C64 dziwne rozszerzenie pamięci…

Tutaj możemy porozmawiać o sprzęcie i modyfikacjach C64.
Wiadomość
Autor
ted_
Posty: 10
Rejestracja: 30 cze 2024, 18:06

C64 dziwne rozszerzenie pamięci…

#1 Post autor: ted_ »

Witam.
Trafił w moje ręce Commodore 64 z dziwną przeróbką - prawdopodobnie rozszerzeniem pamięci.
Oryginalne dwie pamięci są usunięte. Na miejscu jednej z nich jest wlutowana pamięć z drugą „na barana” M5M44256AP.
Dodatkowo są układy: polski UCY74LS74, dwa 74LS00 i ruski odpowiednik 74LS02.
Ten M5M44256 to 256k x 4bit i podejrzewam że drugi scalak pod nim to taka sama pamięć.
Czy to by było rozszerzenie pamięci do 256K czy tylko +60K.
Albo coś innego?
Czy jest dostępny schemat?
Na razie nie chce tego rozlutowywać ale uruchamiać też nie bo jeden kabelek wisi i nie wiem gdzie go przylutować.
Pozdrawiam.

hobocti77x_
Posty: 181
Rejestracja: 15 gru 2020, 10:41

Re: C64 dziwne rozszerzenie pamięci…

#2 Post autor: hobocti77x_ »

Może chociaż pokaż zdjęcia :idea:

ted_
Posty: 10
Rejestracja: 30 cze 2024, 18:06

Re: C64 dziwne rozszerzenie pamięci…

#3 Post autor: ted_ »

Proszę oto foto.
Załączniki
946BA34F-0D49-4940-A2F7-659CCAE37DBB.jpeg
946BA34F-0D49-4940-A2F7-659CCAE37DBB.jpeg (1.87 MiB) Przejrzano 771 razy

hobocti77x_
Posty: 181
Rejestracja: 15 gru 2020, 10:41

Re: C64 dziwne rozszerzenie pamięci…

#4 Post autor: hobocti77x_ »

Zdjęcie jest mało czytelne, ale układ wygląda jakby mógł być zgodny z +60k, choć znacznie lepiej zaprojektowany niż ten
https://csdb.dk/release/?id=237768, chociażby dlatego, że użyto tańszych i łatwiej dostępnych w epoce układów TTL LS.
Sterowanie wyglada ze jest w oknie VIC-a.
Z tego co widzę jest wykorzystany tylko 1 rejestr, tak że na 99% wykorzystuje jedynie 128kB.
Jabys zrobił lepsze zdjęcia a najlepiej rozrysował połączenia to można by powiedzieć więcej.

Awatar użytkownika
KB777reborn
Posty: 213
Rejestracja: 12 lut 2020, 08:30
Grupa: 1100°Crew
Kontakt:

Re: C64 dziwne rozszerzenie pamięci…

#5 Post autor: KB777reborn »

Wygląda na coś innego od znanych do tej pory rozszerzeń do 256 kB (Soci / Marko Makela / Transactor / 64'er), mniej układów niż w każdym z nich (do tego podstawowe TTLe, nie jakieś wyszukane) - no ciekawe, ciekawe. Jak widać "Polak potrafi" :)

'74 ma tylko 2 bity, ktoś oszczędzał - ale na 4 banki wystarczy. Ciekawe w jaki sposób się je przełączało - pewnie zapis do którejś z przestrzeni I/O.
1100°C

ted_
Posty: 10
Rejestracja: 30 cze 2024, 18:06

Re: C64 dziwne rozszerzenie pamięci…

#6 Post autor: ted_ »

Witam.
Postaram się zrobić schemat i dokładniejsze fotki ale sposób przylutowana tych pamięci to jest masakra.
Trzeba będzie to poprawić bo wstyd na zlotach pokazywać.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Hornet
Posty: 212
Rejestracja: 06 paź 2009, 10:31
Grupa: Agony Design

Re: C64 dziwne rozszerzenie pamięci…

#7 Post autor: Hornet »

KB777reborn pisze:
01 lip 2024, 13:13
Wygląda na coś innego od znanych do tej pory rozszerzeń do 256 kB (Soci / Marko Makela / Transactor / 64'er), mniej układów niż w każdym z nich (do tego podstawowe TTLe, nie jakieś wyszukane) - no ciekawe, ciekawe. Jak widać "Polak potrafi" :)

'74 ma tylko 2 bity, ktoś oszczędzał - ale na 4 banki wystarczy. Ciekawe w jaki sposób się je przełączało - pewnie zapis do którejś z przestrzeni I/O.
..to mi teraz przypomniałeś - gdzieś w okolicach 1991-92 bywał na giełdzie w Katowicach pewien ciekawy magik od rozszerzania pamięci. O ile dobrze pamiętam używał do tego modułów z ówczesnych PC. Znany był pod ksywką Mr.Fiz. Co się z nim działo/dzieje kompletnie nie mam pojęcia. Wiem tylko, że w czasach wzdychania do rzadkiego REU (ach te dyskusje z Taboo...) gość brzmiał jak cudotwórca...
Oczko się urwało! Temu misiu!

