Interfejs WIC64 - więcej niż modem
-
Re: Interfejs WIC64 - więcej niż modem
Zakupiłem WIC64 i widzę potencjał w media center , fajnie by było jakby na przykład ktoś z forum chciałby udostępnić jakiś plik wrzuca go do media center public podaje ID pliku na forum i ten kto posiada WIC64 może sobie ściągnąć takie fajne przekazywanie plików przez prawdziwego commodorka, pobawiłem się w wysyłanie ściąganie i nagrywanie plików D64 PRG na dyskietkę ale coś nie idzie mi z REU posiadam RAD i chyba problem jest w tym że mam tylko cartridge Rubikus i zwykłą stacje dysków 1541 II i tak dużego pliku jak REU nie zapisze bo nie ma na czym mimo że cały plik ściąga ogólnie WIC64 piekielnie szybki. Bardzo fajny
Co znaczy, że nie idzie Ci z REU? Rozwiń to.
-
Chodzi mi o to że pobieram z media center plik z rozszerzeniem REU i mam do wybory zapisac stacja 8 lub 9 pobiera skończy i nic, nie mogę przecież wybrać RAD lub stacji dysków może jak przyjdzie mi sd2iec cableless to może na niego zapisze. Wiesz narazie jestem w świecie c64 mało rozeznany i się uczę poprubóję jeszcze
jak dobrze zauważyłeś pliki z reu nie zmieszczą się na stronie dyskietki. ratunkiem będzie sd2iec lub ultimate.
z moich doświadczeń - download działa, z uploadem jest różnie (nie zawsze jest widoczny jako publiczny, należy pamiętać jego id żeby ściągnąć ponownie, nie widać w swoich uploaded plikach etc)
z moich doświadczeń - download działa, z uploadem jest różnie (nie zawsze jest widoczny jako publiczny, należy pamiętać jego id żeby ściągnąć ponownie, nie widać w swoich uploaded plikach etc)
W przypadku posiadania U64 lub UII+, sprawa jest prosta:
RAD nie posiada takiej możliwości. Moze znajdziesz jakiś program który zrzuci pamięć REU.
RAD nie posiada takiej możliwości. Moze znajdziesz jakiś program który zrzuci pamięć REU.
B O O M !
we are the commodore terrorists
-------------------------------------
TEDDY BEER C=64 PARTY [csdb]
-
Własnie tak RAD nie posiada możliwości zapisu danych przez c64 tylko można dopisywać na PC, przyjdzie do mnie sd2iec i pi1541zero to się pobawię na razie trochę mam pecha po oglądaniu demka 13:37 stacja 1541 II przestała odczytywać pliki muszę do niej zajrzeć(silniczek słychać) to tak na marginesie. RAD jest rozszerzeniem pamięci oraz kilkoma bajerami jak odpalenie Doom ale już na innej karcie pamięci czy oglądanie Nuvie, musieli by dodać parę funkcji żeby zbliżyć go do UII+. UII+ jest w mojej ocenie urządzeniem wielofunkcyjnym ja próbowałem go kupić 3 lata temu niedostępny dałem sobie spokój i ostatnio w tym tygodniu też niedostępny, jeszcze jedno czas najwyższy na UIII a to dlatego że chcąc mieć wi-Fi to musisz zrezygnować z możliwości odtwarzania mod, sorki ale prosi się to o nowy Ultimate mega wymiatacz. Trzeba zaprojektować takie urządzenie które podłączysz z tyłu c64 zapinane w wszystkie porty c64 znajdujące się z tyłu, szerokości c64 i głębokie na max 10cm z wi-fi, wyjście HD, wyjście jack stereo, sloty na karty 2xCF 2xSD, REU, taki kombajn ciekawe czy jest to możliwe ale to tylko wizja.
-
Sorki odbiegłem trochę od tematu WIC64
Skoro tak, to wytłumacz koledze jak może tego dokonać.
B O O M !
-
Jedyna chyba szansa zapisania na dysk pliku REU to po przez sd2iec tylko nie wiem czy można zapisać tak duże pliki, na razie mam rubikus final sd i mogę zapisywać pliki .PRG, D64 rubikus nie daje rady sypie błędami write track oczywiście wszystko w programie WIC. Jak dojdą do mnie zakupione rozszerzenia to popróbuję.
Jeszcze mam pytanie jest taka stronka z grafikami https://c64gfx.com/newest-page1. Jest możliwe żeby w ustawieniach WIC podłączyć się do ich serwera tak żebym mógł oglądać slide show GFX. I wogóle do czego służy opcja zmiany serwera w WIC są inne serwery jakąś listę ktoś posiada?
Jeszcze mam pytanie jest taka stronka z grafikami https://c64gfx.com/newest-page1. Jest możliwe żeby w ustawieniach WIC podłączyć się do ich serwera tak żebym mógł oglądać slide show GFX. I wogóle do czego służy opcja zmiany serwera w WIC są inne serwery jakąś listę ktoś posiada?
Po modyfikacji zawartości REU i ponownym wejściu w menu RAD pojawia się opcja Name&Save pod klawiszem N
Nazywamy i zapisujemy w wybranej ścieżce (Return)
Tak samo z GeoRam.
Jeśli chodzi o koala video to nie ma w RAD autoplayera jak do nuvie gdzie dwa razy return i działa, tylko raz return na pliku aby wgrać do REU a następnie przechodzisz na zakładkę PRG i tam return na playerze Koalavideo_v04 który wcześniej musisz sobie umieścić na karcie w folderze PRG.
