MOS CIA 6526

Tutaj możemy porozmawiać o sprzęcie i modyfikacjach C64.
Wiadomość
Autor
JUMBO
Posty: 12
Rejestracja: 14 gru 2021, 08:45

MOS CIA 6526

#1 Post autor: JUMBO »

Witam

Ktoś ma do sprzedania sprawne układy ? Najlepiej nowe nielutowane.

Dałem kompa do magika-elektronika. (kondesatory do wymiany, pamieć, modulator na zamiennik)
Po testach przed rozpoczęciem pracy wyszło że mam uwalone układy 6526.
Dziwne, bo klawiatura, joystick, transmisja do stacji działa, programy, dema też.

Może tylko user port poleciał - nie jest mi niezbędny. Ale pasuje aby wszystko było sprawne.
(dziwne że przerwania też sygnalizuje błędne)
Załączniki
C64_sample_test1_BAD.jpg
C64_sample_test1_BAD.jpg (544.56 KiB) Przejrzano 116 razy
--
JUMBO

Awatar użytkownika
rime.
Posty: 116
Rejestracja: 24 sty 2019, 02:52
Grupa: Fancy Rats

Re: MOS CIA 6526

#2 Post autor: rime. »

To raczej ten harness do diagnostyki jest uwalony, nie używałem go ale jakim prawem to może działać jeśli nie ma feedbacku przewodami ?
W załączniku jak to wygląda u mnie, jest to "komplet" zbudowany na płytkach Svena Petersena: https://github.com/svenpetersen1965/C64 ... 20-Harness
Jeżeli kontrolery i timery działają to na 90% CIA jest sprawne, owszem zdarza się że porty CIA używane w userporcie mogą być walnięte ale do szybkiego sprawdzenia CIA bez podłączania harnessa używam toola od Daty: https://csdb.dk/release/?id=134875
CIA powoli jest ciężko dostać, niestety padają często, tym bardziej, że niektórzy świadomie przejeżdżają paluchami po control portach bo... można tak czitować w jednej z gier.
Załączniki
harness.jpg
harness.jpg (272.83 KiB) Przejrzano 97 razy

JUMBO
Posty: 12
Rejestracja: 14 gru 2021, 08:45

Re: MOS CIA 6526

#3 Post autor: JUMBO »

Podłączył ten zestaw do swojej płyty i wszystko było ok - na jego płycie
Może jakichś styków nie ma na userporcie

Ale gdyby CIA było uwalone, to nie działały by mi rzeczy o których mówilem - prawda ?
--
JUMBO

ytm
Posty: 6
Rejestracja: 08 sie 2021, 22:06

Re: MOS CIA 6526

#4 Post autor: ytm »

Gdyby był uwalony CIA#1 to nie działałaby klawiatura (porty i przerwania) lub joysticki.

Uwalony CIA#2 to niedziałający port user lub komunikacja ze stacją dysków.

CIA mogą się zepsuć na wiele sposobów. Mam jeden egzemplarz, który ma nieco uwalone porty: gdy pracuje jako CIA#2 to stacja działa, ale user port (np. do pracy z modemem wifi) już nie. Do pracy jak CIA#1 w ogóle się nie nadaje.

ODPOWIEDZ