"internet" w c64

Tutaj możemy porozmawiać o sprzęcie i modyfikacjach C64.
Wiadomość
Autor
lincoln06
Posty: 15
Rejestracja: 26 paź 2020, 19:42

"internet" w c64

#1 Post autor: lincoln06 »

Witam. Jeśli chodzi o hardware to jestem totalnie zielony, a w czasach mojego dzieciństwa commodorek był już staruszkiem, więc zwracam się z pytaniem, czego potrzebuję jako hobbysta-amator żeby podłączyć jak najmniejszą linią oporu C64 do internetów? :D
Obrazek
Cicho, bo się nie wgra :)

Awatar użytkownika
Steffan
Posty: 419
Rejestracja: 04 maja 2019, 19:43
Grupa: BooM!

Re: "internet" w c64

#2 Post autor: Steffan »

Potrzebujesz np. c64 wifi modem (są na allegro) i np. programu CCGMS
https://csdb.dk/search/?seinsel=release ... CGMS&all=1

Poszukaj w googlach i na yt jest w kolano informacji
fraza: "c64 wifi modem"

miłego serfowania!
pozdro
S.

ps. gugel i jutub nie gryzą wystarczy wpisać i oni tam zawsze coś poszukają :D :D :D
Różne rodzaje so kamadore, ale sześćdziesiąte czwarte je najfajniejsze!

Awatar użytkownika
carrion
Posty: 2078
Rejestracja: 27 lut 2009, 17:38
Grupa: Bonzai
Kontakt:

Re: "internet" w c64

#3 Post autor: carrion »

lincoln06 pisze:
06 maja 2021, 01:02
czego potrzebuję jako hobbysta-amator żeby podłączyć jak najmniejszą linią oporu C64 do internetów? :D
1541-II+ Ultimate
albo
Ultimate64
c64portal.pl

lincoln06
Posty: 15
Rejestracja: 26 paź 2020, 19:42

Re: "internet" w c64

#4 Post autor: lincoln06 »

Steffan pisze:
06 maja 2021, 09:05
ps. gugel i jutub nie gryzą wystarczy wpisać i oni tam zawsze coś poszukają :D :D :D
Doskonale o tym wiem, jednak większość poradników wygląda następująco:
75% treści o tym jak podłączyć C64 do prądu, instrukcje włączania i banalne rzeczy rozpisane tak, jakby ktoś tłumaczył to małpie
25% treści bardzo skomplikowanej (przynajmniej jak na mój stan wiedzy), opisanej w sposób bardzo lakoniczny
Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi i pomoc :D Pozdrawiam

P.S. Proszę, nie róbmy tu drugiej "elektrody" :wink:
Obrazek
Cicho, bo się nie wgra :)

Awatar użytkownika
Steffan
Posty: 419
Rejestracja: 04 maja 2019, 19:43
Grupa: BooM!

Re: "internet" w c64

#5 Post autor: Steffan »

lincoln06 pisze:
06 maja 2021, 13:20
P.S. Proszę, nie róbmy tu drugiej "elektrody" :wink:
No do elektrody to jeszcze daleko.

Moja ostatnia przygoda wyglądała tak:

post 1 -Koledzy mam pytanie na które odpowiedz jest TAK lub NIE.
post 2 -To ty nie wiesz, to jest bardzo proste!
post 3 -Nie nie wiem i dlatego pytam.
post 4 -A jak myślisz?
post 5 -No nie wiem, albo TAK albo NIE. Gdybym wiedział to bym nie pytał.
post 6 -Więc uważasz że TAK?!? Widzę, że nie masz pojęcia.
post 7 -Nie uważam że TAK, sam to napisałeś. Domyślam się więc że NIE.
post 8 -Napisze po polsku żeby do Ciebie dotarło: Tak NIE!

8 postów, 3 dni. Tak to wygląda.

pozdro
Steffan
Różne rodzaje so kamadore, ale sześćdziesiąte czwarte je najfajniejsze!

Awatar użytkownika
Steffan
Posty: 419
Rejestracja: 04 maja 2019, 19:43
Grupa: BooM!

