C64 'Breadbin' - problem z obrazem

Tutaj możemy porozmawiać o sprzęcie i modyfikacjach C64.
Wiadomość
Autor
Amiga4ever
Posty: 10
Rejestracja: 09 wrz 2019, 22:38

C64 'Breadbin' - problem z obrazem

#1 Post autor: Amiga4ever »

Hej,
Dotarl do mnie 'chlebak'

Obrazek

I okazalo sie ,ze obraz przez Scart jest dosc dziwny..wyblakly...kolory tez przeklamuja.

Obrazek
Obrazek

Czytalem ze to moze colour ram walniety ale test przeszedl dobrze:

Obrazek

A moze U16 CD4066 pod nim warto wymienic?


i dla porownania obraz z mojego C64C
Obrazek

Dodam jeszcze, ze zasilacz uzywam orginalny od C64, ale to raczej nie jest wina.

Co o tym myslicie?

Awatar użytkownika
wackee
Posty: 1521
Rejestracja: 05 paź 2008, 23:05
Grupa: Arise
Kontakt:

Re: C64 'Breadbin' - problem z obrazem

#2 Post autor: wackee »

Generalnie obraz ze starego VICa jest dużo gorszy, przynajmniej ja mam takie doświadczenia. Ale poczekajmy na wypowiedź jakiegoś speca od hw :)
* jak nie załapałeś tego żartu, to trudno.

Amiga4ever
Posty: 10
Rejestracja: 09 wrz 2019, 22:38

Re: C64 'Breadbin' - problem z obrazem

#3 Post autor: Amiga4ever »

Ja rozumiem, ze moze byc gorszy (choc moj to nie jest VIc przeciez) ale to jest targedia:) Kolory przeklamane, nawet z czasem obraz staje sie bardziej wyblakly. To musi byc cos na rzeczy a nie tlyko kabel.

Awatar użytkownika
wackee
Posty: 1521
Rejestracja: 05 paź 2008, 23:05
Grupa: Arise
Kontakt:

Re: C64 'Breadbin' - problem z obrazem

#4 Post autor: wackee »

VIC w znaczeniu chipa, nie modelu :)
* jak nie załapałeś tego żartu, to trudno.

Awatar użytkownika
juntek
Posty: 123
Rejestracja: 23 wrz 2018, 20:17

Re: C64 'Breadbin' - problem z obrazem

#5 Post autor: juntek »

Nie jestem specem od HW i mogę się mylić, ale zacząłbym od wymiany wszystkich kondensatorów elektrolitycznych na nowe.
READY.

Nameless
Posty: 194
Rejestracja: 04 lis 2013, 11:23

Re: C64 'Breadbin' - problem z obrazem

#6 Post autor: Nameless »

Tak jak pisał wackee, są różnice w wyświetlaniu między starym VIC, a nowym.
Ja bym nie ruszał.
Tu https://derbian.webs.com/c64diag/fault.htm?id=nf_6 nie jest uznawane to za błąd ;-)
co prawda chyba nie uruchamiasz w trybie s-video, ale ...
a tu proszę
https://ilesj.wordpress.com/2016/03/30/ ... -blending/

Amiga4ever
Posty: 10
Rejestracja: 09 wrz 2019, 22:38

Re: C64 'Breadbin' - problem z obrazem

#7 Post autor: Amiga4ever »

Polaczenie mam scart nie s-video wiec odpada. Kolory kolarami, ale obraz praktycznie jest nieczytelny. Blady ktory robi sie bladszy gdy maszyna dziala. Wymienie chip pod colour memory i dam znac.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
carrion
Posty: 1992
Rejestracja: 27 lut 2009, 17:38
Grupa: Bonzai
Kontakt:

Re: C64 'Breadbin' - problem z obrazem

#8 Post autor: carrion »

pamięć Color RAM nie ma tu nic do rzeczy.
To co Ci już koledzy napisali jest raczej najbliższe prawdy. Tzn masz (patrząc na pomarańczowe klawisze F1-F8) starą wersję Commodorka a w nim starą wersję VIC-II (układ graficzny). Bardzo możliwe że to jest najstarsza wersja VIC-II a te miały na dodatek jeszcze inaczej zdefiniowane poziomy Luma dla kolorów. Co oznacza że większość grafik (np współczesne obrazki demoscenowe) będą wyglądały koszmarnie.

JA bym się nie łamał na Twoim miejscu. Taki C64 ze starym VICkiem i pomarańczowymi F'ami to unikat.

Może wymiana kondensatorów coś pomoże - może.
c64portal.pl

ODPOWIEDZ