SYNTAX ERROR

Tutaj możemy porozmawiać o sprzęcie i modyfikacjach C64.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
angella_80
Posty: 2
Rejestracja: pn mar 23, 2020 7:32 pm

SYNTAX ERROR

#1 Post autor: angella_80 » czw mar 26, 2020 1:01 am

Witajcie i z góry przepraszam jeśli powielam temat, wybaczcie blondynce - ale nie znajduję rozwiązania swojego problemu, a jestem totalnie świeża w temacie...
Wygrzebałam u rodziców C64, bez kartridża, bo jestem na 90%, że go nawet nigdy nie miałam. Pamiętam, że regulowałam głowicę magnetofonu, przez wyrównanie 2 pasków. Tylko jak przywołać ten ekran? Po wpisaniu komendy <-HF pojawia się komenda SYNTAX ERROR. Co robię źle??

Awatar użytkownika
juntek
Posty: 82
Rejestracja: ndz wrz 23, 2018 8:17 pm

Re: SYNTAX ERROR

#2 Post autor: juntek » czw mar 26, 2020 5:59 am

Program do ustawiania głowicy magnetofonu nie jest wbudowany w C64 i musi być wczytany oddzielnie czy to z kasety magnetofonowej czy to z cartridge’a. Na pewno taką funkcję miał BlackBox
Stamps back please!

carrion
Posty: 1838
Rejestracja: pt lut 27, 2009 5:38 pm
Grupa: Bonzai
Kontakt:

Re: SYNTAX ERROR

#3 Post autor: carrion » czw mar 26, 2020 8:37 am

cześć Angela_80
witaj na forum.
jak już juntek zauważył: wpisując <-HF wskazuje że właśnie chyba miałaś cartridge.
bywają na allegro BlackBoxy i X-Cartridge. ceny też jakoś ostatnio jakby przystępne.
c64portal.pl

Awatar użytkownika
angella_80
Posty: 2
Rejestracja: pn mar 23, 2020 7:32 pm

Re: SYNTAX ERROR

#4 Post autor: angella_80 » śr kwie 01, 2020 12:04 am

Dzięki za odpowiedzi. Okazuje się, że pamięć jest zawodna, ale za Waszymi radami, że kardiż musiał być, przekopałam "pawlacze" i znalazłam Black Boxa v.2. A dałabym rękę uciąć, że go nie było :mrgreen:

Polecenie działa. Ale niestety jednak nie zagram chyba...
Pojawił się nowy problem.
Teraz chyba to wina magnetofonu.
Ustawiam głowicę. Wydaję polecenie load, w odpowiedzi dostaję hasło o włączeniu taśmy. Magnetofon startuje, dochodzi do obrotu gdzie jest program, zatrzymuje się i mam komunikat o znalezieniu programu. Wciskam spację, ale magnetofon nie rusza ponownie. Nie wczytuje gry.
Poza tym o ile mogę przewijać taśmę w lewo <<-, to przewijanie w prawo ->> już nie idzie płynnie. Taśma przewija się, o kilka obrotów, a potem staje...

Czy dobrze myślę, że magnetofon jest kapput??

rubikus
Posty: 6
Rejestracja: pn mar 16, 2020 9:27 am

Re: SYNTAX ERROR

#5 Post autor: rubikus » śr kwie 01, 2020 12:11 am

Prawdopodobnie paski w magnetofonie do wymiany no i czyszczenie mechanizmu by się przydało.

Awatar użytkownika
juntek
Posty: 82
Rejestracja: ndz wrz 23, 2018 8:17 pm

Re: SYNTAX ERROR

#6 Post autor: juntek » śr kwie 01, 2020 6:38 am

angella_80 pisze:
śr kwie 01, 2020 12:04 am
Czy dobrze myślę, że magnetofon jest kapput??
Aż tak źle nie jest. Objawy które wymieniłaś świadczą o tym, że ze starości sparciał gumowy pasek napędowy i trzeba go wymienić. Potrzebujesz paska 1,2x1,2 mm fi=76mm można go kupić np. tutaj:
https://allegro.pl/oferta/pasek-napedow ... 8526496638

Warto także przemyć głowicę i rolki nasączonym alkoholem izopropylowym patyczkiem higienicznym.
Stamps back please!

ODPOWIEDZ