A tu tAYkie rzeczy w okolicy - nowy DigiMuz na AY-3-8910.

Nie ma róży bez kolców... Miejsce na dyskusję o najmłodszym bracie C64
Wiadomość
Autor
moneo
Posty: 54
Rejestracja: 06 lut 2010, 00:33

A tu tAYkie rzeczy w okolicy - nowy DigiMuz na AY-3-8910.

#1 Post autor: moneo »

Ja tylko chciałem zakomunikować: takie rzeczy się odbywają. A że podobno, we wiosce tak gadajo, Carrion ma obiecano wyłączność na artykuł to tym cudzie, to ja zapodam zdjęcia tyko z tego, co się dzisiaj udało przetestować na real sprzęcie i co działa.

Obrazek

Obrazek

Dla zainteresowanych tematem wątek na plus4world.com.
I tak po 30 latach uda mi się usłyszeć dźwięk na realnym sprzęcie w grze, przy której miałem swój skromny udział.

M.
PS. https://www.youtube.com/watch?v=5FqrQNA3rPM

Awatar użytkownika
hsimpson
Posty: 61
Rejestracja: 30 lip 2012, 12:14

Re: A tu tAYkie rzeczy w okolicy - nowy DigiMuz na AY-3-8910.

#2 Post autor: hsimpson »

Super brzmi. Fajnie, że powstaje. Extra będzie posłuchać na Plusie muzyki ze Spectruma i nie tylko :).
Planowana jest wersja produkcyjną (gotowiec) dla chętnych?

SylwekK
Posty: 8
Rejestracja: 29 gru 2020, 06:33
Kontakt:

Re: A tu tAYkie rzeczy w okolicy - nowy DigiMuz na AY-3-8910.

#3 Post autor: SylwekK »

hsimpson pisze:
16 mar 2021, 23:13
Planowana jest wersja produkcyjną (gotowiec) dla chętnych?
Jeśli będzie zainteresowanie to nie wykluczam takiej opcji :)
BKP

Awatar użytkownika
hsimpson
Posty: 61
Rejestracja: 30 lip 2012, 12:14

Re: A tu tAYkie rzeczy w okolicy - nowy DigiMuz na AY-3-8910.

#4 Post autor: hsimpson »

SylwekK pisze:
17 mar 2021, 10:13
hsimpson pisze:
16 mar 2021, 23:13
Planowana jest wersja produkcyjną (gotowiec) dla chętnych?
Jeśli będzie zainteresowanie to nie wykluczam takiej opcji :)
To super :) Jakby co, piszę się na jedną sztukę (gotowiec).

Awatar użytkownika
KB777reborn
Posty: 38
Rejestracja: 12 lut 2020, 08:30
Grupa: Sama Lama Bez Kalafonii
Kontakt:

Re: A tu tAYkie rzeczy w okolicy - nowy DigiMuz na AY-3-8910.

#5 Post autor: KB777reborn »

Ym2203 ma w sobie PSG, jakby co mam garść tych układów - taka tylko nieśmiała sugestia ;)
PSG + FM > PSG
Alive and solderin'

Awatar użytkownika
carrion
Posty: 2035
Rejestracja: 27 lut 2009, 17:38
Grupa: Bonzai
Kontakt:

Re: A tu tAYkie rzeczy w okolicy - nowy DigiMuz na AY-3-8910.

#6 Post autor: carrion »

hsimpson pisze:
17 mar 2021, 11:14
To super :) Jakby co, piszę się na jedną sztukę (gotowiec).
ja też wezmę jak by się dało.
c64portal.pl

moneo
Posty: 54
Rejestracja: 06 lut 2010, 00:33

Re: A tu tAYkie rzeczy w okolicy - nowy DigiMuz na AY-3-8910.

#7 Post autor: moneo »

To żeby we wiosce było głośno.

http://c64.moneo.net.pl/obrazki/fc.prg
http://c64.moneo.net.pl/obrazki/indiana.prg
http://c64.moneo.net.pl/obrazki/karboflex.prg
http://c64.moneo.net.pl/obrazki/nostalgy.prg

Paczka muzyki dla DigiMuza. Konwersja z formatu pt3.
To proste przeniesienie playera z komputera ORIC. Nic wielkiego.
W dodatku procedura IRQ jest bardzo prymitywna i może przez to się trochę czasem rozjedzie dźwięk.

Ach no tak, trzeba wersję beta mieć emulatora YAPE:
http://gaia.atilia.eu/download/YapeDigimuzBeta.zip

Wybieramy enable DIGIMUZ w ustawieniach Settings -> Sound settings oraz WaveMapper.

Miłego słuchania.

moneo
Posty: 54
Rejestracja: 06 lut 2010, 00:33

Re: A tu tAYkie rzeczy w okolicy - nowy DigiMuz na AY-3-8910.

#8 Post autor: moneo »

@KB777reborn
Ym2203 ma w sobie PSG, jakby co mam garść tych układów - taka tylko nieśmiała sugestia ;)
PSG + FM > PSG


Pewnie by się dało, ale kto na to by napisał teraz plajera.
New DigiMuz powstał po 30 latach, jako kopia pierwszej wersji zrobionej przez Tadeusza Zawadzkiego. Do tej pory był słownie 1 plejer do tego i zero edytorów. Sylwek (BKP) muzyczkę na DigiMuza do gier i demo jechał w monitorze.

Może kiedyś? Kto wie? Ty KB to jesteś niezły aparat, co chwilę słychać, że masz jakieś różne takie chipy...

