik
Ja np nie wiem co to jest komenda f5 w bb3

Awatar użytkownika
rs2322
Posty: 133
Rejestracja: 25 sty 2018, 20:39

Re: Jaka to usterka ?

#3 Post autor: rs2322 »

Jaka płyta, podaj assy jeżeli możesz.
rs2322 [ten z banem od Raf'a] z forum c64power
Projekty elektroniki, pamięci sram, eprom, eeprom, flash, programowanie free.
kontakt: rs2322[at]interia.pl

hobocti77x_
Posty: 31
Rejestracja: 15 gru 2020, 10:41

Re: Jaka to usterka ?

#4 Post autor: hobocti77x_ »

Uruchom go bez cartridga i podaj ile pokazuje RAMu.

MarcinSzabla
Posty: 8
Rejestracja: 22 wrz 2020, 22:22

Re: Jaka to usterka ?

#5 Post autor: MarcinSzabla »

Model C, rewizja płyty najnowsza.
Nie mam jak teraz wysyłać zdjęć.
Bez kartridża jest 38911 bajtów RAMu, z kartridżem tak samo pokazuje.
Gdy naciskam F5 z BlackBoxem, niezależnie, czy podłączony magnetofon czy nie, wyświetla się komenda <-L "" ,1,1: ,ale nie ma żadnego PRESS PLAY ON TAPE. No i są wspomniane w pierwszym moim poście problemy z innymi urządzeniami.

Jeszcze jedno: komputer, właściwie od kiedy go mam ma przy złym postawieniu problemy z dźwiękiem - typowo wtedy nie ma wczytywania się kaset itd. Problem z poprzedniego akapitu występuje niezależnie od tego, czy w danrj chwili jest dźwięk, czy go nie ma - sprawdzam <-YT i klawiaturką dźwiękową.

Awatar użytkownika
juntek
Posty: 140
Rejestracja: 23 wrz 2018, 20:17

Re: Jaka to usterka ?

#6 Post autor: juntek »

MarcinSzabla pisze:
15 mar 2021, 09:34
komputer, właściwie od kiedy go mam ma przy złym postawieniu problemy z dźwiękiem - typowo wtedy nie ma wczytywania się kaset itd.
Obstawiam zimny lut lub pękniętą ścieżkę gdzieś na płycie, która w zależności od naprężenia albo zwiera kontakt elektryczny albo nie. Warto przemierzyć multimetrem bo może łatwo da się to naprawić.
READY.

Nameless
Posty: 221
Rejestracja: 04 lis 2013, 11:23

Re: Jaka to usterka ?

#7 Post autor: Nameless »

Problemy z dźwiękiem i magnetofonem to problem z napięciem zmiennym 9 v.
Zacznij od zasilacza

starymarabut
Posty: 323
Rejestracja: 05 lip 2010, 22:25

Re: Jaka to usterka ?.

#8 Post autor: starymarabut »

Dokładnie, kabel sprawdź od zasilacza.
Na zagięciach np. zaraz za wtyczką. Cieńsza żyły 9v może być zerwana ze zmęczenia.
C64II+SD2IEC+JiffyDOS+SwinSid88

Awatar użytkownika
rs2322
Posty: 133
Rejestracja: 25 sty 2018, 20:39

Re: Jaka to usterka ?

#9 Post autor: rs2322 »

Hej

Też obstawiam na problem z zasilaniem choć wnioskuje że być może po stronie magnetofonu, czy przypadkiem problem nie wstępuje z komputerem wtedy kiedy masz podłączony magnet ?
rs2322 [ten z banem od Raf'a] z forum c64power
Projekty elektroniki, pamięci sram, eprom, eeprom, flash, programowanie free.
kontakt: rs2322[at]interia.pl

Awatar użytkownika
rs2322
Posty: 133
Rejestracja: 25 sty 2018, 20:39

Re: Jaka to usterka ?

#10 Post autor: rs2322 »

MarcinSzabla pisze:
14 mar 2021, 11:33
...
Edit: Możliwe uszkodzenie komputera, bo przy jednym resecie Blackbox zachybotał się w porcie i przez chwilę były artefakty na obrazie, ale po kolejnym resecie jeszcze przez chwilę programy były wczytywane normalnie.
Pokaż zdjęcie styków carta tego BB, być może styki są zaśniedziałe i nie wszystkie sygnały poprawnie są podłączone. Izopropanolem przeczyść styki dla pewności najlepiej gąbeczką.
rs2322 [ten z banem od Raf'a] z forum c64power
Projekty elektroniki, pamięci sram, eprom, eeprom, flash, programowanie free.
kontakt: rs2322[at]interia.pl

MarcinSzabla
Posty: 8
Rejestracja: 22 wrz 2020, 22:22

Re: Jaka to usterka ?

#11 Post autor: MarcinSzabla »

Dzięki wszystkim, oba problemy naprawiła wymiana zasilacza.

ODPOWIEDZ