Pomoc dla początkującego muzyka

Dział przeznaczony na pogaduszki o naszej wspaniałej scenie.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Nitro
Grupa: Black Sun

Pomoc dla początkującego muzyka

#1 Post autor: Nitro »

Hej
Zgłosił się do mnie niedawno znany Atarowski muzyk, który chciałbym spróbować swoich sił przy komponowaniu na SID'a, no ja niestety muzykiem nie jestem więc piszę, na początek potrzebny mu jest:
dobry natywny tracker, tylko koniecznie z klasycznymi patternami a nie tzw. length-based notes.
Tak więc muzycy, rekomendujcie.

moog
Grupa: Agony

#2 Post autor: moog »

Hej,

Oczywiscie rzecz jasna, z jak najwieksza serdecznoscia rekomenduje JCH 3.04 z playerem 20.G4 albo Laxity-iego 21.G5 :) Goat tracker sux, brak legato dyskwalifikuje ten edytor w przedbiegach.

Awatar użytkownika
booker
Grupa: MultiSyte Labz

#3 Post autor: booker »

Nitro: czyżby Lisu?
Moze SDI 2b7 mu spasi. Choc pakowanie zaków assemblerem (na ten moment) moze go przerazic :) (nastepna wersja ma zgrywac spakowane zaki)

Moog: JCH to relikt - nikt tego juz nie wspiera od czasów Gierka. Ale chciałbym usłyszeć na nim jakieś Twoje nowe zaki.

Co do Goat Trackera - slyszales moze takie rzeczy?:

- http://noname.c64.org/csdb/release/down ... ?id=102515

- http://noname.c64.org/csdb/release/down ... ?id=102513

- http://hvsc.perff.dk/MUSICIANS/L/Linus/ ... ata_fu.sid

Odpalać Sidplayem 2.5

O reszcie rzeczy Linusa i o tym co z GT wyprawjają Jammer i Randall nie wspomnę.

"Dyskwalifikacja GT w przedbiegach" to moim zdaniem zbyt mocno powiedziane :) A dla atarowca, przyzwyczajonego do pracy na edytorze odpalanym na winde jak znalazl.

edit: jak czytam teraz instrukcje do Koziego, to ma legato.
Takibardzodługipodpissetuszczelecobyśmiałchwilkęoddechuaizadumymożeewentualniewkurtegozestraciłeśpółminutyżycianaczytanietekstuoniczym.

moog

#4 Post autor: moog »

Hej,

Nie ma wiekszego znaczenia na czym sie robi, wszystko kwestia przyzwyczajen, a dla czlowieka ktory z zadnym edytorem na c64 nie mial doczynienia to bez roznicy.

JCH czy Goattracker, jezeli chodzi o mozliwosci kreowania brzmienia, to to zalezy tylko i wylacznie od inwencji samych muzykow, nowszy player nie daje wiecej mozliwosci, bo wynika to z ograniczen sida. Mozna oczywiscie brnac w bardziej elasticzne sterowanie, lfo, czy przerzucenie calej kontroli nad rejestrami do patternu (pelna automatyka) - ale to tez potem wplywa na czas procka. Dlatego tez agrumentowanie, ze edytor jest niewspierany wydaje sie lekko bezsensu. C64 jest juz nie wspierany, wiec nie wiem o co chodzi.

Nie watpie ze muzycy ida z duchem czasu i tak samo jak koderzy robia postepy w tworzeniu brzmien. A to nie zalezy od edytora jaki uzywaja. To samo widzelismy i 10 i 20 lat temu porownujac walki Hubbarda i Draxa. Hardstart czy odtwarzanie kilka razy na ramke sa stare jak swiat. Nic nowego od tego czasu sie takiego nie pojawilo. Jedynie rozne sztuczki z procedurkami odtwarzania sampli (ktore mnie raczej nie interesuja) na rejestrach wypelnienia, filtra itp. Ale jezeli to bedzie interesowac kolege Atarowca to sie zgadzam, na JCH czy tej daty edytorach tego nie uzyska.