Awatar użytkownika
KB777reborn
Posty: 213
Rejestracja: 12 lut 2020, 08:30
Grupa: 1100°Crew
Kontakt:

Re: C64 dziwne rozszerzenie pamięci…

#8 Post autor: KB777reborn »

Hornet pisze:
01 lip 2024, 19:54
KB777reborn pisze:
01 lip 2024, 13:13
Wygląda na coś innego od znanych do tej pory rozszerzeń do 256 kB (Soci / Marko Makela / Transactor / 64'er), mniej układów niż w każdym z nich (do tego podstawowe TTLe, nie jakieś wyszukane) - no ciekawe, ciekawe. Jak widać "Polak potrafi" :)

'74 ma tylko 2 bity, ktoś oszczędzał - ale na 4 banki wystarczy. Ciekawe w jaki sposób się je przełączało - pewnie zapis do którejś z przestrzeni I/O.
..to mi teraz przypomniałeś - gdzieś w okolicach 1991-92 bywał na giełdzie w Katowicach pewien ciekawy magik od rozszerzania pamięci. O ile dobrze pamiętam używał do tego modułów z ówczesnych PC. Znany był pod ksywką Mr.Fiz. Co się z nim działo/dzieje kompletnie nie mam pojęcia. Wiem tylko, że w czasach wzdychania do rzadkiego REU (ach te dyskusje z Taboo...) gość brzmiał jak cudotwórca...
Mr Fiz ? Toż to twórca +60k :)
1100°C

ted_
Posty: 10
Rejestracja: 30 cze 2024, 18:06

Re: C64 dziwne rozszerzenie pamięci…

#9 Post autor: ted_ »

Witam.
Fotki i schemat.
G oznacza pamięć górną a D dolną w sensie polutowania nad PCB.
Linie D0 - D3 dla obu pamięci to osobne linie.
U10 i U11 w tabelce to punty lutownicze po wylutowanych pamięciach 64Kx4bit.
Pozdrawiam.
Załączniki
IMG_0364~photo.JPG
IMG_0364~photo.JPG (1.03 MiB) Przejrzano 662 razy
IMG_0363~photo.JPG
IMG_0363~photo.JPG (1.35 MiB) Przejrzano 662 razy
IMG_0366~photo.JPG
IMG_0366~photo.JPG (1021.4 KiB) Przejrzano 662 razy
IMG_0369~photo.JPG
IMG_0369~photo.JPG (2.9 MiB) Przejrzano 662 razy
IMG_0368~photo.JPG
IMG_0368~photo.JPG (2.73 MiB) Przejrzano 662 razy

hobocti77x_
Posty: 181
Rejestracja: 15 gru 2020, 10:41

Re: C64 dziwne rozszerzenie pamięci…

#10 Post autor: hobocti77x_ »

A jestes pewien polaczenia przezutnika na schemacie ?
Tak jak pisalem +60k uklad wykozystuje polowe pamieci RAM.

ted_
Posty: 10
Rejestracja: 30 cze 2024, 18:06

Re: C64 dziwne rozszerzenie pamięci…

#11 Post autor: ted_ »

Witam.
Tak - masz rację wejście D i CLK są zamienione.
Czyli prawidłowo do wejścia D idzie sygnał z D7 a do CLK z bramki NOR.
Oglądałem schemat +60K i jest w miarę podobny.
Aktualnie poprawiam luty i kładę kable łączące trochę niżej.
Później test czy pamięć działa
Pozdrawiam.

hobocti77x_
Posty: 181
Rejestracja: 15 gru 2020, 10:41

Re: C64 dziwne rozszerzenie pamięci…

#12 Post autor: hobocti77x_ »

To co zaznaczyles znakiem "?" powinno byc podlaczone do pin 10 VIC-ii sygnal /CS (bezposrednio do nogi).

ted_
Posty: 10
Rejestracja: 30 cze 2024, 18:06

Re: C64 dziwne rozszerzenie pamięci…

#13 Post autor: ted_ »

Witam.
To co zaznaczyłem ? wtym miejscu jest ślad po lutowaniu ale aktualnie nic nie jest podlutowane.
Sygnał do 10 nóżki VIC-a jest podłączony do nóżek 1 i 2 bramki NAND.
Rozumiem, że z podstawki VIC-a pin 10 sygnał powinien iść na wejścia 1 i 2 bramki NAND a od ? do nóżki 10 VIC-a.
Skoro jest to rozszerzenie o 60KB to czytając o nim, że bankowanie odbywa się w obszarze 60K w adresach $1000 - $FFFF
a komórka przełączająca to $D100 w której zmienia się najstarszy (siódmy) bit?
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
KB777reborn
Posty: 213
Rejestracja: 12 lut 2020, 08:30
Grupa: 1100°Crew
Kontakt:

