Zasilacz prośba o wyjaśnienie

Tutaj możemy porozmawiać o sprzęcie i modyfikacjach C64.
Wiadomość
Autor
Damianosw
Posty: 8
Rejestracja: śr sty 08, 2020 4:36 pm

Zasilacz prośba o wyjaśnienie

#1 Post autor: Damianosw » śr sty 08, 2020 5:04 pm

Witajcie.
Z góry przepraszam jeśli zadaję laickie pytanie i może wątek już był. Kupiłem zasilacz do C64 i dziś przyszła paczka. Pierwsze to brak bezpiecznika i zatyczki do niego, drugie jak wsadzam bezpiecznik wg wymagań i zabezpieczam go , to jak pomierzyć napięcia bo mam tylko 4 piny we wtyczce, a czy nie powinno być ich więcej?
Pomóżcie proszę, bo nie wiem czy dyskutować ze sprzedającym na OLX o zwrot kasy. Zapewniał, że zasilacz sprawny i że sprawdzał na swoim.
Damian
IMG_20200108_151912.jpg
IMG_20200108_151912.jpg (88.84 KiB) Przejrzano 377 razy
IMG_20200108_151912.jpg
IMG_20200108_151912.jpg (88.84 KiB) Przejrzano 377 razy
IMG_20200108_151912.jpg
IMG_20200108_151912.jpg (88.84 KiB) Przejrzano 377 razy
Załączniki
IMG_20200108_161936.jpg
IMG_20200108_161936.jpg (122.95 KiB) Przejrzano 377 razy
IMG_20200108_161913.jpg
IMG_20200108_161913.jpg (73.82 KiB) Przejrzano 377 razy

mooha
Posty: 32
Rejestracja: ndz sie 25, 2019 9:02 pm
Kontakt:

Re: Zasilacz prośba o wyjaśnienie

#2 Post autor: mooha » śr sty 08, 2020 5:13 pm

bezpiecznik 200mA pisze na obudowie :P

Obrazek

Pomiędzy GND a +5V ma byc :P - 5V
I zmiene 9v pomiędzy dolnymi pinami.
Daleko jeszcze .... ????

Damianosw
Posty: 8
Rejestracja: śr sty 08, 2020 4:36 pm

Re: Zasilacz prośba o wyjaśnienie

#3 Post autor: Damianosw » śr sty 08, 2020 5:24 pm

mooha pisze:bezpiecznik 200mA pisze na obudowie :P

Obrazek

Pomiędzy GND a +5V ma byc :P - 5V
I zmiene 9v pomiędzy dolnymi pinami.

tak wkładam bezpiecznik 200mA blokuję go tab by stykał, wykonuje pomiar miedzy pinem GND i pinem 5V i niestety brak 5V. Czyli pewnie zasilacz złom, lub koniecznie potrzebna oryginalna zatyczka bezpiecznika?

mooha
Posty: 32
Rejestracja: ndz sie 25, 2019 9:02 pm
Kontakt:

Re: Zasilacz prośba o wyjaśnienie

#4 Post autor: mooha » śr sty 08, 2020 5:39 pm

Zatyczka zazwyczaj zamykała obwód z bezpiecznikiem.
Jeżeli dobrze "styka" 5v powinno być.
9ac jest na pinach ?
Daleko jeszcze .... ????

Damianosw
Posty: 8
Rejestracja: śr sty 08, 2020 4:36 pm

Re: Zasilacz prośba o wyjaśnienie

#5 Post autor: Damianosw » śr sty 08, 2020 5:49 pm

mooha pisze:Zatyczka zazwyczaj zamykała obwód z bezpiecznikiem.
Jeżeli dobrze "styka" 5v powinno być.
9ac jest na pinach ?
Przed chwilą pomierzyłem raz jeszcze dobrze zamykając obwód bezpiecznikiem i niestety a ni 5V ani 9VAC :(
Zasilacz gleba :(

mooha
Posty: 32
Rejestracja: ndz sie 25, 2019 9:02 pm
Kontakt:

Re: Zasilacz prośba o wyjaśnienie

#6 Post autor: mooha » śr sty 08, 2020 5:52 pm

A sprawdź "próbnikiem" czy jest "faza" na bezpieczniku.
Bo nic mi więcej do głowy nie przychodzi :)
Daleko jeszcze .... ????