Re: "internet" w c64

#6 Post autor: Steffan »

carrion pisze:
06 maja 2021, 09:53
lincoln06 pisze:
06 maja 2021, 01:02
czego potrzebuję jako hobbysta-amator żeby podłączyć jak najmniejszą linią oporu C64 do internetów? :D
1541-II+ Ultimate
albo
Ultimate64
Z grubej rury. Ja budżetowo pojechałem.

Steffan
Różne rodzaje so kamadore, ale sześćdziesiąte czwarte je najfajniejsze!

Awatar użytkownika
rs2322
Posty: 139
Rejestracja: 25 sty 2018, 20:39

Re: "internet" w c64

#7 Post autor: rs2322 »

vlincoln06 napisz dokładnie z czym masz problem - co nie działa, jak by nie było masz podane na tacy typu urządzeń tylko zakupić, podłączyć i używać. Nabyłeś może modem o którym wspomniano ?
rs2322 [ten z banem od Raf'a] z forum c64power
Projekty elektroniki, pamięci sram, eprom, eeprom, flash, programowanie free.
kontakt: rs2322[at]interia.pl

lincoln06
Posty: 15
Rejestracja: 26 paź 2020, 19:42

Re: "internet" w c64

#8 Post autor: lincoln06 »

Nic nie działa bo jeszcze nic nie mam :D szukam na razie osprzętu, ale jak wiadomo, trochę możliwości jest a budżet jak na razie znikomy, więc wolę spytać "swoich" niż wybierać w necie między milionem rozwiązań :wink: na razie temat wyczerpany
Obrazek
Cicho, bo się nie wgra :)

Awatar użytkownika
rebok
Posty: 151
Rejestracja: 30 sty 2018, 09:32

Re: "internet" w c64

#9 Post autor: rebok »

Fakt, jak się jeszcze nawet urządzenia nie posiada, to ciężko w gąszczu informacji wychwycić coś istotnego.
Ja tak na szybkiego mogę polecić:
- konfiguracja, krok po kroku
https://www.facebook.com/commodore4ever ... 544777816/

- łopatologiczny przewodnik:
https://www.youtube.com/watch?v=M6MBXTdDttU

- jak już wszystko zadziała, to spróbuj BBS`y z listy:
http://cbbsoutpost.servebbs.com/

Modem kupujesz jakikolwiek. Podstawowe instrukcje i pierwsze kroki zawsze są identyczne.

Podam jeszcze na zachętę pokaz możliwości:
https://www.youtube.com/watch?v=yM0egUSMsoE
Nie korzystaj jednak z tego filmu jako tutoriala.
C64G/Modulator replacement rev.3/Superkernal 36in1/BeamRacer/SidFX/The MechBoard64/U1541 II+/Fm-Yam/Q36 Rapid Fire Modulator/Sav64

Awatar użytkownika
hsimpson
Posty: 68
Rejestracja: 30 lip 2012, 12:14

Re: "internet" w c64

#10 Post autor: hsimpson »

carrion pisze:
06 maja 2021, 09:53
lincoln06 pisze:
06 maja 2021, 01:02
czego potrzebuję jako hobbysta-amator żeby podłączyć jak najmniejszą linią oporu C64 do internetów? :D
1541-II+ Ultimate
albo
Ultimate64
Do listy można dodać:
64NIC+ (RETRO Innovations)

zyga
Posty: 149
Rejestracja: 05 gru 2008, 08:58

Re: "internet" w c64

#11 Post autor: zyga »

Jest też RR-Net MK3 https://icomp.de/shop-icomp/en/produkt- ... l#filter=*

Można wpiąć go bezpośrednio w port cartridga jak i w "clockport" w Nordic Replay https://icomp.de/shop-icomp/en/produkt- ... l#filter=*

Awatar użytkownika
kenji
Posty: 757
Rejestracja: 06 wrz 2009, 20:58
Grupa: Dream

Re: "internet" w c64

#12 Post autor: kenji »

Steffan pisze:
06 maja 2021, 14:29
lincoln06 pisze:
06 maja 2021, 13:20
P.S. Proszę, nie róbmy tu drugiej "elektrody" :wink:
No do elektrody to jeszcze daleko.

8 postów, 3 dni. Tak to wygląda.

pozdro
Steffan
Jak w tym filmiku na YT
https://youtu.be/PtBvxrMH7Nk?t=71

Się ciesz, że nie dostałeś warna i tematu nie wyjebali :)
. : dream : .

ODPOWIEDZ