nowy retro BBS ?

Szukasz drobnej pomocy przy kodowaniu, albo chcesz przedstawić światu swoją gotową lub w trakcie realizacji produkcję? To właściwy dział.
Wiadomość
Autor
pepan
Posty: 25
Rejestracja: 22 paź 2020, 11:02
Kontakt:

nowy retro BBS ?

#1 Post autor: pepan »

Witam kolegów
Wpadłem na ciekawy pomysł, może wydawać się nawet trochę zaskakujący albo wręcz mądry inaczej czyli głupi... Nie to, że mam za dużo wolnego czasu, jednak w pandemii w jesienne wieczory chyba się znajdzie, sprzęt też...

Chciałbym uruchomić BBS dla naszych retro komputerów (atari, amig, c64, amstradów, spektrumów), ale taki BBS na który faktycznie z tych komputerów będzie dało się wdzwonić przez modem.

Pomysł jest taki, że tworze maszynę wirtualną na qnapie z linuxem (np. z debianem.. bo go lubie), na tym też qnapie udostępniam interfejs USB dla maszyny wirtualnej do którego podpinam znów urządzenie usb->rs232 a do tego podpinam modem sprzętowy, do tego modemu dociągam linie analogową z bramy głosowej na ktorej mam zaterminowany numer telefonu np. z freeconetu. Wydaje się rozsądne ? Mam wszystko oprócz... modemu... Mam brame głosową Linksys na której są dwa porty analogowe, i przetestowałem, da się zaterminować to samo konto sip na obydwu portach, więc mając dwa porty analogowe i dwa modemy, moglibyśmy mieć dwa kanały do jednoczesnych wdzwonień na bbs. Oczywiście, przez telnet też moglibyśmy się wpinać, mam stały adres IP więc z domeną jakąś fajną nie byłoby problemu.

Tutaj potrzebowałbym modemu, więc gdyby ktoś coś to byłoby fajnie..

Jeśli chodzi o sam system do obsługi bbs, to prosiłbym o jakieś wskazówki, ja sam znalazłem takie rozwiązanie https://lunduke.com/posts/2020-01-29/

Co wy na to? Znajdzie się ktoś do pomocy przy tym projekcie ?

aha. tego posta napisałem na kilku forach (atarowym, amigowym i commodorowym)

Pozdrowienia
Szczepan

Awatar użytkownika
Steffan
Posty: 231
Rejestracja: 04 maja 2019, 19:43
Grupa: BooM!

Re: nowy retro BBS ?

#2 Post autor: Steffan »

Witaj.
Od razu skieruję Cię na forum lemon64. Tam, z tego co pamiętam te tematy były wałkowane. Na pewno coś znajdziesz. Trzymam kciuki za kolegę, ja niestety nie jestem w stanie pomóc (zima w temacie).

pozdro
S
Różne rodzaje so kamadore, ale sześćdziesiąte czwarte je najfajniejsze!

carrion
Posty: 1924
Rejestracja: 27 lut 2009, 17:38
Grupa: Bonzai
Kontakt:

Re: nowy retro BBS ?

#3 Post autor: carrion »

Fajny pomysł. Na pewno bym zerknął na tego BBSa
ostatnio bawiłem się w BBSy z mojego C64. łączyłem się normalnie przez telnet z C64 za pośrednictwem kartridża 1541-Ultimate-II+
super się sprawdza i nie potrzebowałem żadnych modemów.
co do reszty twoich pytań to tak jak powiedział Steffan - na Lemonie albo na CSDB będą wiedzieli więcej.
c64portal.pl

pepan
Posty: 25
Rejestracja: 22 paź 2020, 11:02
Kontakt:

Re: nowy retro BBS ?

#4 Post autor: pepan »

Witam

Na ten moment walcze z samą usługą BBS na debianie,
Niby działa.. a nie działa :/ będę dziś wieczorkiem walczyć dalej.

Jeśli chodzi o 1541-Ultimate-II+ to chętnie bym kupił, gdyby był w sprzedaży i nie kosztował tyle co a1200 ;)

Pozdrowienia

pepan
Posty: 25
Rejestracja: 22 paź 2020, 11:02
Kontakt:

Re: nowy retro BBS ?

#5 Post autor: pepan »

Udalo mi nie podnieść usługę

na ten moment adres to bbs.szczepan.com na porcie 23 telnetu, czyli domyślny

zostanie na dziś tak jak jest, zagłębiam nie w dokumentacji

ps. dajcie znać, czy ktoś nie połączył

puzdro

pepan
Posty: 25
Rejestracja: 22 paź 2020, 11:02
Kontakt:

Re: nowy retro BBS ?

#6 Post autor: pepan »

Układ BBS jest domyślny no i nie ma tam jeszcze żadnej treści.
Zauważyłem, że proces zakładania konta jest zbyt szczegółowy, będę to chciał zmienić, a to nie są proste rzeczy ;)
Generalnie trochę jest problem z tym sbbs, bo nie mam konfiguracji modemu :/ Na nowej maszynie wirtualnej będę eksperymentować.

carrion
Posty: 1924
Rejestracja: 27 lut 2009, 17:38
Grupa: Bonzai
Kontakt:

Re: nowy retro BBS ?

#7 Post autor: carrion »

@pepan
Próbowałem się zalogować z C64. mam spostrzeżenia. nawet to nagrałem i będzie film. jak wrzucę na nasz kanał to się odezwę.
c64portal.pl

pepan
Posty: 25
Rejestracja: 22 paź 2020, 11:02
Kontakt:

Re: nowy retro BBS ?