Co do legato, to akurat jest to dla mnie podstawowe narzedzie. Z tego co wiem goat tracker ma legato ale trzeba wylaczyc wczesniej w instrumencie hardstart, co jest wogole rozlaczna sprawa i nie da sie uzywac legata na brzmieniach z hardstarted. Chyba ze czegos nie wiem, jezeli ktos wie jak uzyc legata w Goattrackerze to poprosze o pomoc. Jakis czas temu mialem ochote cos napisac, Jammer zachwalal Goattrackera, to postanowilem sprobowac, cos tam dlubnalem i skonczylo sie na tym ze odpalilem JCH :) co prawda przypomnienie co i jak zajelo troche czasu. Shogoon zreszta tez juz probowal szukac legata w Goacie i "oblał" :) i finalnie na pierwsza edycje Silesi kawalek napisal w Hardtracku :)
Ostatnio zmieniony 12 sie 2009, 14:24 przez moog, łącznie zmieniany 1 raz.

moog

#5 Post autor: moog »

Pelny szacun dla Jammera, Randalla i Linusa za to co wyrabiaja z SIDem a nie z edytorami :) W kazdym razie imponuja! :D

moog

#6 Post autor: moog »

A jest jeden ficzer, ktory by mnie przekonal do nowego edytora. Support midi :) Slyszalem ze SDI cos takiego ma, a moze to plotka?
Ostatnio zmieniony 12 sie 2009, 14:27 przez moog, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Sebaloz/Lepsi.De

#7 Post autor: Sebaloz/Lepsi.De »

moog

#8 Post autor: moog »

Seba, tez robilem na DMC 5 :) i bylem w Elycie pare dni :) ale mnie wyrzucono za lenistwo i bumelke

Awatar użytkownika
booker

#9 Post autor: booker »

moog pisze:Hej,

Nie ma wiekszego znaczenia na czym sie robi, wszystko kwestia przyzwyczajen, a dla czlowieka ktory z zadnym edytorem na c64 nie mial doczynienia to bez roznicy.

JCH czy Goattracker, jezeli chodzi o mozliwosci kreowania brzmienia, to to zalezy tylko i wylacznie od inwencji samych muzykow, nowszy player nie daje wiecej mozliwosci, bo wynika to z ograniczen sida. Mozna oczywiscie brnac w bardziej elasticzne sterowanie, lfo, czy przerzucenie calej kontroli nad rejestrami do patternu (pelna automatyka) - ale to tez potem wplywa na czas procka. Dlatego tez agrumentowanie, ze edytor jest niewspierany wydaje sie lekko bezsensu. C64 jest juz nie wspierany, wiec nie wiem o co chodzi.
Chodzi mi o to, ze jezeli nie ma nikogo kto supportuje edytor/player, to jezeli chcesz miec jakies rzeczy w playerze (a wierz mi bądz nie, po dziś kilku ludzi w dalszym ciągu ulepsza swoje playery, bardzo czekam na nowy routine NMI Geira Tjelty, który niby ma dawać reverb i do 6ch w pewnych warunkach)....no to albo zakodować sobie upgrade musisz sam, albo szukaj kodera w polu, który Ci to zrobi.
moog pisze: Nie watpie ze muzycy ida z duchem czasu i tak samo jak koderzy robia postepy w tworzeniu brzmien. A to nie zalezy od edytora jaki uzywaja. To samo widzelismy i 10 i 20 lat temu porownujac walki Hubbarda i Draxa. Hardstart czy odtwarzanie kilka razy na ramke sa stare jak swiat. Nic nowego od tego czasu sie takiego nie pojawilo. Jedynie rozne sztuczki z procedurkami odtwarzania sampli (ktore mnie raczej nie interesuja) na rejestrach wypelnienia, filtra itp. Ale jezeli to bedzie interesowac kolege Atarowca to sie zgadzam, na JCH czy tej daty edytorach tego nie uzyska.
Jak dla mnie, Datalife Verbatim (ale tez i inne zaki) jest znakiem, ze wlasnie nadchodzi era zaków 1-dno ramkowych, które brzmieć będa jak minimum 2x ramke.
moog pisze: Co do legato, to akurat jest to dla mnie podstawowe narzedzie. Z tego co wiem goat tracker ma legato ale trzeba wylaczyc wczesniej w instrumencie hardstart, co jest wogole rozlaczna sprawa i nie da sie uzywac legata na brzmieniach z hardstarted. Chyba ze czegos nie wiem, jezeli ktos wie jak uzyc legata w Goattrackerze to poprosze o pomoc. Jakis czas temu mialem ochote cos napisac, Jammer zachwalal Goattrackera, to postanowilem sprobowac, cos tam dlubnalem i skonczylo sie na tym ze odpalilem JCH :) co prawda przypomnienie co i jak zajelo troche czasu. Shogoon zreszta tez juz probowal szukac legata w Goacie i "oblał" :) i finalnie na pierwsza edycje Silesi kawalek napisal w Hardtracku :)
Akurat ja przesiadając się z DMC5 zrobiłem jeno 2 zaki na JCHu, i po prostu wnerwiła mnie jedna rzecz - sekwencer - to skakanie w góre i w dół zeby sobie pozmieniac patterny wpieniło mnie fatalnie :) Pod tym wzgledem patent SDI bardzo mi się podoba.

