Pomoc Comoodore 64.
Pomoc Comoodore 64.
Witam.
Stałem się posiadaczem commodorka, ale niestety miał usterkę w postaci czarnego ekranu.
Płyta o oznaczeniu 250469 revB grzała się jedna pamięć i czip U5 character rom, wymieniłem obydwie pamięci i U5 comoodorek ożył daje obraz, dzwięk też jest , wydaje się być wszystko ok.
Zasilacz zrobiłem nowy 5,2 v stałego i 10v zmiennego na trafo toroidalnym.
Problem jest następujący i dziwny ,nie mogę wgrać żadnej gry która jest większa tzn powyżej 15kb ,mniejsze gry wgrywają się bez problemu, używam magnetofonu jest w idealnym stanie wymieniony pasek itd.
Dorobiłem też w magnetofonie wejście line in , przez smartfon z programem tapDancer jest tak samo ,małe gry wgrywają się bez problemu a większe za cholerę.
Przychodzi mi na myśl tylko wymiana kondensatorów , może gdzieś siada po drodze napięcie czy coś?
Proszę o pomoc fachowców od c64, gdzie szukać przyczyny takiego stanu rzeczy.
Stałem się posiadaczem commodorka, ale niestety miał usterkę w postaci czarnego ekranu.
Płyta o oznaczeniu 250469 revB grzała się jedna pamięć i czip U5 character rom, wymieniłem obydwie pamięci i U5 comoodorek ożył daje obraz, dzwięk też jest , wydaje się być wszystko ok.
Zasilacz zrobiłem nowy 5,2 v stałego i 10v zmiennego na trafo toroidalnym.
Problem jest następujący i dziwny ,nie mogę wgrać żadnej gry która jest większa tzn powyżej 15kb ,mniejsze gry wgrywają się bez problemu, używam magnetofonu jest w idealnym stanie wymieniony pasek itd.
Dorobiłem też w magnetofonie wejście line in , przez smartfon z programem tapDancer jest tak samo ,małe gry wgrywają się bez problemu a większe za cholerę.
Przychodzi mi na myśl tylko wymiana kondensatorów , może gdzieś siada po drodze napięcie czy coś?
Proszę o pomoc fachowców od c64, gdzie szukać przyczyny takiego stanu rzeczy.
Re: Pomoc Comoodore 64.
Zglasza 38911 wolnych bajtów?
Jakies testy pamięci przeprowadzałeś?
Jakies testy pamięci przeprowadzałeś?
Mialem cos podobnego rok temu. Na tescie CPU byla ok. Wymienilem CPU i wszystko znowu leci u mnie.
- -- --- ---- ----- ------ NO CARRIER ------ ----- ---- --- -- -
-
Witam podepnę się do tematu moja płyta 250469 rev.B a o to mój problem
Co się zepsuło moje podejrzenia zasilacz lub PLA, Czy ktoś miał podobny przypadek?
Co się zepsuło moje podejrzenia zasilacz lub PLA, Czy ktoś miał podobny przypadek?
- Załączniki
-
- 1000009324.jpg (3.27 MiB) Przejrzano 550 razy
-
- 1000009323.jpg (2.33 MiB) Przejrzano 550 razy
Pierwszy ekran sugeruje, że to CIA: https://www.pictorial64.com/#u2
-
Sprawdzałem na tej stronie wyszło mi że pamięć koloru ja mam ją w układzie PLA SHARP 252535-01
Podłączyłem c64 jeszcze raz przez chwilę może z 10 sekund ok potem kursor przestał migać i ten sam obraz jak na zdjęciu nr 1
Pomierzyłem zasilacz mam 5,1v DC czyli ok a na nóżkach od 9v AC jednej 0v na drugiej 0,3v teraz nie wiem czy pod obciążeniem ukazuje się tam napięcie czy powinno być na wtyczce?
Podłączyłem c64 jeszcze raz przez chwilę może z 10 sekund ok potem kursor przestał migać i ten sam obraz jak na zdjęciu nr 1
Pomierzyłem zasilacz mam 5,1v DC czyli ok a na nóżkach od 9v AC jednej 0v na drugiej 0,3v teraz nie wiem czy pod obciążeniem ukazuje się tam napięcie czy powinno być na wtyczce?
Ostatnio zmieniony 18 maja 2025, 19:47 przez Sebastian030, łącznie zmieniany 6 razy.
-
Na zdjęciu nr 2 tego nie widać ale literki niektóre są bardziej rozjaśnione
Źle mierzyłeś sekcję 9V ACSebastian030 pisze: ↑18 maja 2025, 19:38Pomierzyłem zasilacz mam 5,1v DC czyli ok a na nóżkach od 9v AC jednej 0v na drugiej 0,3v teraz nie wiem czy pod obciążeniem ukazuje się tam napięcie czy powinno być na wtyczce?
READY.
◼
◼
-
Problem z moim commodorkiem rozwiązany, w skrócie schrzaniłem lutowanie podstawki pod kernal poprawiłem luty chwile było ok potem zwiecha tyle czasu około 2 minut pracy wystarczyło aby podłączyć kart diagnostyczny i tam zgłasza U1 CIA kurcze z kąd wziąść 6526A. Postanowiłem przyjżeć sie piną wydawały się niektóre lekko zielone postanowiłem przelutować i pomogło c64 działa jak dawniej.