moog pisze:Hej,
Nie ma wiekszego znaczenia na czym sie robi, wszystko kwestia przyzwyczajen, a dla czlowieka ktory z zadnym edytorem na c64 nie mial doczynienia to bez roznicy.
JCH czy Goattracker, jezeli chodzi o mozliwosci kreowania brzmienia, to to zalezy tylko i wylacznie od inwencji samych muzykow, nowszy player nie daje wiecej mozliwosci, bo wynika to z ograniczen sida. Mozna oczywiscie brnac w bardziej elasticzne sterowanie, lfo, czy przerzucenie calej kontroli nad rejestrami do patternu (pelna automatyka) - ale to tez potem wplywa na czas procka. Dlatego tez agrumentowanie, ze edytor jest niewspierany wydaje sie lekko bezsensu. C64 jest juz nie wspierany, wiec nie wiem o co chodzi.
Chodzi mi o to, ze jezeli nie ma nikogo kto supportuje edytor/player, to jezeli chcesz miec jakies rzeczy w playerze (a wierz mi bądz nie, po dziś kilku ludzi w dalszym ciągu ulepsza swoje playery, bardzo czekam na nowy routine NMI Geira Tjelty, który niby ma dawać reverb i do 6ch w pewnych warunkach)....no to albo zakodować sobie upgrade musisz sam, albo szukaj kodera w polu, który Ci to zrobi.
moog pisze:
Nie watpie ze muzycy ida z duchem czasu i tak samo jak koderzy robia postepy w tworzeniu brzmien. A to nie zalezy od edytora jaki uzywaja. To samo widzelismy i 10 i 20 lat temu porownujac walki Hubbarda i Draxa. Hardstart czy odtwarzanie kilka razy na ramke sa stare jak swiat. Nic nowego od tego czasu sie takiego nie pojawilo. Jedynie rozne sztuczki z procedurkami odtwarzania sampli (ktore mnie raczej nie interesuja) na rejestrach wypelnienia, filtra itp. Ale jezeli to bedzie interesowac kolege Atarowca to sie zgadzam, na JCH czy tej daty edytorach tego nie uzyska.
Jak dla mnie, Datalife Verbatim (ale tez i inne zaki) jest znakiem, ze wlasnie nadchodzi era zaków 1-dno ramkowych, które brzmieć będa jak minimum 2x ramke.
moog pisze:
Co do legato, to akurat jest to dla mnie podstawowe narzedzie. Z tego co wiem goat tracker ma legato ale trzeba wylaczyc wczesniej w instrumencie hardstart, co jest wogole rozlaczna sprawa i nie da sie uzywac legata na brzmieniach z hardstarted. Chyba ze czegos nie wiem, jezeli ktos wie jak uzyc legata w Goattrackerze to poprosze o pomoc. Jakis czas temu mialem ochote cos napisac, Jammer zachwalal Goattrackera, to postanowilem sprobowac, cos tam dlubnalem i skonczylo sie na tym ze odpalilem JCH

co prawda przypomnienie co i jak zajelo troche czasu. Shogoon zreszta tez juz probowal szukac legata w Goacie i "oblał"

i finalnie na pierwsza edycje Silesi kawalek napisal w Hardtracku

Akurat ja przesiadając się z DMC5 zrobiłem jeno 2 zaki na JCHu, i po prostu wnerwiła mnie jedna rzecz - sekwencer - to skakanie w góre i w dół zeby sobie pozmieniac patterny wpieniło mnie fatalnie

Pod tym wzgledem patent SDI bardzo mi się podoba.
Co do legata w GT, spróbuj moze zapytać na forum CSDB, podejzewam ze Linus będzie Ci bardzo pomocny (na ten moment nie widze tutaj postów Jammera i Randalla więc nie wiem, czy się w ogóle im chce tu udzielać).