Re: C64 dziwne rozszerzenie pamięci…

#14 Post autor: KB777reborn »

ted_ pisze:
02 lip 2024, 14:32
Witam.
Fotki i schemat.
G oznacza pamięć górną a D dolną w sensie polutowania nad PCB.
Linie D0 - D3 dla obu pamięci to osobne linie.
U10 i U11 w tabelce to punty lutownicze po wylutowanych pamięciach 64Kx4bit.
Pozdrawiam.
Dzięki, że Ci się chciało temat ruszyć :) /na "pałerze", czyli zadżumionym/opuszczonym dawnym forum też jest parę moich reverse-engineeringów/

Dobra dawka hardware porno ;)
1100°C

ted_
Posty: 10
Rejestracja: 30 cze 2024, 18:06

Re: C64 dziwne rozszerzenie pamięci…

#15 Post autor: ted_ »

Witam
na "pałerze"
Tam to raczej aktualnie jest „empty”.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
pajda
Posty: 337
Rejestracja: 20 wrz 2008, 03:42
Grupa: faith des16n
Kontakt:

Re: C64 dziwne rozszerzenie pamięci…

#16 Post autor: pajda »

To wygląda jak mutacja rozszerzenia Mr Fiza +60 KB.
Tu masz mój tester czy takie coś działa: https://csdb.dk/release/?id=14440

Powinien być przełącznik ON/OFF bo da się to sprzętowo rozłączyć, chyba, ze ktoś zrobił na stałe.

Tu na moim filmie masz opis jak to działa https://www.youtube.com/watch?v=fKd43TQ4CBM

W skrócie: pierwsze 4KB dla obu banków jest wspólne, pamięć od $1000 do $FFFF zmieniasz pod $d100.
Była ciemna, burzliwa noc.

hobocti77x_
Posty: 181
Rejestracja: 15 gru 2020, 10:41

Re: C64 dziwne rozszerzenie pamięci…

#17 Post autor: hobocti77x_ »

W VIC-e jest jakaś konfiguracja +60k wykorzystująca adres $D040 oraz wersja +256k. Ktoś coś wie na ich temat.
W internecie są odnośniki do jakiejś węgierskiej, ale strona chyba już nie istnieje.

ted_
Posty: 10
Rejestracja: 30 cze 2024, 18:06

Re: C64 dziwne rozszerzenie pamięci…

#18 Post autor: ted_ »

Witam.
wersja +256k.
Coś takiego:
http://singularcrew.hu/plus256k/
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
pajda
Posty: 337
Rejestracja: 20 wrz 2008, 03:42
Grupa: faith des16n
Kontakt:

Re: C64 dziwne rozszerzenie pamięci…

#19 Post autor: pajda »

hobocti77x_ pisze:
07 lip 2024, 22:47
W VIC-e jest jakaś konfiguracja +60k wykorzystująca adres $D040 oraz wersja +256k. Ktoś coś wie na ich temat.
W internecie są odnośniki do jakiejś węgierskiej, ale strona chyba już nie istnieje.
Tak w VIC-e jest zaimplementowana emulacja +60KB.
Rozszerzenie kiedyś niesamowicie ułatwiało życie, Mr Fiz przerobił Turbo Assembler pod to, co dawało wyzwolenie w postaci pełnej pamięci na kod, kiedy w drugim banku siedział TASS ze źródłówką. Do kopiowania też było przydatne bo mniej się wachlowało dyskietkami zwłaszcza z combem w postaci bursta: parę kopierów też przerobiono pod to rozszerzenie.

Zasadniczo w dzisiejszych czasach to zbędny dodatek do prawdziwego sprzętu, bo mało co jeśli nie licząc tego co opisałem powyżej, je wykorzystywało.

Chociaż np. jeden numer naszego Trawnika plikowego miał dodatkowego zaka jeśli ktoś miał +60KB: https://csdb.dk/release/?id=242397

W każdym bądź razie ja sobie nie przypominam więcej jakiegoś konkretniejszego softu co to wykorzystywało.
Była ciemna, burzliwa noc.

ted_
Posty: 10
Rejestracja: 30 cze 2024, 18:06

Re: C64 dziwne rozszerzenie pamięci…

#20 Post autor: ted_ »

Witam.
Poprawiłem trochę przewody i przelutowałem pamięci aby każda była pojedynczo.
Włączyłem zasilanie i zamiast prawidłowego obrazu są "krzaki".
Wszytko działa, wczytuje, jest dźwięk więc przelutowałem jeden kabelek
i połączyłem /CS VIC-a z odpowiednim pin-em jego podstawki i obraz się pojawił.
Jednak przełączanie banków raczej nie działa bo programy jego nie rozpoznają.
Będę musiał sondą logiczną sprawdzić połączenia a zwłaszcza czy przerzutnik D działa.
Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