Pady do C64

Tutaj możemy porozmawiać o sprzęcie i modyfikacjach C64.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
wackee
Posty: 1521
Rejestracja: 05 paź 2008, 23:05
Grupa: Arise
Kontakt:

Pady do C64

#1 Post autor: wackee »

Hej,
Testował ktoś temat podłączenia padów do komodorka?
Np coś takiego: http://s.aliexpress.com/vAFjiMBb
Będzie działać czy nie ma sensu?
* jak nie załapałeś tego żartu, to trudno.

starymarabut
Posty: 300
Rejestracja: 05 lip 2010, 22:25

Re: RE: Pady do C64

#2 Post autor: starymarabut »

wackee pisze:Hej,
Testował ktoś temat podłączenia padów do komodorka?
Np coś takiego: http://s.aliexpress.com/vAFjiMBb
Będzie działać czy nie ma sensu?
Bezposrednio nie.
C64II+SD2IEC+JiffyDOS+SwinSid88

Awatar użytkownika
wackee
Posty: 1521
Rejestracja: 05 paź 2008, 23:05
Grupa: Arise
Kontakt:

Re: Pady do C64

#3 Post autor: wackee »

A znasz coś co działa bezpośrednio?
Czy trzeba takie pady przerobić, czy dokupić jakąś przejściówkę?
* jak nie załapałeś tego żartu, to trudno.

Bartek2075
Posty: 13
Rejestracja: 24 cze 2017, 14:29

Re: Pady do C64

#4 Post autor: Bartek2075 »

Te pady się nie nadają, one są do pegasusa. Mają 5 kabelków w przewodzie. Ale jakbyś wziął kabel z jakiegoś starego joysticka to da się przerobić :D

starymarabut
Posty: 300
Rejestracja: 05 lip 2010, 22:25

Re: RE: Re: Pady do C64

#5 Post autor: starymarabut »

wackee pisze:A znasz coś co działa bezpośrednio?
Czy trzeba takie pady przerobić, czy dokupić jakąś przejściówkę?
Same pady są ok. Mam podobne w klonie nesa.
Kabel tego pada ma za mało żył dla C64. Dwie opcje. Wymiana kabla i lutowanie na pcb pada albo podlaczanie przez przejscowke translator.
Widze, ze Bartek był szybszy[emoji2]
Ostatnio zmieniony 10 lip 2018, 22:09 przez starymarabut, łącznie zmieniany 1 raz.
C64II+SD2IEC+JiffyDOS+SwinSid88

starymarabut
Posty: 300
Rejestracja: 05 lip 2010, 22:25

Re: Pady do C64

#6 Post autor: starymarabut »

Larek na YT coś testował ostatnio.
https://youtu.be/0AIjU2Jx2Eg
C64II+SD2IEC+JiffyDOS+SwinSid88

Awatar użytkownika
Nitro
Posty: 1291
Rejestracja: 03 wrz 2008, 20:23
Grupa: Black Sun

Re: Pady do C64

#7 Post autor: Nitro »

Znajomy ma pada do Amstrada GX4000, rzadka rzecz ale doskonale się na tym gra i jest bardzo uniwersalny - to po prostu joystick w formie pada

Nameless
Posty: 149
Rejestracja: 04 lis 2013, 11:23

Re: Pady do C64

#8 Post autor: Nameless »

od biedy pójdą z Segi Master System, ale na ali te pady sa słabe w porównaniu z tymi od pegasa

Awatar użytkownika
skull
Posty: 760
Rejestracja: 15 wrz 2008, 08:18
Grupa: samar

Re: Pady do C64

#9 Post autor: skull »

a co, już o kłikszotach zapomnieliście ?


Obrazek
Obrazek
Bo pecet to zwykły banan...

rebok
Posty: 53
Rejestracja: 30 sty 2018, 09:32

Re: Pady do C64

#10 Post autor: rebok »

Ja używam adaptera Tom R2

http://allegro.pl/adapter-mysz-myszka-j ... 79375.html

Podłączasz dedykowane pady i joye z PC. Działa bez zarzutów.
C64G/Modulator replacement rev.3/Superkernal 36in1/SidFX/The MechBoard64/U1541 II+/Fm-Yam/Sav64

Awatar użytkownika
wackee
Posty: 1521
Rejestracja: 05 paź 2008, 23:05
Grupa: Arise
Kontakt:

Re: Pady do C64

#11 Post autor: wackee »

Adapter 90zł. W tej cenie można mieć nowy dedykowany pad Matta. Pytanie czy warto?
* jak nie załapałeś tego żartu, to trudno.

comankh
Posty: 1292
Rejestracja: 08 wrz 2009, 12:10
Kontakt:

Re: Pady do C64

#12 Post autor: comankh »

wackee pisze:Hej,
Będzie działać czy nie ma sensu?
ostatnio miałem takiego w ręce, jakość odzwierciedla cenę :>

Awatar użytkownika
wackee
Posty: 1521
Rejestracja: 05 paź 2008, 23:05
Grupa: Arise
Kontakt:

Re: Pady do C64

#13 Post autor: wackee »

Kurde, mam tę nową płytę od Gideona i pomysł żeby podłączyć w salonie pod projektor... tyle że wygodnie byłoby z dzieciakiem na padach popykać.
* jak nie załapałeś tego żartu, to trudno.

starymarabut
Posty: 300
Rejestracja: 05 lip 2010, 22:25

Re: RE: Re: Pady do C64

#14 Post autor: starymarabut »

wackee pisze:Adapter 90zł. W tej cenie można mieć nowy dedykowany pad Matta. Pytanie czy warto?
Wackee
A potrzebujesz tylko jeden pad? Mogę Ci przerobić tego z Aliexpress. Mam jeden wolny przewód od joysticka.
C64II+SD2IEC+JiffyDOS+SwinSid88

Awatar użytkownika
wackee
Posty: 1521
Rejestracja: 05 paź 2008, 23:05
Grupa: Arise
Kontakt:

Re: Pady do C64

#15 Post autor: wackee »

Dwa potrzebuję. I kabli od joyów mam dużo. Ale jeżeli te z ali są kupiaste, to może szkoda się bawić.
* jak nie załapałeś tego żartu, to trudno.

starymarabut
Posty: 300
Rejestracja: 05 lip 2010, 22:25

Re: Pady do C64

#16 Post autor: starymarabut »

Te pady co mam przy Subor D99 w szkolnej skali ocen, ocenił bym na 4.
Gumka pod krzyzakiem jest za sztywna Ale z czasem wyrobila się i jest lepiej.
C64II+SD2IEC+JiffyDOS+SwinSid88

Awatar użytkownika
rs2322
Posty: 70
Rejestracja: 25 sty 2018, 20:39

Re: Pady do C64

#17 Post autor: rs2322 »

wackee pisze:Dwa potrzebuję. I kabli od joyów mam dużo. Ale jeżeli te z ali są kupiaste, to może szkoda się bawić.
Pady do SNES z ali sa bardo dobrej jakosci, jak masz przewody z joyów to warto zainwestowac te 2-3$ bo zarówno obudowa jest wypas jak i jakosc w srodku - wiem bo mam :)
rs2322 [ten z banem od Raf'a] z forum c64power
Projekty elektroniki, pamięci sram, eprom, eeprom, flash, programowanie free.
kontakt: rs2322[at]interia.pl

Awatar użytkownika
wackee
Posty: 1521
Rejestracja: 05 paź 2008, 23:05
Grupa: Arise
Kontakt:

Re: Pady do C64

#18 Post autor: wackee »

* jak nie załapałeś tego żartu, to trudno.

Nameless
Posty: 149
Rejestracja: 04 lis 2013, 11:23

Re: Pady do C64

#19 Post autor: Nameless »

Tak, potwierdzam też mam takie, mi polecano je do pegasusa oczywiście po zmianie wtyków.
Ale trafil mi się sprawny snes więc mi szkoda :-)

rebok
Posty: 53
Rejestracja: 30 sty 2018, 09:32

Re: Pady do C64

#20 Post autor: rebok »

wackee pisze:Adapter 90zł. W tej cenie można mieć nowy dedykowany pad Matta. Pytanie czy warto?
Właśnie ze względu na te pady kupiłem adapter. Nie dość że toporne w użyciu, to obydwa które posiadam zaczęły szwankować po około 3 miesiącach użytkowania. Dodatkowo oryginalne joystiki, których nowych nie kupisz a na używane nikt Ci nie da gwarancji. Teraz bawię się PC`wym yojem którego kupiłem za 20 zł i wydaje mi się nie do zdarcia i nowym PC`towym padem który pomimo żę kupiłem za niecałe 30 zł jest w obsłudze wygodniejszy niż te z rodziny retro.
C64G/Modulator replacement rev.3/Superkernal 36in1/SidFX/The MechBoard64/U1541 II+/Fm-Yam/Sav64

ODPOWIEDZ