Kilka pytań odnośnie budowy SD2IEC

Tutaj możemy porozmawiać o sprzęcie i modyfikacjach C64.
Wiadomość
Autor
BigZ25
Posty: 58
Rejestracja: 22 sie 2014, 19:44

Kilka pytań odnośnie budowy SD2IEC

#1 Post autor: BigZ25 »

Witam
Postanowiłem zabrać się za złożenie SD2IEC według tego schematu:

Obrazek

Posiadam taki oto moduł do kart SD:

Obrazek

Jak widać moduł posiada już jakieś rezystory, kondensatory itp.
Czy to oznacza że mogę pominąć niektóre komponenty ze schematu? Jeśli tak to które?

Umiem programować mikrokontrolery (kiedyś nawet zrobiłem kalkulator z wyświetlaczem LCD) ale jestem totalnie zielony jeśli chodzi o elektronikę (zwłaszcza teorię) :lol:

starymarabut
Posty: 301
Rejestracja: 05 lip 2010, 22:25

Re: Kilka pytań odnośnie budowy SD2IEC

#2 Post autor: starymarabut »

Regulator napięcia dla karty SD możesz pominąć.
C64II+SD2IEC+JiffyDOS+SwinSid88

BigZ25
Posty: 58
Rejestracja: 22 sie 2014, 19:44

Re: Kilka pytań odnośnie budowy SD2IEC

#3 Post autor: BigZ25 »

OK. Jeszcze takie pytanie. Czy oprogramowanie napisane dla Atmegi 664P ruszy na Atmedze 32A lub Atmedze 1284P?

starymarabut
Posty: 301
Rejestracja: 05 lip 2010, 22:25

Re: Kilka pytań odnośnie budowy SD2IEC

#4 Post autor: starymarabut »

A32 to prawdopodobnie ma za mało pamięci.
Jak masz 1284p to ją zastosuj z odpowiednim firmware.
C64II+SD2IEC+JiffyDOS+SwinSid88

Awatar użytkownika
rs2322
Posty: 70
Rejestracja: 25 sty 2018, 20:39

Re: Kilka pytań odnośnie budowy SD2IEC

#5 Post autor: rs2322 »

starymarabut pisze:A32 to prawdopodobnie ma za mało pamięci.
Jak masz 1284p to ją zastosuj z odpowiednim firmware.
A32 ma za mało SRAMu i tylko tyle, nie pamiętam w repo do której rewizji był wspierany ale od biedy ze starszym firmware możesz pograć w gierki bo do demek to tylko pi1541.

Co do CPU to nie ma znaczenia czy dasz 644 czy coś większego.
rs2322 [ten z banem od Raf'a] z forum c64power
Projekty elektroniki, pamięci sram, eprom, eeprom, flash, programowanie free.
kontakt: rs2322[at]interia.pl

starymarabut
Posty: 301
Rejestracja: 05 lip 2010, 22:25

Re: Kilka pytań odnośnie budowy SD2IEC

#6 Post autor: starymarabut »

No nie tylko Pi.
Choć to na dzień dzisiejszy najlepsza opcja, jeżeli chodzi o stosunek ceny do możliwość i dostępność od ręki.
C64II+SD2IEC+JiffyDOS+SwinSid88

BigZ25
Posty: 58
Rejestracja: 22 sie 2014, 19:44

Re: Kilka pytań odnośnie budowy SD2IEC

#7 Post autor: BigZ25 »

Witam ponownie :)
Postanowiłem jednak zbudować SD2IEC używając Atmegi 1284P według tego schematu którego autorem jest Pan Roman Kubat http://ccomodore64.blogspot.com/2018/04 ... d2iec.html:
SD2IEC_PCB_CASERO_ESQUEMA_TUTORIALb.gif
SD2IEC_PCB_CASERO_ESQUEMA_TUTORIALb.gif (42.46 KiB) Przejrzano 2954 razy
i prawie się udało. Po napisaniu odpowiedniego programu na ekranie pojawiło się to:
IMG_2773.JPG
IMG_2773.JPG (126.01 KiB) Przejrzano 2954 razy
a więc SD2IEC żyje :D
No nie do końca, coś jest nie tak bo po wpisaniu komendy np. LOAD"*",8 C64 cały czas wisi na "szukaniu" a czerwona dioda w SD2IEC w ogóle nie reguje.

Ktoś wie co może być nie tak? Sprawdzałem na dwóch modułach SD i sformatowałem kartę do FAT32

starymarabut
Posty: 301
Rejestracja: 05 lip 2010, 22:25

Re: Kilka pytań odnośnie budowy SD2IEC

#8 Post autor: starymarabut »

Coś źle pomiędzy kartą a atmegą. Dzielniki napięć sprawdź.
Zasilanie sd sprawdź.
C64II+SD2IEC+JiffyDOS+SwinSid88

BigZ25
Posty: 58
Rejestracja: 22 sie 2014, 19:44

Re: Kilka pytań odnośnie budowy SD2IEC

#9 Post autor: BigZ25 »

Temat do zamknięcia. Zapomniałem o ustawieniu fuse-bitów, teraz SD2IEC działa jak należy :)

Awatar użytkownika
drygol
Posty: 127
Rejestracja: 14 kwie 2015, 13:35
Grupa: Lamers
Kontakt:

Re: Kilka pytań odnośnie budowy SD2IEC

#10 Post autor: drygol »

Zerknij na https://www.retrohax.net/sd2iec-revisited/
Udostepnilem GERBERY wiec zadna filozofia. Klik i dziala i male ;)

ODPOWIEDZ