Skrypt forum został zaktualizowany
Wszelakie błędy, pytania oraz prośby o nową funkcjonalność zgłaszajcie w tym wątku

Turbo Corder

Tutaj możemy porozmawiać o sprzęcie i modyfikacjach C64.
Wiadomość
Autor
Konrad_2
Posty: 7
Rejestracja: pn lis 19, 2018 10:49 pm

Turbo Corder

#1 Postautor: Konrad_2 » wt lis 20, 2018 3:27 pm

Witam,

W ramach kryzysu wieku średniego sprawiłem sobie "w ciemno" C64.
Zasadniczo zakup udany: komputer, zasilacz, magnetofon PM 4403 , cartridge z turbo (jak się okazało PLUS (Micro-Luc)) + zwłoki joysticka.
Magnetofon niby działa. Potrafił nawet wczytać ABC turbo (czy jakoś tak), ale z resztą ma problemy (może to kwestia wieku kaset).
Długo nie wytrzymałem i rozkręciłem magnetofon, a tam objawił się jeden kabelek wlutowany tylko jedna stroną - jak na załączonym zdjęciu.

No i pojawiły się pytania:
- czy to czyjaś nadmiarowa i radosna twórczość poprzednich właścicieli?
- czy może kabelek powinien być gdzieś jeszcze wlutowany?

Pozdrawiam,
Konrad
Załączniki
Magnet_srodek.jpg
Magnet_srodek.jpg (188.32 KiB) Przejrzano 1878 razy

Awatar użytkownika
juntek
Posty: 26
Rejestracja: ndz wrz 23, 2018 8:17 pm

Re: Turbo Corder

#2 Postautor: juntek » wt lis 20, 2018 5:22 pm

Wygląda na to że tak ma być, bo w moim magnetofonie też taki kabelek jest. Nie wiem po co, google też nie.

Awatar użytkownika
wackee
Posty: 1499
Rejestracja: ndz paź 05, 2008 11:05 pm
Grupa: Arise
Kontaktowanie:

Re: Turbo Corder

#3 Postautor: wackee » czw lis 22, 2018 10:29 am

Konrad, regulujesz głowicę?
* jak nie załapałeś tego żartu, to trudno.

Awatar użytkownika
booker
Posty: 1263
Rejestracja: śr paź 08, 2008 5:54 pm
Grupa: MultiSyte Labz

Re: Turbo Corder

#4 Postautor: booker » czw lis 22, 2018 7:31 pm

Ten kablel to od chyba od uziemienia jest, i od zawsze można sobie bylo go wsadzić.
Takibardzodługipodpissetuszczelecobyśmiałchwilkęoddechuaizadumymożeewentualniewkurtegozestraciłeśpółminutyżycianaczytanietekstuoniczym.

Konrad_2
Posty: 7
Rejestracja: pn lis 19, 2018 10:49 pm

Re: Turbo Corder

#5 Postautor: Konrad_2 » czw lis 22, 2018 10:32 pm

wackee pisze:Konrad, regulujesz głowicę?

Część,

Może potrzeba trochę więcej doświadczenia ...
Jak już ogarnąłem swoje turbo, to udało sie odpalić program wspomagający regulację i do takowej przystąpiłem.
Dzięki temu ilość odpalonych pozycji wzrosła chyba do 5 :), ale mam wrażenie, że regulację trzeba wykonywać per program, a najlepiej (ale to raczej niewykonalne?) regulować w trakcie wgrywania.

Coś czuję, że zacznę się rozglądać za SD2IEC.

Pozdrawiam,
Konrad

Awatar użytkownika
wackee
Posty: 1499
Rejestracja: ndz paź 05, 2008 11:05 pm
Grupa: Arise
Kontaktowanie:

Re: Turbo Corder

#6 Postautor: wackee » pt lis 23, 2018 12:52 am

Jeżeli masz kasetę „zestaw” typu Waldico czy Relax to powinna cała wgrać się na jednym ustawieniu głowicy.
Jeżeli masz zestaw nagrywany przez kogoś własnoręcznie, to możesz mieć niestety w ekstremalnym przypadku każdą grę na innym ustawieniu.
A wrzuć zdjęcie pasków dla ciekawości? Nie masz czasem tak że „pływają”, to oznacza że magnetofon „zaciąga” a problem nie jest ustawienie głowicy tylko mechanika.
Czy wyczyściłeś głowicę i wałki alkoholem?
* jak nie załapałeś tego żartu, to trudno.

Nameless
Posty: 123
Rejestracja: pn lis 04, 2013 11:23 am

Re: Turbo Corder

#7 Postautor: Nameless » pt lis 23, 2018 7:21 am

oprócz czyszczenia prawdopodobnie masz jeszcze pasek napędowy do wymiany.

Awatar użytkownika
wackee
Posty: 1499
Rejestracja: ndz paź 05, 2008 11:05 pm
Grupa: Arise
Kontaktowanie:

Re: Turbo Corder

#8 Postautor: wackee » pt lis 23, 2018 11:38 am

Pod warunkiem że zaciąga ;)
* jak nie załapałeś tego żartu, to trudno.

Awatar użytkownika
juntek
Posty: 26
Rejestracja: ndz wrz 23, 2018 8:17 pm

Re: Turbo Corder

#9 Postautor: juntek » pt lis 23, 2018 12:15 pm

booker pisze:Ten kablel to od chyba od uziemienia jest, i od zawsze można sobie bylo go wsadzić.