Damianosw
Posty: 8
Rejestracja: śr sty 08, 2020 4:36 pm

Re: Zasilacz prośba o wyjaśnienie

#7 Post autor: Damianosw » śr sty 08, 2020 7:48 pm

mooha pisze:A sprawdź "próbnikiem" czy jest "faza" na bezpieczniku.
Bo nic mi więcej do głowy nie przychodzi :)
Wkładałem bezpiecznik i blokowałem go właśnie próbnikiem żeby góra bezpiecznika stykała z obudową metalową i dotykając próbnika palcem, nie było reakcji światełka na próbniku. Do tego koleś sprzedawca jest na tyle chamski, że zaproponował mi 25 zł zwrotu. Twierdzi uparcie, że jest sprawny i w dniu wysyłki był sprawny i że był bezpiecznik z zamknięciem.

mooha
Posty: 32
Rejestracja: ndz sie 25, 2019 9:02 pm
Kontakt:

Re: Zasilacz prośba o wyjaśnienie

#8 Post autor: mooha » śr sty 08, 2020 8:14 pm

Dlatego na OLX zawsze osobiście odbieram i testuje jak mogę. Czasem jak sprzedaje to zazwyczaj oferuje możliwość sprawdzenia.

Sprawdź jeszcze raz próbnikiem tylko zamieniaj wtyczkę w gniazdku ( odwracaj ) jak nie będzie reakcji - czytaj światełka - to pewnie kabel wyrwany.
Daleko jeszcze .... ????

Damianosw
Posty: 8
Rejestracja: śr sty 08, 2020 4:36 pm

Re: Zasilacz prośba o wyjaśnienie

#9 Post autor: Damianosw » śr sty 08, 2020 8:22 pm

mooha pisze:Dlatego na OLX zawsze osobiście odbieram i testuje jak mogę. Czasem jak sprzedaje to zazwyczaj oferuje możliwość sprawdzenia.

Sprawdź jeszcze raz próbnikiem tylko zamieniaj wtyczkę w gniazdku ( odwracaj ) jak nie będzie reakcji - czytaj światełka - to pewnie kabel wyrwany.
Jutro to sprawdzę i ewentualnie złoma rozbiorę. Naomiast tutaj człowiek fajnie gada o zamienniku https://retrogralnia.pl/%F0%9F%94%8C-no ... podlaczyc/
Mieliście do czynienia? Patrzyłem an stronie http://c64power.com/ ale nie znalazłem info o tym zasilaczu.

starymarabut
Posty: 293
Rejestracja: pn lip 05, 2010 10:25 pm

Re: Zasilacz prośba o wyjaśnienie

#10 Post autor: starymarabut » śr sty 08, 2020 8:52 pm

Czy to jest zasilacz zalewany żywicą?
Jeżeli nie, to można próbować go naprawić.
Zacznij od sprawdzania przewodów od strony 230V, jak nie będzie światełka na próbniku, po odwrócenia wtyczki w gniazdku.
C64II+SD2IEC+JiffyDOS+SwinSid88

Damianosw
Posty: 8
Rejestracja: śr sty 08, 2020 4:36 pm

Re: Zasilacz prośba o wyjaśnienie

#11 Post autor: Damianosw » czw sty 09, 2020 9:28 am

starymarabut pisze:Czy to jest zasilacz zalewany żywicą?
Jeżeli nie, to można próbować go naprawić.
Zacznij od sprawdzania przewodów od strony 230V, jak nie będzie światełka na próbniku, po odwrócenia wtyczki w gniazdku.
Test próbnika przeszedł pozytywnie - jest światełko, w związku z powyższym zasilacz uwalony. Skończył ...pod młotkiem, żywica jak beton, nie do naprawy. odzyskałem kabel DIN. Znalazłem w szafie zasilacz, który daje na wyjściu 5V i 12V DC po 2A. Połączyłem odpowiednie przewody dając na DIN 5V 2A (w oryginale 1,7A więc chyba 2A nie zaszkodzi) i C64 ...wiem tylko tyle póki co, że świeci dioda, ale czy odpala, dowiem się wieczorem i pytanie czy bez 9VAC C64 odpali? Druga sprawa czy da się z tego mojego zasilacza, który ma teraz wolne 12V DC 2A zrobić 9VAC 1A?
IMG_20200109_082653.jpg
IMG_20200109_082653.jpg (67.5 KiB) Przejrzano 293 razy
IMG_20200109_082643.jpg
IMG_20200109_082643.jpg (122.23 KiB) Przejrzano 293 razy
IMG_20200109_082640.jpg
IMG_20200109_082640.jpg (152.8 KiB) Przejrzano 293 razy