1. rozwiń myśł 'podłączyć do serwera'Sebastian030 pisze: ↑11 maja 2025, 14:47Jest możliwe żeby w ustawieniach WIC podłączyć się do ich serwera tak żebym mógł oglądać slide show GFX.
2. nie, ponieważ w serwisie są pngi a nie obrazy w trybach c64
-
Ad.1.
WIC64-->Setup an Config-->wic tools-->Set Server
czy można jakiś inny serwer? czy istnieją inne serwery? o co chodzi z tym?
Ad.2.
Spróbowałem tak WIC64-->File area-->apps-->Remote image Viewer i tam podałem ścieżke c64gfx.com nie będę pisał całej ścieżki ale do popular page 1 i co commodorek wczytal mi grafiki tylko problem jest taki sa one z rozszerzeniem .png i zostają przerobione nie są orginalne tak jak bym otworzył grafikę .prg na c64
Wszystkie te grafiki na C64gfx kierują do CSDB i tam możesz sobie je ściągnąć pojedynczo jest to mozolne w przypadku np.50 grafik więc napisałem mail do C64gfx czy jest możliwość ściągania np. całych pakietów i czekam na odpowiedź. Nie chcę oglądać na PC.
WIC64-->Setup an Config-->wic tools-->Set Server
czy można jakiś inny serwer? czy istnieją inne serwery? o co chodzi z tym?
Ad.2.
Spróbowałem tak WIC64-->File area-->apps-->Remote image Viewer i tam podałem ścieżke c64gfx.com nie będę pisał całej ścieżki ale do popular page 1 i co commodorek wczytal mi grafiki tylko problem jest taki sa one z rozszerzeniem .png i zostają przerobione nie są orginalne tak jak bym otworzył grafikę .prg na c64
Wszystkie te grafiki na C64gfx kierują do CSDB i tam możesz sobie je ściągnąć pojedynczo jest to mozolne w przypadku np.50 grafik więc napisałem mail do C64gfx czy jest możliwość ściągania np. całych pakietów i czekam na odpowiedź. Nie chcę oglądać na PC.
1. Nie słyszałem aby istniał jakiś inny publiczny serwer dla WIC. Dokumentacja jest na stronie, więc pewnie można zrobić swój. Kwestia wiedzy i zaparcia.
Jeśli się mylę, skorygujcie.
2. Dobry trop. Miałem Ci to zaproponować. Jak wpiszesz w Remote image Viewer adres c64gfx.com i dasz return to pobierze Ci adresy wszystkich grafik jakie znajdzie. Wybierasz ten który Cię interesuje i po wyświetleniu możesz go zapisać w formacie koala. Potem możesz go przeglądać dowolnym programem obsługującym format koala.
Jeśli się mylę, skorygujcie.
2. Dobry trop. Miałem Ci to zaproponować. Jak wpiszesz w Remote image Viewer adres c64gfx.com i dasz return to pobierze Ci adresy wszystkich grafik jakie znajdzie. Wybierasz ten który Cię interesuje i po wyświetleniu możesz go zapisać w formacie koala. Potem możesz go przeglądać dowolnym programem obsługującym format koala.
-
Spróbowałem da się zapisać grafike na pi1541II to już super teraz muszę lecieć do pracy ale sprawdzę jeszcze otwieranie grafiki w koala i na ile są zgodne z orginałem bo przecież na stronie c64gfx są wyświetlone grafiki w png a pod nimi odnośniki do csbd orginału. Remote image viewer nie wejdzie na strone scbd i mi orginału nie ściągnie.dekanex pisze: ↑12 maja 2025, 21:582. Dobry trop. Miałem Ci to zaproponować. Jak wpiszesz w Remote image Viewer adres c64gfx.com i dasz return to pobierze Ci adresy wszystkich grafik jakie znajdzie. Wybierasz ten który Cię interesuje i po wyświetleniu możesz go zapisać w formacie koala. Potem możesz go przeglądać dowolnym programem obsługującym format koala.
Nie ściągnie oryginału, bo nie ma go tam w formacie graficznym tylko jako program prg 
Natomiast jest w WIC64 przeglądarka CSDB z możliwością uruchamiania plikówek. Zobacz czy to by Ci nie odpowiadało?

Natomiast jest w WIC64 przeglądarka CSDB z możliwością uruchamiania plikówek. Zobacz czy to by Ci nie odpowiadało?
just what I said.
więc jesteś skazany na ściąganie .prg, ponieważ co obrazek to inny tryb graficzny = inna procedura wyświetlająca etc etc
Sprawdzone, faktycznie wystarczy sam WIC64 i RAD aby ściągnąć w formie pliku zawartość REU. Dzięki

B O O M !
-
Zgadza się potwierdzam można ściągać plik REU poprzez WIC i nagrać plik dzięki RAD na SD, upload też można sprawdziłem, to super jeszcze dodam jeśli chcemy nagrać pliki D64 i PRG na Pi1541 zero trzeba utworzyć czyste dyskietki np. z nazwą EMPTY0, EMPTY1 itd. Zamontować czysta dyskietkę i wtedy wybrać w WIC plik np. D64 i go nagrać odmontowując obraz zostanie nagrany na pi1541 SD nazwa pozostanie empty można wcześniej utworzyć pożądaną nazwe lub później zmienić.