S-video mod

Miejsce gdzie śmiało możemy porozmawiać o wszystkim, co dotyczy starszego brata Commodore 64.
Wiadomość
Autor
speedy2002
Posty: 12
Rejestracja: 16 mar 2019, 13:06

S-video mod

#1 Post autor: speedy2002 »

Cześć,

Przerabiał ktoś z was może swojego vic'a?

Mi chodzi po głowie s-video mod, bo obraz composite z mojego vica na monitorze 1084 jest żałosny, odechciewa się jakiejkolwiek zabawy.

Pozdrawiam
Speedy

Ps.
Ilu z nas ma vic'a? Może jakaś lista "obecności"?

Klauz
Posty: 15
Rejestracja: 03 maja 2021, 09:18

Re: S-video mod

#2 Post autor: Klauz »

Cześć, ja mam ale póki co próbuję postawić go na nogi. Nie wyświetla żadnego obrazu.

Nameless
Posty: 242
Rejestracja: 04 lis 2013, 11:23

Re: S-video mod

#3 Post autor: Nameless »

Obecny.

Mam Vica 20 NTSC przerobionego na PAL

Chyba zachęciłeś mnie do zmodowania ViC'a do s-video

speedy2002
Posty: 12
Rejestracja: 16 mar 2019, 13:06

Re: S-video mod

#4 Post autor: speedy2002 »

Widziałem w necie dwa podejścia do tematu:
- nieinwazyjne-plug and play-w formie podstawki/przelotki między vic a płytę, która ma odgiętą nóżkę 2 (chroma) i sygnał prosto z tej nóżki układu poprzez rezystor 75 Ohm i kondensator 0,1uF wyprowadzony jest na zewnątrz obudowy kabelkiem i łączony do odpowiedniego kabla

-drugie to cięcie dwóch ścieżek, mostek, wylutowanie dwóch elementów i wlutowanie dwóch wyżej wymienionych. W tym przypadku chroma będzie dostępna z gniazda din, ale też trzeba odpowiedni kabel przygotować (albo din - 4x rca)

W obu przypadkach tracimy composite, będzie czarno biały - luma

Jeszcze widziałem jakiś wariant drugiego z przełącznikiem, który pozwalał wrócić do stanu pierwotnego.

Nameless
Posty: 242
Rejestracja: 04 lis 2013, 11:23

Re: S-video mod

#5 Post autor: Nameless »


Nameless
Posty: 242
Rejestracja: 04 lis 2013, 11:23

Re: S-video mod

#6 Post autor: Nameless »

W oczekiwaniu na płytki, nie wytrzymałem i zrobiłem sobie tego moda polegającego na wrzuceniu kondensatora 100nF oraz rezystora 75 Ohm w tor Chromy. Nie chciało mi się budować kolejnego specjalnego kabla więc użyłem gniazdka 8DIN usunąłem całkowicie 7 i 8 pin, przyciąłem 6 tak by można było wlutować gniazdo. Do pinu 6 na gniazdku dolutowałem kabelek i wrzuciłem do toru CHROME z VICA czyli do R 75 Ohm. Natomiast na płycie przerwałem ścieżkę idąca na pin 1 gniazdka monitorowego (+5V) i połączyłem 4 z 1 ( Luma ). Suma summarum używam kabelka s-video od c64 :-)
Obraz na LCD ? Na Samsungu mam taki sobie coś z kolorami, natomiast na Dellu elegancki chociaż przydało by się coś w stylu lumafixa bo mam pionowe pasy.

Nameless
Posty: 242
Rejestracja: 04 lis 2013, 11:23

Re: S-video mod

#7 Post autor: Nameless »

Jakby ktoś chciał płytkę do s-video moda tego z forum.de to mam kilka

ODPOWIEDZ