Commodore 128D uwalona stacja / głowica

Miejsce gdzie śmiało możemy porozmawiać o wszystkim, co dotyczy młodszego brata Commodore 64.
Wiadomość
Autor
user_port
Posty: 3
Rejestracja: 13 sty 2023, 21:26

Commodore 128D uwalona stacja / głowica

#1 Post autor: user_port »

Cześć,
postanowiłem w końcu reanimować swojego C128D i prawie mi się to udało :/ prawie... i dlatego znalazłem się tutaj :)
Niestety stacja nie chce nic czytać, po próbie wczytania czegokolwiek poruszy głowicą kilka razy, zatrzymuje się i zaczyna mrugać dioda przy stacji.
Po krótkiej analizie okazało się, że uwalona jest górna głowica, przerwa na pinach 2-4 (R/W).
Dodatkowo głowica przy otwartej stacji jest przekrzywiona, w sensie strona niepodparta jest dużo niżej a chyba powinno być równo. Czasem jest problem z włożeniem dyskietki bo tak jakby głowica była za nisko.
Czy da się pracować tylko na dolnej głowicy, ew. czy mogę jakoś sprawdzić czy problem leży tylko po stronie głowicy czy jeszcze coś dodatkowego czasem nie siedzi?
Może ktoś miałby w swoich zbiorach sprawną głowicę i chciałby ją odsprzedać?

Z góry dzięki za zainteresowanie tematem :)

Awatar użytkownika
rime.
Posty: 138
Rejestracja: 24 sty 2019, 02:52
Grupa: Fancy Rats

Re: Commodore 128D uwalona stacja / głowica

#2 Post autor: rime. »

Problem dotyczy stacji 1571 a więc i tej wbudowanej w C128D. Górna głowica niestety utrzymana jest na cienkiej blaszce która z czasem się wygina. Gdy stacja przez wiele lat była otwarta (bez dysku) to głowica przestała być równoległa do dysku, również po zamknięciu stacji. Ja poradziłem sobie z tym za pomocą ciepłego powietrza w połączeniu z trzymaniem blaszki w pozycji prawidłowej (BARDZO delikatnie). Od tamtego czasu stacja działa jak należy, ale gdy nie używam stacji to zawsze trzymam ją zamkniętą z włożonym papierowym head protectorem (ten kartonik używany na czas "przenoszenia" stacji). Oczywiście powyższe nie wiele pomoże, jeśli głowica jest padnięta wewnętrznie.

user_port
Posty: 3
Rejestracja: 13 sty 2023, 21:26

Re: Commodore 128D uwalona stacja / głowica

#3 Post autor: user_port »

Dzięki za wskazówki. Muszę pozamykać resztę stacji;)
Czy możliwa jest praca tylko na dolnej głowicy? Wtedy stacja powinna działać jak 1541.
Próbowałem wykorzystać kilka komend w Basicu na programową zamianę głowic niestety zawsze taki sam objaw, mrugająca dioda.

Gordian
Posty: 142
Rejestracja: 14 cze 2021, 13:32

Re: Commodore 128D uwalona stacja / głowica

#4 Post autor: Gordian »

Tu: https://www.youtube.com/watch?v=zNRT1-xgK8g autor pisze, że zdobył głowice na forum https://vcfed.org/

zyga
Posty: 158
Rejestracja: 05 gru 2008, 08:58
Grupa: Alliance

Re: Commodore 128D uwalona stacja / głowica

#5 Post autor: zyga »

Da się pracować z uszkodzoną górną głowicą. Musisz przełączyć stację w tryb jednostronny.
Z tego co pamiętam to:
@U0>M0 (przełącza w tryb jednogłowicowy - emulacja 1541)
@U0>M1 (włącza tryb 2 głowicowy).

Gdzie @ to zamiennik OPEN1,8,15," dla Action Replaya, JiffyDOSa i podobnych.
Dla karta FINAL3 będzie to polecenie DOS"
Chociaż w sumie z cartridge w porcie komputer powinien się obudzić w trybie C64 i stacja chyba też w trybie 1541 (?!?)

Natywnie dla C128 to nie pamiętam jaka była komenda do przesyłania poleceń DOSU...
Zbyt długo nie mam już C128D :(

Edit. Sam sobie odpowiedziałem. W instrukcji stacji 1571 na stronie 5 stoi jak przełączyć stację w trybie 128 (dokładnie jak w trybie C64 ;)
https://www.fabcollectibles.com/pdf/tv- ... manual.pdf

W sumie to polecam wetknięcie w pusty socket na płycie C128D epromu z "The servant" (to taki wewnętrzny kart do C128, działa zarówno w trybie 40 jak i 80 kolumn). Tam jest m.in. wedge do stacji.
https://www.c64-wiki.com/wiki/DOS_Wedge

ODPOWIEDZ