#8 Post autor: pepan »

@carrion dziękuje

na ten moment sbbs postawiony na nowo, jeszcze nie online, działa wersja pierwsza

potrzebuje grafik ascii jakichś takich ładnych :) żeby zastąpić synchronem

ktoś się podzieli ??

carrion
Posty: 1924
Rejestracja: 27 lut 2009, 17:38
Grupa: Bonzai
Kontakt:

Re: nowy retro BBS ?

#9 Post autor: carrion »

@pepan
wrzuciłem film na nasz portalowy kanał.
W filmie jest o wielu rzeczach, ale o Twoim pomyślę news dałem na koniec (od 9:15 min) Nagrałem jak loguję się z c64 ultimate'a do BBSa ale od razu mnie wywala. Zdążyłem zauważyć że pisze coś o zbyt długiej nieaktywności.Na telnecie na mac osie działa dobrze i pozwala się zalogować np jako gość.

inna sprawa że wielkie i małe znaki się coś "krzaczą". Nie wiem czy w Twoim sofcie jest taka opcja ale BBSy czasami pytają na początku jakiego rodzaju znaków∑ mają użyć ASCII czy PETSCII...
c64portal.pl

pepan
Posty: 25
Rejestracja: 22 paź 2020, 11:02
Kontakt:

Re: nowy retro BBS ?

#10 Post autor: pepan »

@carrion widziałem film :) widzę, że to nie jest błąd time outu chyba... raczej to był błąd wynikający w konfiguracji samego bbs.
Jak sam widziałeś, był tam tekst po polsku celowo napisany śmiesznie, była to pierwsza wersja, gdzie w pewnym momencie popsułem tworzenie nowych użytkowników. Sprawdź proszę teraz. Teraz jest maszyna wirtualna nr 4.

W definicji bbs jest ASCII, sprawdzę co tam mogę zmienić.

Zastanawiam się tez nad wyrzuceniem grafik, bo nie wygląda to za ładnie przy 40 kolumnowym kliencie telnetu

Pozdrawiam

carrion
Posty: 1924
Rejestracja: 27 lut 2009, 17:38
Grupa: Bonzai
Kontakt:

Re: nowy retro BBS ?

#11 Post autor: carrion »

@pepan
hej sprawdziłem na szybko i jest nadal tak samo. wylogowuje od razu.
c64portal.pl

pepan
Posty: 25
Rejestracja: 22 paź 2020, 11:02
Kontakt:

Re: nowy retro BBS ?

#12 Post autor: pepan »

ok, walcze nadal

Awatar użytkownika
Steffan
Posty: 231
Rejestracja: 04 maja 2019, 19:43
Grupa: BooM!

Re: nowy retro BBS ?

#13 Post autor: Steffan »

Myślę, że w logach bbs-a jest informacja dlaczego następuje rozłączenie. Czy to z winy serwera czy klienta. I z jakiej przyczyny.
pozdro
S
Różne rodzaje so kamadore, ale sześćdziesiąte czwarte je najfajniejsze!

pepan
Posty: 25
Rejestracja: 22 paź 2020, 11:02
Kontakt:

Re: nowy retro BBS ?

#14 Post autor: pepan »

niestety z logów nie zawiele się dowiedziałem :/ napisałem na forach atari i amigi czy u nich problem występuje czy nie

pepan
Posty: 25
Rejestracja: 22 paź 2020, 11:02
Kontakt:

Re: nowy retro BBS ?

#15 Post autor: pepan »

wykonałem zmianę timera, nie wiem na 100% czy ten timer odpowiada za time out, prośba o sprawdzenie czy problem nadal występuje, czy jest już ok

pozdrowienia

rebok
Posty: 90
Rejestracja: 30 sty 2018, 09:32

Re: nowy retro BBS ?

#16 Post autor: rebok »

Ja sprawdzałem na VICE, również yOU`VE BEEN INACTIVE FOR TOO LONG
C64G/Modulator replacement rev.3/Superkernal 36in1/SidFX/The MechBoard64/U1541 II+/Fm-Yam/Q36 Rapid Fire Modulator/Sav64

pepan
Posty: 25
Rejestracja: 22 paź 2020, 11:02
Kontakt:

Re: nowy retro BBS ?

#17 Post autor: pepan »

wobec tego chyba SBBS się nienadaje, nie da się, a przynajmniej ja nie potrafię inaczej sparametryzować połączenia, żeby nie było timeoutu

poszukam innego rozwiązania, może nawet na windows...

pepan
Posty: 25
Rejestracja: 22 paź 2020, 11:02
Kontakt:

Re: nowy retro BBS ?

#18 Post autor: pepan »

Prośba o ponowne sprawdzenie, zmieniłem kolejne timeouty

rebok
Posty: 90
Rejestracja: 30 sty 2018, 09:32

Re: nowy retro BBS ?

#19 Post autor: rebok »

Niestety w dalszym ciągu to samo.
Mocno kibicuje. Łączę się teraz co prawda przez Vica, ale z tek okazji specjalnie leci do mnie świeżo zakupiony modem...
C64G/Modulator replacement rev.3/Superkernal 36in1/SidFX/The MechBoard64/U1541 II+/Fm-Yam/Q36 Rapid Fire Modulator/Sav64

pepan
Posty: 25
Rejestracja: 22 paź 2020, 11:02
Kontakt:

Re: nowy retro BBS ?

#20 Post autor: pepan »

cieszę się, że mój pomysł się spodobał :)

proszę o ponowne sprawdzenie, zastanawiam się, czy liczba kolumn nie robi różnicy, ustawiłem teraz 40 zamiast 80.

pozdrowienia

ps. proszę o kolejne testy

ODPOWIEDZ