C64 "Chlebak"

W tym miejscu możemy do woli sprzedawać, kupować, oddawać przedmioty związane z Commodore oraz inne rzeczy kwalifikujące się do kategorii retro.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Cyprian
Posty: 94
Rejestracja: 06 kwie 2020, 10:43
Kontakt:

C64 "Chlebak"

#1 Post autor: Cyprian »

rozglądam się za takim modelem.
jaki przedział cenowy mam brać pod uwagę?

Obrazek
C= C64 Breadbin, C= 1541, C= 1802; Atari 8/16/32/64bit;
http://260ste.atari.org

Awatar użytkownika
Steffan
Posty: 844
Rejestracja: 04 maja 2019, 19:43
Grupa: BooM!

Re: C64 "bochenek"

#2 Post autor: Steffan »

Cyprian pisze:
18 kwie 2020, 22:24
rozglądam się za takim modelem.
jaki przedział cenowy mam brać pod uwagę?
hmmm
chlebak. mysle, że ponad 200 złociszy będziesz musiał wyścielić, ale przygotuj się na ok 300 jak ma być przetestowany i fajowy.

pozdro
Steffan
B O O M !
we are the commodore terrorists
-------------------------------------
TEDDY BEER C=64 PARTY [csdb]

Awatar użytkownika
Cyprian
Posty: 94
Rejestracja: 06 kwie 2020, 10:43
Kontakt:

Re: C64 "bochenek"

#3 Post autor: Cyprian »

ok,
na allegro widziałem parę nie sprawdzanych / nie działających. warto w to wchodzić?
C= C64 Breadbin, C= 1541, C= 1802; Atari 8/16/32/64bit;
http://260ste.atari.org

Awatar użytkownika
juntek
Posty: 207
Rejestracja: 23 wrz 2018, 20:17

Re: C64 "bochenek"

#4 Post autor: juntek »

Cyprian pisze:
19 kwie 2020, 01:11
na allegro widziałem parę nie sprawdzanych / nie działających. warto w to wchodzić?
W przypadku niesprawdzonego lub niedziałającego, to czy warto czy nie zależy od ceny oraz czy będziesz w stanie go naprawić gdyby okazał się zepsuty. Po drugie model który chcesz kupić z tego co pamiętam (mogę się mylić) ma starego SID-a więc do grania i do oglądania demek nie będzie się nadawał. Ale jak chcesz go tylko postawić na półce żeby cieszył oko, to jak najbardziej.
READY.

Awatar użytkownika
Steffan
Posty: 844
Rejestracja: 04 maja 2019, 19:43
Grupa: BooM!

Re: C64 "bochenek"

#5 Post autor: Steffan »

juntek pisze:
19 kwie 2020, 08:11
W przypadku niesprawdzonego lub niedziałającego, to czy warto czy nie zależy od ceny oraz czy będziesz w stanie go naprawić gdyby okazał się zepsuty.
Rozszerzę to, co napisał kolega Juntek. Z mojego doświadczenia (a mam w commodorkach z allegro duże) wynika, że większość aukcji, w których jest napisane: nie wiem, nie orientuje się, nie mam zasilacza żeby go sprawdzić to ściema. Na 99% sprzęt jest uszkodzony. Z tego co pamiętam to chyba tylko raz udało mi się kupić działający sprzęt z aukcji z tego typu opisem. Dodam jeszcze, że większość z nie działających sprzętów udało mi się przywrócić do życia, więc nie były to super uszkodzenia (wystarczyła podstawowa wiedza i wujek google i yt) Jak uda mi się kupić tanio sprzęt i nie działa, a ma sprawnego sida to już jest ok. Resztę da się ogarnąć za rozsądne pieniądze.
Sam zadecyduj czy chcesz zaryzykować i może zaoszczędzić, lub kupić sprzęt sprawny 100% na pewno drożej.

Jeśli sprzedawca pisze, że "się nie orientuje", zobacz jego inne aukcje oraz komentarze, a w nich co sprzedawał. Osoba która sprzedaje na okrągło stare kompy, a wypisująca że się nie zna, albo nie ma zasilacza itp. prawdopodobnie gra nie czysto.
juntek pisze:
19 kwie 2020, 08:11
Po drugie model który chcesz kupić z tego co pamiętam (mogę się mylić) ma starego SID-a więc do grania i do oglądania demek nie będzie się nadawał. Ale jak chcesz go tylko postawić na półce żeby cieszył oko, to jak najbardziej.
Kolega Juntek na pewno nie chciał Cie przestraszyć. Chlebaki faktycznie mają starszą wersję sid-a 6581 (nowy to 8580). Nie znaczy, że stary sid jest gorszy albo że nie da się na nim muzy z gier i dem uzyskać. Po prostu niektóre kawałki pisane są z myślą o np. nowym sidzie i brzmieć będą lekko inaczej na starym. I w drugą stronę są stare gry którch muza brzmi lepiej na starym 6581, ale na nowy też zagrają. Nie masz się czego obawiać. Zapraszam Cie na yt znajdziesz dużo filmów z porównania sidów (szukaj: sid 6581 vs 8580)