Co do legata w GT, spróbuj moze zapytać na forum CSDB, podejzewam ze Linus będzie Ci bardzo pomocny (na ten moment nie widze tutaj postów Jammera i Randalla więc nie wiem, czy się w ogóle im chce tu udzielać).
Ostatnio zmieniony 12 sie 2009, 14:46 przez booker, łącznie zmieniany 1 raz.
Takibardzodługipodpissetuszczelecobyśmiałchwilkęoddechuaizadumymożeewentualniewkurtegozestraciłeśpółminutyżycianaczytanietekstuoniczym.

Awatar użytkownika
booker

#10 Post autor: booker »

moog pisze:A jest jeden ficzer, ktory by mnie przekonal do nowego edytora. Support midi :) Slyszalem ze SDI cos takiego ma, a moze to plotka?
Będzie w SDI V3. (na ten moment już działa)

Klawiszem midi będziesz sobie mógł plumkać w edytorze :)
Było demo na Youtube ale zdjęli :(

Ale czy Vice to będzie gmerał to nie wiem. Jeżeli nie, to myśle, iż da się coś wyperswadować u Shape'ów aby było :)

Player SDI V3 chyba jest w zasadzie jest napisany od nowa, więc mogą się pojawić pewne różnice w pracy w stosunku do 2.b7
Ostatnio zmieniony 12 sie 2009, 14:48 przez booker, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
booker

#11 Post autor: booker »

Sebaloz/Lepsi.De pisze:Polecam DMC 5, na nim robilem muzyke do dem ELYTY

http://noname.c64.org/csdb/release/?id=58146

http://noname.c64.org/csdb/release/?id=77765
Seba, DMC5 odpada z definicji prośby:
zainsteresowany atarowiec pisze: dobry natywny tracker, tylko koniecznie z klasycznymi patternami a nie tzw. length-based notes.

moog

#12 Post autor: moog »

No wlasnie, to tez wynika z mojego osobniczego podejscia, JCH mi wystarczal, nie odczuwalem potrzeby dodakowych ficzerow i kontroli nad brzmieniem, druga sprawa to bylo kilka playerow dostepnych pod ten edytor. Jak koder potrzebowal player ktory zezre malo rastra to wczytywalem 19.G1, jak umiarkowanie to 17.g1, jak frywolnie to 20.g4 :). Tu faktycznie masz racje, ze jezeli potrzebujesz pod siebie totalnie ztunowac player, to tak - nie bedac koderem stoisz w miejscu.

A ja teraz wogole juz sklaniam sie ku minimalizmowi formy, dla mnie Polyphonica/Shogoona to jest najlepszy sid od paru lat.

Awatar użytkownika
booker

#13 Post autor: booker »

moog pisze:A ja teraz wogole juz sklaniam sie ku minimalizmowi formy, dla mnie Polyphonica/Shogoona to jest najlepszy sid od paru lat.
Fajnie by było usłyszeć na sidzie Twoje pojęcia minimalizmu (serio).

Pozdrawiam

moog

#14 Post autor: moog »

Moze w postaci operation proboszcz II, ktora zaczynac sie bedzie jako 3 glosowa fuga i potem przechodzic bedzie w bluesa :) Jezeli lenistwo nie dopisze to cos skrobne.

Awatar użytkownika
booker

#15 Post autor: booker »

Najs!

Awatar użytkownika
Sebaloz/Lepsi.De

#16 Post autor: Sebaloz/Lepsi.De »

http://atariarea.krap.pl/forum/viewtopic.php?pid=97770

Moze tego grafika Powrooza dalo by sie zwerbowac na c64.

A ja obejrzalem sobie edytor Graph2font do rysowania grafiki na pc w formacie atari, ale na razie nie przechodze na atari :)

http://g2f.atari8.info/

jammer
Grupa: MSL
Kontakt:

#17 Post autor: jammer »

moog: GT posiada legato. można je zrobić na kilka sposobów ;)

moog

#18 Post autor: moog »

Hej Dżamer :)

Mi chodzi o proste legato dla dzwieku z wlaczonym hardstartem, zeby plynnie przeszedl w druga nute (bez resetowania obwiedni)? (bez glisanda of coz)
Pomozecie?? :)

moog

#19 Post autor: moog »

No i jeszcze jeden detal, powinno to byc z poziomu patternu :)

Awatar użytkownika
kordiaukis
Grupa: aRise

#20 Post autor: kordiaukis »

Mi chodzi o proste legato dla dzwieku z wlaczonym hardstartem, zeby plynnie przeszedl w druga nute (bez resetowania obwiedni)? (bez glisanda of coz)
Pomozecie??
no ja tez takiego szukam ..dolaczam sie do posby Mooga.

ODPOWIEDZ