Pi1541

Tutaj możemy porozmawiać o sprzęcie i modyfikacjach C64.
Wiadomość
Autor
starymarabut
Posty: 318
Rejestracja: 05 lip 2010, 22:25

Re: Pi1541

#141 Post autor: starymarabut »

Ewentualnie, możesz zmienić kernale w Pi 1541 i C64. Na Jiffy Dos lub inny.
C64II+SD2IEC+JiffyDOS+SwinSid88

Rosa
Posty: 11
Rejestracja: 07 paź 2019, 21:26

Re: Pi1541

#142 Post autor: Rosa »

Ok, o tym nie pomyslalem. Zapytym jeszcze kolegow kozysajacych z cartridgea TFC3,o ile wzrasta predkosc ladowania na pi1541 z tym Cartridgem?

Nameless
Posty: 193
Rejestracja: 04 lis 2013, 11:23

Re: Pi1541

#143 Post autor: Nameless »

znacząco i odczuwalnie :-) pewnie koło 10x Oczywiście mowa o pierwszym pliku na dysku, potem już jak loader da ;-)

Awatar użytkownika
wackee
Posty: 1521
Rejestracja: 05 paź 2008, 23:05
Grupa: Arise
Kontakt:

Re: Pi1541

#144 Post autor: wackee »

Chłopaki, jest cień szansy że w Bibie 3 coś nie działa bo je c##jowo zlinkowałem ;)...
* jak nie załapałeś tego żartu, to trudno.

Rosa
Posty: 11
Rejestracja: 07 paź 2019, 21:26

Re: Pi1541

#145 Post autor: Rosa »

Czesc wszystkim,koledzy potrzebuje ponownie waszej pomocy. kupilem sobie dwa FC3+, wszystko smiga z predkoscia blyskawicy jednak tylko gdy mam podlaczony drugi monitor poprzez hdmi aby wybrac gre, demo itd.
Jednak nie chce uzywac obu monitorow a tylko uzywac FB jako programu starujacego programy.
W katalogu 1571 znajduje sie plik fb64 jak i tworzony przeze mnie fb.d64, w opciach odblokowalem linijke odpowiedzialna za start FB z FC3+.
Tu nastepuje problem, nie wazne co robie po starcie FC3+ i przejsciu do Basica i wpisaniu komendy startujacej FB , otrzymuje info ze pliku nie znaleziono.
Podeslijcie mi moze wasz plik fb.d64 i informacje jak poprawnie z rym plikiem mam odpalic FB.
Dziekuje z gory.

Rosa
Posty: 11
Rejestracja: 07 paź 2019, 21:26

Re: Pi1541

#146 Post autor: Rosa »

Ok koledzy, już sobie sam z tym poradziłem.
Ostatnie PYTANKO na dzisiaj: Zauważyłem że gry wgrywanie przez FC3+ czasami się nie odpalaja, sporadycznie ale jednak, bez fc3+ wygrywają się i odpalaja bez problemu.
Też tak macie?

Nameless
Posty: 193
Rejestracja: 04 lis 2013, 11:23

Re: Pi1541

#147 Post autor: Nameless »

tak
Spróbuj przed RUN wpisać KILL

Rosa
Posty: 11
Rejestracja: 07 paź 2019, 21:26

Re: Pi1541

#148 Post autor: Rosa »

Pytanie dla Expertow. Do kupiłem 3,5 calowy lcd wyświetlacz do raspberry pi z pi1541.
Czy jest jakiś możliwość aby uruchomić ten wyświetlacz z pi1541.???
Narazie mam tylko biały ekran, wiem że z raspianem jest możliwość uruchomienia go za pomocą sterowników. Może ktoś z was już to zrobił i może podzielić się informacja jak mam to zrobić z pi1541.

Nameless
Posty: 193
Rejestracja: 04 lis 2013, 11:23

Re: Pi1541

#149 Post autor: Nameless »


Rosa
Posty: 11
Rejestracja: 07 paź 2019, 21:26

Re: Pi1541

#150 Post autor: Rosa »

Wszystko co tam jest odpowiada oled display a ja mam ten duzy 3,5 calowy lcd. Jak moge to uruchomic?
[https://www.ebay.de/itm/Touchscreen-Mon ... 1844926224][/url]

radius75
Posty: 5
Rejestracja: 26 sie 2020, 15:56

Re: Pi1541

#151 Post autor: radius75 »

Witam

Posiadam pi1541 na rp3A+ i stację 1541-II
Kortridge ActionReplay
Wszystko razem działa i wczytuje obrazy dyskietek w turbo

Chciałbym teraz zrobić kopię 1:1 swoich prawdziwych dyskietek do obrazów "pustych dyskietek" zamontowanych w pi1541

Czy ktoś próbował robić to przez ActionReplay opcją Whole Disk Copy i czy to zadziała?
Bo przyznam jak spróbowałem zrobić format obrazu dyskietki z poziomu pi1541 to wywaliło błąd (zarówno przez open1,8,15,.. i przez format z menu ActionReplay)

Jeśli nie, to w jaki sposób podejść do tematu. Są jakieś specjalne komendy dla pi1541 albo oprogramowanie które to zrobi?

ODPOWIEDZ