Spieszę donieść o kilku zmianach jakie zaszły w czerwcu 2021 na C64Portal.pl. Ostatnie takie zmian miały miejsce jakoś tak z rok temu więc jest okazja aby napisać o nowinkach.
- nastąpiła zmiana serwera - znowu. portal działa ponownie na Wordpress.com i na razie tak zostanie.
- w związku z przenosinami nie wszystko udało się przenieść, ale spokojnie wszystkie treści są na miejscu. nie przeniosły się (trzeba założyć od nowa) konta osób które pisały już jakieś teksty, np Pajda, Tenchi, Rebok, Zbyti, itd. Założę je ręcznie aby pod artykułami tych osób były prawidłowe ksywki autorów.
- zmienił się temat graficzny na taki z czarnym tłem - w końcu. jest bardziej retro i tak chciałem od początku, ale...
- niektóre artykułu mogą mieć jeszcze miejscami jakieś jaśniejsze tła. będę to sukcesywnie poprawiał bo muszę przejść po wszystkich artykułach i poprawić to na piechotę.
- od czerwca 2021 portal nie jest współwydawany ze SMOKiem (Stowarzyszeniem Miłośników Oldschoolowych Komputerów)
- portal kontynuuje swoją działalność jako portal fanowski.
- i nadal ma charakter społecznościowy. czyli nadal liczę na współpracę - tutaj nic się nie zmienia. i jak chyba wyszło to przez ostatni rok portal jest uzupełnieniem dla naszej społeczności skupionej tutaj wokół c64scene.pl. ba nawet pare nowych osób się pojawiło co cieszy, bo taki był cel
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)
- powstała zajawka podstrony o polskich grach. na razie jest to strona statyczna z listą gier (narazie tylko na C64). plan jest aby w okolicach lipca pojawiła się w formie bazy danych gdzie będzie można dodawać i edytować no i przeglądać wpisy ze szczegółowymi informacjami. liczę tutaj na współpracę. Strona powstała na bazie roboty jaką wykonał Rebok w jednym z wątków i od tego zaczynamy. w lipcu napiszę więcej jak uda mi się postawić pod to jakąś prostą bazę.
i tyle...
kolejny materiał na portalu i na YT, mam nadzieję pojawi się jeszcze w tym tygodniu.