No i na koniec: Czy lepiej kupić chlebaka czy mydelniczkę? OBA!

pozdro
Steffan
B O O M !
we are the commodore terrorists
-------------------------------------
TEDDY BEER C=64 PARTY [csdb]

rubikus
Posty: 79
Rejestracja: 16 mar 2020, 09:27

Re: C64 "bochenek"

#6 Post autor: rubikus »

Poproś sprzedającego aby rozkręcił i zrobił fotkę płyty to może dużo powiedzieć na temat konkretnego egzemplarza. Jak coś to służę pomocą w postawieniu go na nogi.
Użytkownik zbanowany na dwa miesiące(od 20/01/2021) z powodu wielu oskarżeń o oszustwa.
Przykładowe wątki w których można je znaleźć:
https://www.c64scene.pl/viewtopic.php?f=10&t=3008
https://www.ppa.pl/forum/pregierz/38141 ... na-allegro
https://www.speccy.pl/forum/index.php?topic=6099.0
Finalnie konto użytkownika na allegro zostało zawieszone: https://allegro.pl/uzytkownik/rubikus

Awatar użytkownika
Cyprian
Posty: 94
Rejestracja: 06 kwie 2020, 10:43
Kontakt:

Re: C64 "bochenek"

#7 Post autor: Cyprian »

dzięki za cenne wskazówki,
rzuciłem okiem na ebay, wybór jest spory, pozostaje zbierać kasę :)
C= C64 Breadbin, C= 1541, C= 1802; Atari 8/16/32/64bit;
http://260ste.atari.org

Nameless
Posty: 285
Rejestracja: 04 lis 2013, 11:23

Re: C64 "bochenek"

#8 Post autor: Nameless »

Ja zawsze lubiłem starego SID'a
Turbo Out Run
Bad Cat

Awatar użytkownika
Steffan
Posty: 844
Rejestracja: 04 maja 2019, 19:43
Grupa: BooM!

Re: C64 "bochenek"

#9 Post autor: Steffan »

Nameless pisze:
20 kwie 2020, 18:48
Ja zawsze lubiłem starego SID'a
Turbo Out Run
Bad Cat
Witam w klubie. Ja też wole starego.
pozdro
Steffan
B O O M !
we are the commodore terrorists
-------------------------------------
TEDDY BEER C=64 PARTY [csdb]

Awatar użytkownika
Cyprian
Posty: 94
Rejestracja: 06 kwie 2020, 10:43
Kontakt:

Re: C64 "bochenek"

#10 Post autor: Cyprian »

Gościu z "kompjut0r" zrobił zestawienie 8580 vs 6581, no i rożne rewizje starego brzmią trochę inaczej.

Generalnie stary brzmi zacniej, słychać to wyraźnie w na początku numerów:

Dane - Break the Cycle
https://kompjut0r.blogspot.com/2015/12/ ... art-3.html

Jeff - analogue
https://kompjut0r.blogspot.com/2015/12/ ... otout.html
C= C64 Breadbin, C= 1541, C= 1802; Atari 8/16/32/64bit;
http://260ste.atari.org

rubikus
Posty: 79
Rejestracja: 16 mar 2020, 09:27

Re: C64 "bochenek"

#11 Post autor: rubikus »

Nowy SID ma przede wszystkim wyciszony jeden kanał. Ludziom przeszkadzało głośne piszczenie przy wgrywaniu z kasety programów w turbo więc "zepsuto" SID-a. I to nie jest historia wymyślona jak nie jeden pomyśli tylko fakt.
Użytkownik zbanowany na dwa miesiące(od 20/01/2021) z powodu wielu oskarżeń o oszustwa.
Przykładowe wątki w których można je znaleźć:
https://www.c64scene.pl/viewtopic.php?f=10&t=3008
https://www.ppa.pl/forum/pregierz/38141 ... na-allegro
https://www.speccy.pl/forum/index.php?topic=6099.0
Finalnie konto użytkownika na allegro zostało zawieszone: https://allegro.pl/uzytkownik/rubikus