Awatar użytkownika
juntek
Posty: 68
Rejestracja: ndz wrz 23, 2018 8:17 pm

Re: Zasilacz prośba o wyjaśnienie

#12 Post autor: juntek » czw sty 09, 2020 12:49 pm

Damianosw pisze:Znalazłem w szafie zasilacz, który daje na wyjściu 5V i 12V DC po 2A. Połączyłem odpowiednie przewody dając na DIN 5V 2A (w oryginale 1,7A więc chyba 2A nie zaszkodzi) i C64 ...wiem tylko tyle póki co, że świeci dioda, ale czy odpala, dowiem się wieczorem i pytanie czy bez 9VAC C64 odpali? Druga sprawa czy da się z tego mojego zasilacza, który ma teraz wolne 12V DC 2A zrobić 9VAC 1A?
1. Bez 9VAC powinien odpalić ale nie będziesz miał dźwięku oraz nie będą działać timery RTC
2. Da się, ale jest to nieopłacalne. Spróbuj wykuć trafo ze starego zasilacza a jak Ci się nie uda to kup nowy, np. taki: https://www.tme.eu/pl/details/bvei48111 ... -481-1167/
albo taki: https://www.tme.eu/pl/details/ts12_013/ ... ts-12-013/
Stamps back please!

Nameless
Posty: 143
Rejestracja: pn lis 04, 2013 11:23 am

Re: Zasilacz prośba o wyjaśnienie

#13 Post autor: Nameless » czw sty 09, 2020 9:07 pm

Możesz podłączyć te 12V zamiast 9V będziesz miał dźwięk nie będziesz miał timera RTC ( w sumie mało używany )
Jak nie popsułeś obudowy to możesz sobie wsadzić tam jakiś fajny moduł 5V i jest szansa , że masz 9V na trafo, które trzeba rozkuć jak napisął juntek

starymarabut
Posty: 293
Rejestracja: pn lip 05, 2010 10:25 pm

Re: RE: Re: Zasilacz prośba o wyjaśnienie

#14 Post autor: starymarabut » czw sty 09, 2020 10:01 pm

Nameless pisze:Możesz podłączyć te 12V zamiast 9V będziesz miał dźwięk nie będziesz miał timera RTC ( w sumie mało używany )
Jak nie popsułeś obudowy to możesz sobie wsadzić tam jakiś fajny moduł 5V i jest szansa , że masz 9V na trafo, które trzeba rozkuć jak napisął juntek
Bez rozkuwania, czesciowego, nic się nie dowie. W moim zasilaczu padł regulator napiecia, trafo ok.
C64II+SD2IEC+JiffyDOS+SwinSid88

Damianosw
Posty: 8
Rejestracja: śr sty 08, 2020 4:36 pm

Re: Zasilacz prośba o wyjaśnienie

#15 Post autor: Damianosw » pt sty 10, 2020 9:09 am

Dziękuję Wszystkim za pomoc i cenne uwagi. Zasilacz zrobiony, wszystko działa, więc przygoda z C64 rozpoczęta. Zasilacz może piękny nie jest, ale technicznie spełnia swoje zadanie. Chwilowo zamontowałem trafo 0,5A dla uzyskania 9VAC, ale dziś dojedzie polecany 1.3A z TME. Jeszcze raz ogromne dzięki.
IMG_20200109_223407.jpg
IMG_20200109_223407.jpg (165.22 KiB) Przejrzano 188 razy
IMG_20200109_223239.jpg
IMG_20200109_223239.jpg (107.94 KiB) Przejrzano 188 razy
IMG_20200109_213422.jpg
IMG_20200109_213422.jpg (164.47 KiB) Przejrzano 188 razy
IMG_20200109_213326.jpg
IMG_20200109_213326.jpg (145.79 KiB) Przejrzano 188 razy
IMG_20200109_201506.jpg
IMG_20200109_201506.jpg (140.92 KiB) Przejrzano 188 razy

