problemy z klawiaturą

Miejsce gdzie śmiało możemy porozmawiać o wszystkim, co dotyczy młodszego brata Commodore 64.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
johny73
Posty: 29
Rejestracja: 10 gru 2013, 01:08
Grupa: Lamers

problemy z klawiaturą

#1 Post autor: johny73 »

Witam

Mam problem z klawiaturą w C128. W moim przypadku nie pracują klawisze 7,8,y,u,g,h,v,b. Rozebrałem klawiaturę. Przejście od styków do wiązki jest. Przejście od wiązki do podstawki CIA jest. Gumki zwierają, CIA podmieniałem na inny, objaw ten sam. Co jeszcze mogę sprawdzić?

Awatar użytkownika
carrion
Posty: 2261
Rejestracja: 27 lut 2009, 17:38
Kontakt:

#2 Post autor: carrion »

z tego obrazka wynika że to jedna linia w CIA nie działa. Miałem kiedyś podobnie w innej lini, ale wymiana CIA pomogła.

Obrazek
c64portal.pl, retronavigator.com

Awatar użytkownika
johny73
Posty: 29
Rejestracja: 10 gru 2013, 01:08
Grupa: Lamers

#3 Post autor: johny73 »

carrion pisze:z tego obrazka wynika że to jedna linia w CIA nie działa. Miałem kiedyś podobnie w innej lini, ale wymiana CIA pomogła.

Obrazek
Dzięki za info. Spróbuję jeszcze raz postawić innego CIA i sprawdzę. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
johny73
Posty: 29
Rejestracja: 10 gru 2013, 01:08
Grupa: Lamers

#4 Post autor: johny73 »

johny73 pisze:
carrion pisze:z tego obrazka wynika że to jedna linia w CIA nie działa. Miałem kiedyś podobnie w innej lini, ale wymiana CIA pomogła.

Obrazek
Dzięki za info. Spróbuję jeszcze raz postawić innego CIA i sprawdzę. Pozdrawiam

OK. Sprawdziłem jeszcze raz. Linia, pod którą podczepione są ww klawisze podłączona jest do punktu 17 w klawiaturze, natomiast wyprowadzenie tego punktu we wtyczce jest na miejscu 4. Pin tego punktu styku nie jest podłączony do niczego (nie ma wyprowadzenia do CIA - nie ma tam ścieżki do żadnego elementu). Nie mam tego z czym porównać. W serwisówce na tej nóżce wtyczki jest ogólnie 5v ?. Czy to prawidłowe ?

Awatar użytkownika
johny73
Posty: 29
Rejestracja: 10 gru 2013, 01:08
Grupa: Lamers

#5 Post autor: johny73 »

Sprawa załatwiona. Przerwana ścieżka na płycie głównej. Sprawę nieco utrudnił fakt, iż ścieżka była pod krawędzią złącza klawiatury, nie była dobrze widoczna. No do tego brak doświadczenia :( ale zrobione :P Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
carrion
Posty: 2261
Rejestracja: 27 lut 2009, 17:38
Kontakt:

Re: problemy z klawiaturą

#6 Post autor: carrion »

Podczepię się pod temat.

Zauważyłem przez przypadek że nie działa mi klawisz C= Commodore i a obok niego ciężko pracują klawisze Z i X.
Zakładam że to membrana, ale jeszcze nie rozbierałem. Czy orientujecie się czy gdzieś można kupić zamiennik takiej membrany? czy tam to jakoś inaczej jest rozwiązane?
c64portal.pl, retronavigator.com


Awatar użytkownika
carrion
Posty: 2261
Rejestracja: 27 lut 2009, 17:38
Kontakt:

Re: problemy z klawiaturą

#8 Post autor: carrion »

no tak... nawet subskrybuję Jana Beta a nie pomyślałem aby na YT zapytać...
Dzięki za hint!
c64portal.pl, retronavigator.com

Awatar użytkownika
yovish
Posty: 57
Rejestracja: 30 mar 2010, 00:23

Re: problemy z klawiaturą

#9 Post autor: yovish »

Problem załatwiony, to dobrze, ale polecam świetny programik do testowania całej klawiatury - Anykey V1.6 [2022].
Anykey C128.png
Anykey C128.png (4.48 KiB) Przejrzano 470 razy
Program testuje nie tylko klawiaturę C128, ale też: C64, MEGA65, PET, PLUS4 i VIC20.

https://csdb.dk/getinternalfile.php/230 ... ey-1.6.zip

Fryczara
Posty: 2
Rejestracja: 02 gru 2020, 14:08

Re: problemy z klawiaturą

#10 Post autor: Fryczara »

I co? Udało Ci się rozwiązać problem?
https://www.brw.pl/

ODPOWIEDZ