Pozdr.

zbyti
Posty: 77
Rejestracja: 12 sty 2021, 14:26

Re: A tu tAYkie rzeczy w okolicy - nowy DigiMuz na AY-3-8910.

#9 Post autor: zbyti »

Atarowcy coś kombinują, kod ma być udostępniony http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=17301

moneo
Posty: 54
Rejestracja: 06 lut 2010, 00:33

Re: A tu tAYkie rzeczy w okolicy - nowy DigiMuz na AY-3-8910.

#10 Post autor: moneo »

@carrion
>ja też wezmę jak by się dało.

Ty to musisz, bo to ty wywołałeś tego AYgreka z lasu zapomnienia (pośrednio przyczyniwszy się).

http://c64.moneo.net.pl/obrazki/axelf.prg
http://c64.moneo.net.pl/obrazki/order_creature.prg

Na razie trwają testy. BKP musi sobie zlutować sd2iec, ja muszę zlutować do końca DigiMuza. Potem jeszcze kilka testów i odsłuchów, przesyłka z Chin z Aygrekami. A potem zamkniemy listę społeczną.

M.
PS. W dniu dzisiejszym na DigiMUZa przybyło więcej muzyczek, niż w ostatnich 30 latach :P

SylwekK
Posty: 8
Rejestracja: 29 gru 2020, 06:33
Kontakt:

Re: A tu tAYkie rzeczy w okolicy - nowy DigiMuz na AY-3-8910.

#11 Post autor: SylwekK »

moneo pisze:
17 mar 2021, 19:42
PS. W dniu dzisiejszym na DigiMUZa przybyło więcej muzyczek, niż w ostatnich 30 latach :P
No i musiał mi łobuz dogryźć.... :)

Awatar użytkownika
carrion
Posty: 2035
Rejestracja: 27 lut 2009, 17:38
Grupa: Bonzai
Kontakt:

Re: A tu tAYkie rzeczy w okolicy - nowy DigiMuz na AY-3-8910.

#12 Post autor: carrion »

@moneo
dzięki za dobre słowo. mam dużą satysfakcję, że w okół portalu i forum od jakiegoś czasu dużo się dzieje.
działajcie i dajcie znać kiedy i jak zapłacić za to cudo.
c64portal.pl


sachy
Posty: 52
Rejestracja: 10 gru 2014, 10:25
Grupa: WT^RSE^LMS!

Re: A tu tAYkie rzeczy w okolicy - nowy DigiMuz na AY-3-8910.

#14 Post autor: sachy »

Niesamowita sprawa, szacun.

moneo
Posty: 54
Rejestracja: 06 lut 2010, 00:33

Re: A tu tAYkie rzeczy w okolicy - nowy DigiMuz na AY-3-8910.

#15 Post autor: moneo »

No niezłe, trzeba się przyjrzeć temu plejeru, ale pewnie się da łatwo przeklepać na C16/+4.
Swoją droga niezłe synchro... przywołanie z odchłani zapomnienia starego DIGIMUZa, zrobienie nowego, znalezienie plejerka z ORICa, a teraz to.
Pozdr.

Awatar użytkownika
carrion
Posty: 2035
Rejestracja: 27 lut 2009, 17:38
Grupa: Bonzai
Kontakt:

Re: A tu tAYkie rzeczy w okolicy - nowy DigiMuz na AY-3-8910.

#16 Post autor: carrion »

@sachy
dobrze powiedziane! :)

a dla tych którzy może nie śledzą portalu to pod artykułem na ten temat zaczyna się chyba jakaś techniczna dyskusja ze wspominanym kiedyś Panem Tadeuszem Z.
https://c64portal.pl/2021/03/21/dalsze- ... /#comments
c64portal.pl

speedy2002
Posty: 7
Rejestracja: 16 mar 2019, 13:06

Re: A tu tAYkie rzeczy w okolicy - nowy DigiMuz na AY-3-8910.

#17 Post autor: speedy2002 »

Cześć,
A da się może do tego jeszcze SID'a dokleić?
Żeby mieć sid card i tego ay w jednym..
Jest dosyć produkcji wykorzystujących sid'a a karty nigdzie znaleźć nie można.

Speedy

SylwekK
Posty: 8
Rejestracja: 29 gru 2020, 06:33
Kontakt:

Re: A tu tAYkie rzeczy w okolicy - nowy DigiMuz na AY-3-8910.

#18 Post autor: SylwekK »

Ogólnie te dwa chipy AY i SID mogą pracować na jednej płytce razem, ale nie nastawiałem się na SIDa, bo drogie jak cholera w porównaniu z AY.
Na tej płytce też pewnie można by dokleić SID tylko sporo drutowania by było no i jeszcze przeprogramować dekoder adresu trzeba.

Awatar użytkownika
KB777reborn
Posty: 38
Rejestracja: 12 lut 2020, 08:30
Grupa: Sama Lama Bez Kalafonii
Kontakt:

Re: A tu tAYkie rzeczy w okolicy - nowy DigiMuz na AY-3-8910.

#19 Post autor: KB777reborn »

SylwekK pisze:
24 mar 2021, 14:06
no i jeszcze przeprogramować dekoder adresu trzeba.
Zaraz... teraz dopiero zajarzyłem - ten EPROM robi tam za logikę ?
Alive and solderin'

SylwekK
Posty: 8
Rejestracja: 29 gru 2020, 06:33
Kontakt:

Re: A tu tAYkie rzeczy w okolicy - nowy DigiMuz na AY-3-8910.

#20 Post autor: SylwekK »

Tak. Zawrze szukam najprostszych rozwiązań :)

ODPOWIEDZ