Awatar użytkownika
juntek
Posty: 68
Rejestracja: ndz wrz 23, 2018 8:17 pm

Re: Zasilacz prośba o wyjaśnienie

#16 Post autor: juntek » pt sty 10, 2020 5:36 pm

Damianosw pisze:Dziękuję Wszystkim za pomoc i cenne uwagi. Zasilacz zrobiony, wszystko działa, więc przygoda z C64 rozpoczęta. Zasilacz może piękny nie jest, ale technicznie spełnia swoje zadanie. Chwilowo zamontowałem trafo 0,5A dla uzyskania 9VAC, ale dziś dojedzie polecany 1.3A z TME. Jeszcze raz ogromne dzięki.
Gratulacje, widać że majsterkowanie Ci nieobce :)
A gdy przygoda z C64 Cię już wciągnie i zaczniesz się zastanawiać "co dalej" to polecam zakupić Ultimate-II+ Cartridge:
https://ultimate64.com/Main_products
Stamps back please!

starymarabut
Posty: 293
Rejestracja: pn lip 05, 2010 10:25 pm

Re: RE: Re: Zasilacz prośba o wyjaśnienie

#17 Post autor: starymarabut » pt sty 10, 2020 5:42 pm

Damianosw pisze:Dziękuję Wszystkim za pomoc i cenne uwagi. Zasilacz zrobiony, wszystko działa, więc przygoda z C64 rozpoczęta. Zasilacz może piękny nie jest, ale technicznie spełnia swoje zadanie. Chwilowo zamontowałem trafo 0,5A dla uzyskania 9VAC, ale dziś dojedzie polecany 1.3A z TME. Jeszcze raz ogromne dzięki.
uploadfromtaptalk1578674499171.jpg
uploadfromtaptalk1578674499171.jpg (1.21 MiB) Przejrzano 169 razy
Załącznik IMG_20200109_223239.jpg nie jest już dostępny
Załącznik IMG_20200109_213422.jpg nie jest już dostępny
Załącznik IMG_20200109_213326.jpg nie jest już dostępny
Załącznik IMG_20200109_201506.jpg nie jest już dostępny
Jak lubisz majsterkowac; pomyśl nad złożeniem sd2iec.
Tutaj podobna konstrukcja tylko do malego Atari.
uploadfromtaptalk1578674499171.jpg
uploadfromtaptalk1578674499171.jpg (1.21 MiB) Przejrzano 169 razy
C64II+SD2IEC+JiffyDOS+SwinSid88

Awatar użytkownika
juntek
Posty: 68
Rejestracja: ndz wrz 23, 2018 8:17 pm

Re: RE: Re: Zasilacz prośba o wyjaśnienie

#18 Post autor: juntek » pt sty 10, 2020 6:38 pm

starymarabut pisze:Jak lubisz majsterkowac; pomyśl nad złożeniem sd2iec.
Miałem przez jakiś czas sd2iec, nie polecam. :evil:
Wieczne problemy z obsługą wieloplikowych gier i dem. Strata czasu i nerwów moim zdaniem.
Sprzedałem w cholerę, dołożyłem parę złotych i kupiłem Ultimate-II+ :D
Stamps back please!

Nameless
Posty: 143
Rejestracja: pn lis 04, 2013 11:23 am

Re: RE: Re: Zasilacz prośba o wyjaśnienie

#19 Post autor: Nameless » pt sty 10, 2020 10:38 pm

juntek pisze:
starymarabut pisze:Jak lubisz majsterkowac; pomyśl nad złożeniem sd2iec.
Miałem przez jakiś czas sd2iec, nie polecam. :evil:
Wieczne problemy z obsługą wieloplikowych gier i dem. Strata czasu i nerwów moim zdaniem.
Sprzedałem w cholerę, dołożyłem parę złotych i kupiłem Ultimate-II+ :D
Kwestia ceny :-)
Sd2IEC do gier jednoplikowych jak i wielodyskowych jest ok - chodzą prawie wszystkie gry
co do dem pełna zgoda nie nadaje się

starymarabut
Posty: 293
Rejestracja: pn lip 05, 2010 10:25 pm

Re: RE: Re: RE: Re: Zasilacz prośba o wyjaśnienie

#20 Post autor: starymarabut » sob sty 11, 2020 2:47 am

juntek pisze:
starymarabut pisze:Jak lubisz majsterkowac; pomyśl nad złożeniem sd2iec.
Miałem przez jakiś czas sd2iec, nie polecam. :evil:
Wieczne problemy z obsługą wieloplikowych gier i dem. Strata czasu i nerwów moim zdaniem.
Sprzedałem w cholerę, dołożyłem parę złotych i kupiłem Ultimate-II+ :D
Myślałem raczej jako zamiennik dla magnetofonu.
Jak masz części to można to złożyć w jeden wieczór.
C64II+SD2IEC+JiffyDOS+SwinSid88

ODPOWIEDZ