Awatar użytkownika
carrion
Posty: 2326
Rejestracja: 27 lut 2009, 17:38
Kontakt:

Re: C64 "bochenek"

#12 Post autor: carrion »

Cyprian pisze:
21 kwie 2020, 00:06

Generalnie stary brzmi zacniej, słychać to wyraźnie w na początku numerów:
fajnie jak by się tu jakiś muzyk wypowiedział, bo z tego co od nich czasami słyszę to to że na nowego pisze się teraz lepiej. Na starym faktycznie "stare" sample grały lepiej i basy jakby bardziej "głębsze". ale podobno na nowym da się więcej... nie wiem, nie znam się i tylko powtarzam. Faktem też jest że te wszystkie nowe samplowane kawałki (LMan, Jammer, Randall) to Cyba tylko na nowym działają.
c64portal.pl, retronavigator.com

mike
Posty: 30
Rejestracja: 01 mar 2020, 14:55

Re: C64 "bochenek"

#13 Post autor: mike »

Ja zawsze lubiłem starego SID'a
Turbo Out Run
właśnie sobie słuchałem retrogralnię, gdzie Borg opowiada o SID-zie :D https://www.youtube.com/watch?v=fYZxytULIdc i zdziwiłem sie, bo okazało się, że nie każdy "bochenek" miał zamontowany stary SID :) całe życie :lol: byłem pewien że "bochenek" = stary SID

Awatar użytkownika
Steffan
Posty: 844
Rejestracja: 04 maja 2019, 19:43
Grupa: BooM!

Re: C64 "bochenek"

#14 Post autor: Steffan »

mike pisze:
21 kwie 2020, 20:53
właśnie sobie słuchałem retrogralnię, gdzie Borg opowiada o SID-zie :D https://www.youtube.com/watch?v=fYZxytULIdc i zdziwiłem sie, bo okazało się, że nie każdy "bochenek" miał zamontowany stary SID :) całe życie :lol: byłem pewien że "bochenek" = stary SID
Nie wiem, co za komode ma Borg, ale na filmie widać, że po otwarciu obudowy w środku jego chlebaka jest krótka płyta (spotykana w c64c i c64g). Więc na pokładzie ma nowego sid-a, vic-a oraz nowy cpu 8500. Z tego co pamiętam to premiera c64c nastąpiła równolegle z premierą c128, czyli 1986 roku. Być może commodore przez jakiś czas produkowało jeszcze równolegle starą budę z nowymi flakami. Nie jestem pewien, może ktoś jeszcze zna odpowiedź na to pytanie.
Podsumowująć ten komp, który otwiera Borg jest takim wynalazkiem, albo też składakiem. Dodam, że moje chlebaki mają długie płyty i stare flaki. Jeszcze taki wynalazek nie wpadł mi w łapy. Trochę bym się zdziwił po rozkręceniu obudowy.

pozdro
Steffan
B O O M !
we are the commodore terrorists
-------------------------------------
TEDDY BEER C=64 PARTY [csdb]

Nameless
Posty: 285
Rejestracja: 04 lis 2013, 11:23

Re: C64 "bochenek"

#15 Post autor: Nameless »

modelem przechodnim moim zdaniem był c64c gdzie można było spotkać starego i nowego SID.
ale w brązowych budach z czarnymi klawiszami wg mnie orginalnie siedział stary.

Awatar użytkownika
Cyprian
Posty: 94
Rejestracja: 06 kwie 2020, 10:43
Kontakt:

Re: C64 "bochenek"

#16 Post autor: Cyprian »

No i stało się, nabyłem takie oto cacka (na górze to tylko klawiatura). Płyta główna 250407 ze starym SID 6581.
Jedna rzecz mnie zaskoczyła - zamiast blachy jest metalizowany papier.
Teraz muszę nabyć kable i zasilacze.
20220324_225423.jpg
20220324_225423.jpg (97.5 KiB) Przejrzano 1334 razy
20220324_164041.jpg
20220324_164041.jpg (170.18 KiB) Przejrzano 1334 razy
C= C64 Breadbin, C= 1541, C= 1802; Atari 8/16/32/64bit;
http://260ste.atari.org

Awatar użytkownika
leorole
Posty: 6
Rejestracja: 25 lis 2021, 11:50
Grupa: Lepsi De ;)

Re: C64 "bochenek"

#17 Post autor: leorole »

blacha to tylko chyba, w C była, ja w G też miałem papiur
Stara miłość nie rdzewieje.
Moje sprzęty ma psychik ;) Dyskietki też :D

ODPOWIEDZ