Tutaj mamy do czynienia z nigdzie nie wyprowadzonym kabelkiem wewnątrz urządzenia.
A od uziemienia to był taki metalowy wystający z wtyczki. Z tego co wiem to używało się go przy podłączaniu
magnetofonu do PET-a. W pozostałych przypadkach służył do robienia zwarcia na user porcie :lol:

teavirus
Posty: 7
Rejestracja: sob paź 29, 2016 8:33 pm

Re: Turbo Corder

#10 Postautor: teavirus » sob lis 24, 2018 1:20 am

Może to zabrzmi teatralnie ale pomysł z SD2IEC uważam za "spoko-spoko". O ile ze stacją dysków jakoś wytrzymałem tak kaseciak mnie zmęczył. Tak samo było z flopem do 65XE. Wiem, wiem, ZŁ0 ; ) A druta w moim kaseciaku też takiego osieroconego mam. I nadal nie wiem po co.

Konrad_2
Posty: 7
Rejestracja: pn lis 19, 2018 10:49 pm

Re: Turbo Corder

#11 Postautor: Konrad_2 » pn lis 26, 2018 9:54 pm

wackee pisze:Jeżeli masz kasetę „zestaw” typu Waldico czy Relax to powinna cała wgrać się na jednym ustawieniu głowicy.

Nie mam :(
wackee pisze:Jeżeli masz zestaw nagrywany przez kogoś własnoręcznie, to możesz mieć niestety w ekstremalnym przypadku każdą grę na innym ustawieniu.

Najprawdopodobniej tak jest
wackee pisze:Czy wyczyściłeś głowicę i wałki alkoholem?

Tak
wackee pisze:A wrzuć zdjęcie pasków dla ciekawości? Nie masz czasem tak że „pływają”, to oznacza że magnetofon „zaciąga” a problem nie jest ustawienie głowicy tylko mechanika.

W załącznikach. Nie znam się, ale paski lubią pójść w prawo - mam nadzieję, że widać to na zdjęciach.
Mam też wrażenie, że silnik ciężko pracuje i zwalnia. I paski uciekają właśnie w tym momencie.
Czy cały mechanizm można / należy wyczyścić w jakiś szczególny sposób?
Macie z tym doświadczenie?

Nameless pisze:oprócz czyszczenia prawdopodobnie masz jeszcze pasek napędowy do wymiany.

Nie wiem czy sam pasek załatwi sprawę, ale można spróbować. Zatem - gdzie takowy można nabyć?
Załączniki
D.jpg
D.jpg (124.1 KiB) Przejrzano 1487 razy
B.jpg
skok pasków po stop i kolejnym play
B.jpg (118.94 KiB) Przejrzano 1487 razy
A.jpg
A.jpg (128.32 KiB) Przejrzano 1487 razy

Awatar użytkownika
wackee
Posty: 1499
Rejestracja: ndz paź 05, 2008 11:05 pm
Grupa: Arise
Kontaktowanie:

Re: Turbo Corder

#12 Postautor: wackee » pn lis 26, 2018 10:12 pm

Ewidentnie problem z uciągiem. Wymiana paska, czyszczenie i oliwienie mechanizmu - takie masz opcje.
Pamiętaj też, że datasette nie lubi kaset dłuższych niż C-60.
Paski są na allegro. Kwadratowy przekrój, ja kupowałem 1,2x1,2mm fi= 76mm
* jak nie załapałeś tego żartu, to trudno.

Konrad_2
Posty: 7
Rejestracja: pn lis 19, 2018 10:49 pm

Re: Turbo Corder

#13 Postautor: Konrad_2 » pn lis 26, 2018 10:16 pm

A to jeszcze podpytam - masz do polecenia jakiś konkretny olej do tego celu?
No i co naoliwić, a czego pod żadnym pozorem nie ruszać (chociaż może wydawać się to stosowne)?

Awatar użytkownika
wackee
Posty: 1499
Rejestracja: ndz paź 05, 2008 11:05 pm
Grupa: Arise
Kontaktowanie:

Re: Turbo Corder

#14 Postautor: wackee » pn lis 26, 2018 10:19 pm

Trzeba bardzo uważać, ja używam najzwyklejszego oleju do maszyn, i oliwię głównie ośki, na których są obracające się elementy - zębatki i inne.
Ale zacznij od paska, może być znaczna poprawa bez oliwienia.
Paski w testerze głowicy nie mogą pływać na boki, powinny być równe pionowe.
* jak nie załapałeś tego żartu, to trudno.

Konrad_2
Posty: 7
Rejestracja: pn lis 19, 2018 10:49 pm

Re: Turbo Corder

#15 Postautor: Konrad_2 » pn lis 26, 2018 10:25 pm

Słusznie.
Jedna zmiana na raz.
Pasek zamówiony.

Jak odbiorę i wymienię to dam znać, czy się polepszyło.
Dzięki za pomoc

Konrad_2
Posty: 7
Rejestracja: pn lis 19, 2018 10:49 pm

Re: Turbo Corder

#16 Postautor: Konrad_2 » śr lis 28, 2018 10:27 pm

Cześć,
Pasek o podanych parametrach dotarł i został wymieniony.
Pękłem i od razu nasmarowałem i naoliwiłem to co wydało się właściwe.

No i sukces. Zasadniczo bez ustawiania głowicy problem bywa z 1 - 2 pozycjami na 30.

Dzięki za pomoc

Awatar użytkownika
wackee
Posty: 1499
Rejestracja: ndz paź 05, 2008 11:05 pm
Grupa: Arise
Kontaktowanie:

Re: Turbo Corder

#17 Postautor: wackee » ndz gru 02, 2018 10:05 am

Fajnie że się udało :) pozdo!
* jak nie załapałeś tego żartu, to trudno.


Wróć do „Hardware”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości