Skrypt forum został zaktualizowany
Wszelakie błędy, pytania oraz prośby o nową funkcjonalność zgłaszajcie w tym wątku

up2rs - jak szybko przesłać program do C64

Tutaj możemy porozmawiać o sprzęcie i modyfikacjach C64.
Wiadomość
Autor
moneo
Posty: 32
Rejestracja: sob lut 06, 2010 12:33 am

up2rs - jak szybko przesłać program do C64

#1 Postautor: moneo » ndz lis 15, 2015 11:24 am

UP2RS

Witajcie. Porażony swoim geniuszem postanowiłem podzielić się efektem jego pracy. Powyżej link do przepisu, jak bardzo niskim kosztem spiąć c64 z PC za pomocą rs-232 i czerpać z tego przyjemność. Wszelakie konstruktywne uwagi mile widziane.
Pozdrawiam, M.

splatterpunk
Posty: 1453
Rejestracja: wt wrz 16, 2008 8:04 pm

#2 Postautor: splatterpunk » ndz lis 15, 2015 5:58 pm

Nieźle :)

KB777
Posty: 250
Rejestracja: czw wrz 03, 2009 11:21 am

Re: up2rs - jak szybko przesłać program do C64

#3 Postautor: KB777 » wt lis 17, 2015 11:47 am

moneo pisze:UP2RS

Witajcie. Porażony swoim geniuszem postanowiłem podzielić się efektem jego pracy. Powyżej link do przepisu, jak bardzo niskim kosztem spiąć c64 z PC za pomocą rs-232 i czerpać z tego przyjemność. Wszelakie konstruktywne uwagi mile widziane.
Pozdrawiam, M.


W dawnych czasach 75188+75189 się używało ;)
- konto nieaktywne -

moneo
Posty: 32
Rejestracja: sob lut 06, 2010 12:33 am

Re: up2rs - jak szybko przesłać program do C64

#4 Postautor: moneo » wt lis 17, 2015 7:04 pm

KB777 pisze:
W dawnych czasach 75188+75189 się używało ;)


Hah, w dawnych czasach full warecki w Warce był rozlewany, a dzisiaj jest w Leżajsku, bleee

A nie legendarny schemat ze książki Frelka?
M.

bimber
Posty: 805
Rejestracja: wt wrz 16, 2008 10:16 am
Grupa: arise

Re: up2rs - jak szybko przesłać program do C64

#5 Postautor: bimber » wt lis 17, 2015 7:44 pm

da radę odpalić na komodorku sida wprost z hvsc ?

KB777
Posty: 250
Rejestracja: czw wrz 03, 2009 11:21 am

Re: up2rs - jak szybko przesłać program do C64

#6 Postautor: KB777 » śr lis 18, 2015 6:01 pm

moneo pisze:
KB777 pisze:
W dawnych czasach 75188+75189 się używało ;)


A nie legendarny schemat ze książki Frelka?
M.


Trudno coś innego z tych scalaków zrobić, żeby tego schematu nie przypominało. Maxów 232 wtedy nie było ;)

Ogólnie RS na C64 to tragedia, używałem do przerzucania binarek z XT na komodę gdzie potem programowałem Epromy. Droga przez mękę ;)
- konto nieaktywne -

moneo
Posty: 32
Rejestracja: sob lut 06, 2010 12:33 am

Re: up2rs - jak szybko przesłać program do C64

#7 Postautor: moneo » sob lis 21, 2015 8:30 pm

KB777 pisze:
Trudno coś innego z tych scalaków zrobić, żeby tego schematu nie przypominało. Maxów 232 wtedy nie było ;)

Stare dobre czasy...

KB777 pisze:Ogólnie RS na C64 to tragedia,

Ogólnie tak, ale z oprogramowaniem Over5+interfejs to od teraz już nie.

KB777 pisze:używałem do przerzucania binarek z XT na komodę gdzie potem programowałem Epromy. Droga przez mękę ;)

Nie wiem, czego do przerzucania używałeś, bo mam nadzieję, że nie instrukcji OPEN ;-).

Prędkość to 38400 bitów na sekundę. Przypominam, że jeszcze wcale nie tak dawno temu, z taką prędkością to na modemie internet się poznawało.
Ja pamiętam przy tej prędkości ściągałem 7MB sterownika do karty dźwiękowej S3 (ta firma od S3 Virge).

Teraz to naprawdę proste i przyjemne.

Niebawem podrzucę ROM TFC++ dostosowany dla 1541Ultimate leniuszki, może się który skusi.

Pozdrawiam, M.

KB777
Posty: 250
Rejestracja: czw wrz 03, 2009 11:21 am

Re: up2rs - jak szybko przesłać program do C64

#8 Postautor: KB777 » wt lis 24, 2015 11:37 am

moneo pisze:
KB777 pisze:Ogólnie RS na C64 to tragedia,

Ogólnie tak, ale z oprogramowaniem Over5+interfejs to od teraz już nie.


Używałem Over5 na Amidze. I wciąż uważam, że to tragedia bez 6551 (jeśli się upieramy przy RS232).

moneo pisze:
KB777 pisze:używałem do przerzucania binarek z XT na komodę gdzie potem programowałem Epromy. Droga przez mękę ;)

Nie wiem, czego do przerzucania używałeś, bo mam nadzieję, że nie instrukcji OPEN ;-).

W tamtych czasach Over5 i podobne wynalazki jeszcze nie istniały, więc X-Modem z jakiegoś terminala (nie pamiętam już nawet jakiego).
- konto nieaktywne -

Awatar użytkownika
kmeg
Posty: 457
Rejestracja: wt wrz 08, 2009 3:33 pm
Grupa: Albion Crew

#9 Postautor: kmeg » wt lis 24, 2015 4:19 pm

Fajna rzecz ale szkoda, że o 20 lat za późno!

Kiedyś sobie zrobiłem coś podobnego na bazie transmisji równoległej i przez jakiś czas używałem http://csdb.dk/release/?id=10229

Z podobnej bajki jest jeszcze CodeNET
http://www.oxyron.de/html/codenet.html

i 1541u daje się CHYBA z nim używać.

KB777
Posty: 250
Rejestracja: czw wrz 03, 2009 11:21 am

#10 Postautor: KB777 » śr lis 25, 2015 9:26 am

kmeg pisze:[...]
Z podobnej bajki jest jeszcze CodeNET
http://www.oxyron.de/html/codenet.html

i 1541u daje się CHYBA z nim używać.


Ale tylko U-1 i to chyba ze starym firmware, bo AFAIK w nowych Ethernet (CS8900) nie działa (?). A w U-2 Ethernet to zupełnie inna bajka...
- konto nieaktywne -

Awatar użytkownika
kmeg
Posty: 457
Rejestracja: wt wrz 08, 2009 3:33 pm
Grupa: Albion Crew

#11 Postautor: kmeg » śr lis 25, 2015 11:42 am

KB777 pisze:
kmeg pisze:[...]
Z podobnej bajki jest jeszcze CodeNET
http://www.oxyron.de/html/codenet.html

i 1541u daje się CHYBA z nim używać.


Ale tylko U-1 i to chyba ze starym firmware, bo AFAIK w nowych Ethernet (CS8900) nie działa (?). A w U-2 Ethernet to zupełnie inna bajka...


Wydawało mi się, że ktoś kiedyś i gdzieś pytał o CodeNet i U2 i przeróbki aby to działało...

Można więc zrobić wsad cartige do U2 z tym FastRS lub męczyć Gideona...

KB777
Posty: 250
Rejestracja: czw wrz 03, 2009 11:21 am

#12 Postautor: KB777 » czw lis 26, 2015 10:23 am

kmeg pisze:Wydawało mi się, że ktoś kiedyś i gdzieś pytał o CodeNet i U2 i przeróbki aby to działało...

Można więc zrobić wsad cartige do U2 z tym FastRS lub męczyć Gideona...


Od bodajże 3.0 beta 4 na 1541U2 działa Ethernet (na przejściówkach USB-Eth z układami AX88772) ale to jest tak, że jest telnet/ftp a obsługuje to nowe główne CPU z U-2 (tzn. MB-Lite, czyli opensource'owa trochę obcięta wersja MicroBlaze). Nijak "od strony C64" nie widać żadnych rejestrów "emulowanego CS8900" więc Codenet (i inny soft) nie będzie działać...
- konto nieaktywne -

moneo
Posty: 32
Rejestracja: sob lut 06, 2010 12:33 am

#13 Postautor: moneo » wt gru 01, 2015 5:10 pm

bimber pisze:da radę odpalić na komodorku sida wprost z hvsc ?

Jak ktoś, bazując na dostępnych źródłach, napisze procedurę, to czemu nie. Coś chyba takiego było w oparciu o przewód PC64.

KB777 pisze:Używałem Over5 na Amidze. I wciąż uważam, że to tragedia bez 6551 (jeśli się upieramy przy RS232).

Pozwolę się nie zgodzić z tym twierdzeniem. Co prawda na Amidze nigdy nie testowałem, bowiem Amigę znalazłem niedawno w piwnicy u stryja. Ale używanie Over5 na PC i przy procedurach zaszytych w romie C64, jest już całkiem wygodne. Poza tym moja propozycja interfejsu powstała z myślą, że programujemy na PC -> kod wynikowy wysyłamy do c64. Zakładam, że dane ew. do procedur uprzednio sobie przesłaliśmy. Kompilacja+wysłanie poprzez rs232 do c64 będzie szybsza, od kompilacji na samym c64, że o wygodzie nie wspomnę.

Co do 6551, co nie widzę różnicy, a właściwie to widzę.
6551 rozpędza się do 19200 bit/sec, procedury Over5 do 38400 bit/sec. 19200 < 38400. Podobno, bo sam nigdy tego nie testowałem, jak się da szybszy 2x kwarc, to 6551 śmiga też z prędkością 38400 bit. To ja tu zysku w prędkości nie widzę. Poza tym, trzeba już sobie taki interfejs wykonać, a to już i płytka i lutownica... tanio nie wychodzi. I nie każdy to wykona.

A skręcić kabelki i wtykając w user port, to każdy, co umie założyć skarpetki, da radę. Kupić nowego fajnala, tez nie kłopot.

kmeg pisze:Kiedyś sobie zrobiłem coś podobnego na bazie transmisji równoległej i przez jakiś czas używałem http://csdb.dk/release/?id=10229

Hah, na podobny pomysł wpadłem ok 99 roku, nawet napisałem procedurę 4-bit w jedną, 4-bit w drugą stronę. Powstało to na PC w oparciu o rozwiązanie, które kolega napisał w AMOS na Amidze około 1994 roku, dzięki czemu słaliśmy dane z Amigi na C64 i odwrotnie. Do dzisiaj mam kadr z kamery, przechwycony na Amidze, wysłany na C64 i przekonwertowany na Super HiRES.

Przewód PC64 miałem , bo to jedyny nisko kosztowy sposób był na podłączenie PC<->C64 w owym czasie (koniec lat 90). Nawet używałem tego do przenoszenia dyskietek na PC.
Szkoda, że wtedy internet dopiero zaczynał. Nie trzeba byłoby wyłamywać drzwi dawno otwartych.

kmeg pisze:Fajna rzecz ale szkoda, że o 20 lat za późno!

20 lat temu USB w PC nie było. 20 lat temu PCB do Fajnala też nie było publik. Interfejsu USB <-> RS232 za 8,90 zł tez nie było. Kurcze, żyliśmy jak prymitywy jakieś, nic nie było, no... a cytując niedosłownie wypowiedź jednej nastolatki do drugiej: a kiedyś telefony miały tylko jedną apkę.

Ja mam nadzieję, że dzisiaj też ktoś na real C64 coś wyświetla, a to, co wymyśliłem, ułatwi pisanie programów. Albo chociaż kompilowanie ze źródeł i uruchamianie na prawdziwym C64.


kmeg,KB777

CodeNET! A ile tego osób używa? Weźcie tak na chwilę przeczytajcie, co proponujecie. Mój pomysł za 8,90 zł porównajcie z rozwiązaniem CodeNET, co trzeba mieć 1541u w wersji I (niedostępna już), dodatkowo podobno to działa, albo i nie, kabelek wypada LAN podobno, bo w swoim 1541u nie zamawiałem LANu, a w wersji 2 1541u, to już jakieś USB->LAN i to też nie każde, to trzeba skompilować, to przetestować. A komu się chce? A weź teraz zamów u Gideona, to chyba po nowym roku produkcja ruszy dopiero. A o kosztach to już zamilkam. Moja partnerka życiowa po dziś dzień nie wie, ile wydaję na C64. A na 1541u dobrowolnie się nie przyznam, ile zapłaciłem.

Większe szanse na wcielenie w życie u zwykłego usera-programisty chyba ma jednak mój pomysł.

Czego sobie,a przede wszystkim innym, życzę.

M.

KB777
Posty: 250
Rejestracja: czw wrz 03, 2009 11:21 am

#14 Postautor: KB777 » pt gru 04, 2015 10:17 am

moneo pisze:6551 rozpędza się do 19200 bit/sec, procedury Over5 do 38400 bit/sec. 19200 < 38400.


55600 > 38400 ;) BTW - procedury z kernela nie wyciągną więcej niż bodajże 2400, Over5 ma własne. No, ale rzeczywiście - trzeba by lutować itp (a gotowe klony Turbo232 też cenowo nie są zbyt atrakcyjne).

Jest "wyhacz" gdzie przy użyciu rejestrów przesuwnych z 6526 da się wyciągnąć 9600 bez totalnego zarżnięcia CPU (jak przy Over5), hmm... generalnie da się wycisnąć prawie 31 kB/s (kilobajtów, nie -bitów) z rejestru przesuwnego, jakby pokombinować to może by się dało pożenić go z SPI dostępnym w niektórych FTDI-kach (tych, które mają MPSSE).

Tylko - ma to jakiś sens obecnie ? Sztuka dla sztuki...
- konto nieaktywne -

moneo
Posty: 32
Rejestracja: sob lut 06, 2010 12:33 am

#15 Postautor: moneo » pn gru 07, 2015 10:06 pm

KB777 pisze:
moneo pisze:6551 rozpędza się do 19200 bit/sec, procedury Over5 do 38400 bit/sec. 19200 < 38400.

55600 > 38400 ;)

A ten, nie 57600 ? Sprawdzał ktoś to? Wymieniamy kwarca na 3x szybszy i to działa? Porozmawiajmy o tym, bo to mnie czuje, że motywuje.

KB777 pisze:BTW - procedury z kernela nie wyciągną więcej niż bodajże 2400, Over5 ma własne.

Wiem :-)

KB777 pisze:rzeczywiście - trzeba by lutować itp (a gotowe klony Turbo232 też cenowo nie są zbyt atrakcyjne).

Ano dlatego błysnęło mi w mózgu, że można taniej, łatwiej, a też działa

KB777 pisze:Jest "wyhacz" gdzie przy użyciu rejestrów przesuwnych z 6526 da się wyciągnąć 9600 bez totalnego zarżnięcia CPU (jak przy Over5),

Rozwiaj temat, gdyż wdaje się on interesujący dla takich zboków, jak ja.
W sumie i tak przy transferze danych PC <-> c64 nie mamy nic do roboty na c64, więc czy CPU ma zajęcie na 100%, czy na 30%, nam to obojętne, z punktu widzenia usera.

KB777 pisze: hmm... generalnie da się wycisnąć prawie 31 kB/s (kilobajtów, nie -bitów) z rejestru przesuwnego, jakby pokombinować to może by się dało pożenić go z SPI dostępnym w niektórych FTDI-kach (tych, które mają MPSSE).

Rozwijaj wątek. Jeśli to wymaga jedynie przylutowania kilku przewodów i tu i tam, oraz da się to dostosowac do protokołu OVer5, to jestem za.

KB777 pisze:Tylko - ma to jakiś sens obecnie ? Sztuka dla sztuki...

Odwieczne pytanie... w sumie, to ja do dziś nie dopowiedziałem na zadane przez moją P.Ż. pytanie: "Na co Ci tyle komodorków, nie starczy jeden?". No i jak tu wytłumaczyć kobiecie, że te komputery mają płyty o rożnych rewizjach?
To jest sztuka ;-)
M.

Awatar użytkownika
kmeg
Posty: 457
Rejestracja: wt wrz 08, 2009 3:33 pm
Grupa: Albion Crew

#16 Postautor: kmeg » wt gru 08, 2015 6:25 pm

moneo pisze:Hah, na podobny pomysł wpadłem ok 99 roku, nawet napisałem procedurę 4-bit w jedną, 4-bit w drugą stronę.


Z tego co pamiętam to jeszcze był TASS używający identycznego kabelka do wysyłania zasemblowanego kodu do drugiego C64 i uruchamiania go na nim. Chyba Glasnost/CML tego intensywnie używał.

moneo pisze:CodeNET! A ile tego osób używa? Weźcie tak na chwilę przeczytajcie, co proponujecie. Mój pomysł za 8,90 zł porównajcie z rozwiązaniem CodeNET, co trzeba mieć 1541u w wersji I (niedostępna już), dodatkowo podobno to działa, albo i nie, kabelek wypada LAN podobno, bo w swoim 1541u nie zamawiałem LANu, a w wersji 2 1541u, to już jakieś USB->LAN i to też nie każde, to trzeba skompilować, to przetestować. A komu się chce? A weź teraz zamów u Gideona, to chyba po nowym roku produkcja ruszy dopiero. A o kosztach to już zamilkam. Moja partnerka życiowa po dziś dzień nie wie, ile wydaję na C64. A na 1541u dobrowolnie się nie przyznam, ile zapłaciłem.


Źle mnie zrozumiałeś, napisałem, że to co zrobiłeś działa podobnie do CodeNET a cenowo jest w innej lidze. Teraz zapewne CodeNETu nie używa nikt, kiedyś używał go zapewne Graxam/Oxyron. CodeNet oryginalnie był napisany chyba pod RR64 i cartidge MMC64 ale cenowo to jest kosmos kosztujący dużo więcej niż 1541u.

Jeśli kiedyś zeche mi się jeszcze kodować na C64 to zapewne zrobie sobie zabawkę jaką zrobiłeś i jej użyje. Moja rada, zrób wsad jako CRT dla 1541u aby ktoś mógł sobie podmapować go jako cartige i używać. 1541u ma w zasadzie każdy a budować FIII czy programować epromy może sie komuś nie chcieć.

comankh
Posty: 1276
Rejestracja: wt wrz 08, 2009 12:10 pm
Kontaktowanie:

#17 Postautor: comankh » śr gru 09, 2015 11:38 am

moneo pisze:No i jak tu wytłumaczyć kobiecie
M.


ktoś niekumaty != kobieta

KB777
Posty: 250
Rejestracja: czw wrz 03, 2009 11:21 am

#18 Postautor: KB777 » śr gru 09, 2015 1:46 pm

moneo pisze:A ten, nie 57600 ? Sprawdzał ktoś to? Wymieniamy kwarca na 3x szybszy i to działa? Porozmawiajmy o tym, bo to mnie czuje, że motywuje.


Hmm... właśnie, ciekawe czemu ludzie pisali że 55600. 6551 ma wejście RxC które może być źródłem zegara dla UARTa (po podzieleniu przez 16). Dla 1.8432 MHz wyjdzie 115200.

moneo pisze:
KB777 pisze:Jest "wyhacz" gdzie przy użyciu rejestrów przesuwnych z 6526 da się wyciągnąć 9600 bez totalnego zarżnięcia CPU (jak przy Over5),

Rozwiaj temat, gdyż wdaje się on interesujący dla takich zboków, jak ja.
W sumie i tak przy transferze danych PC <-> c64 nie mamy nic do roboty na c64, więc czy CPU ma zajęcie na 100%, czy na 30%, nam to obojętne, z punktu widzenia usera.


http://www.zimmers.net/anonftp/pub/cbm/documents/projects/rs232/rs232-userport-9600.zip

moneo pisze:
KB777 pisze: hmm... generalnie da się wycisnąć prawie 31 kB/s (kilobajtów, nie -bitów) z rejestru przesuwnego, jakby pokombinować to może by się dało pożenić go z SPI dostępnym w niektórych FTDI-kach (tych, które mają MPSSE).

Rozwijaj wątek. Jeśli to wymaga jedynie przylutowania kilku przewodów i tu i tam, oraz da się to dostosowac do protokołu OVer5, to jestem za.


Dostosować - czemu nie, skoro źródła są ;) Ale na Alledrogo nie znalazłem żadnego gotowego modułu z którymś z tych "pasujących" FTDI-kach.
- konto nieaktywne -

moneo
Posty: 32
Rejestracja: sob lut 06, 2010 12:33 am

up2rs - rom do 1541ultimate i nie tylko.

#19 Postautor: moneo » wt gru 15, 2015 12:31 pm

Witajcie!
Mając chwilę czasu przygotowałem obraz romu Final 3 z programem FastRS z pakietu OVER5 dostosowany do pojemności 64kB.
Dzięki czemu możemy użyć go w oryginalnym Finalu Riski, albo w 1541ultimate. A skoro 1541ultimate mają prawie wszyscy, to zapraszam do testowania.

ultimate.zip
Archiwum zawiera dwa pliki:
*.bin do wypalenia w eprom 64kB, lub zastosowania w 1541ultimate;
*.crt do potestowania w emulatorze.

Obraz powyższy testowałem na 1541ultimate w wersji pierwszej. Co prawda nie przewiduję problemów, ale jakby ktoś mógł sprawdzić, jak się ten obraz romu zachowuje na 1541ultimate w wersji 2, to będę niezmiernie wdzięczny.

W stosunku do oryginału obraz różni się:
- po restarcie przechodzi od razu do basic'a;
- polecenie desktop nie działa, aby nikt nie piszczał, że okienka nie działają, reszta bez zmian, powinna działać (chyba).
Program FastRS, wraz z procedurą relokującą do ramu zamieściłem w banku drugim ($42), tj. adres $8100 w pliku bin. Wobec czego obszar od $8000 do $a000 bezczelnie wypełniłem zerami. Coś może nie działać. Nie używam w ogóle okienek z desktopu, więc nawet nie testowałem, co padło ofiarą samych zer.

Pozdrawiam, M.
PS. Aktualizacja na stronie niebawem.

moneo
Posty: 32
Rejestracja: sob lut 06, 2010 12:33 am

#20 Postautor: moneo » wt gru 15, 2015 12:39 pm

kmeg pisze:Z tego co pamiętam to jeszcze był TASS używający identycznego kabelka do wysyłania zasemblowanego kodu do drugiego C64 i uruchamiania go na nim. Chyba Glasnost/CML tego intensywnie używał.

Coś, gdzieś kiedyś czytałem w dawnych czasach. A że wtedy nie miałem drugiego c64 (ani 3 i 4), to potraktowałem to jako ciekawostkę.



kmeg pisze:Źle mnie zrozumiałeś, napisałem, że to co zrobiłeś działa podobnie do CodeNET a cenowo jest w innej lidze.

A to ja serdecznie przepraszam.

kmeg pisze:Teraz zapewne CodeNETu nie używa nikt, kiedyś używał go zapewne Graxam/Oxyron. CodeNet oryginalnie był napisany chyba pod RR64 i cartidge MMC64 ale cenowo to jest kosmos kosztujący dużo więcej niż 1541u.

No właśnie. Czasem rozwiązania do c64 to chyba jakieś techdema. Popatrzcie, jak potrafię i to działa. Na ekonomiczne i praktyczne aspekty działania się nie patrzy. No, ale w sumie hobby czasem nie ma nic wspólnego z racjonalnym działaniem (patrz: Amiga i ceny).

kmeg pisze:Jeśli kiedyś zeche mi się jeszcze kodować na C64 to zapewne zrobie sobie zabawkę jaką zrobiłeś i jej użyje.

Trzymam za słowo, szczególnie za frazę: "kiedyś zeche mi się jeszcze kodować na C64" :-).


kmeg pisze:Moja rada, zrób wsad jako CRT dla 1541u aby ktoś mógł sobie podmapować go jako cartige i używać. 1541u ma w zasadzie każdy a budować FIII czy programować epromy może sie komuś nie chcieć.

Rada wysłuchać została zdołana.

M.


Wróć do „Hardware”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości