detekcja sida

Szukasz drobnej pomocy przy kodowaniu, albo chcesz przedstawić światu swoją gotową lub w trakcie realizacji produkcję? To właściwy dział.
Wiadomość
Autor
mono
Posty: 11
Rejestracja: 03 lis 2008, 18:52

detekcja sida

#1 Post autor: mono »

Czy jest jakaś metoda wykrywania SIDa (np. drugiego SIDa na pokładzie)?

Awatar użytkownika
Sebaloz/Lepsi.De
Posty: 3790
Rejestracja: 14 wrz 2008, 00:02

#2 Post autor: Sebaloz/Lepsi.De »

Gdyby byla taka metoda to w programach do odtwarzania sidow nikt by nie pytal pod jakim adresem jest wpiety drugi sid. W samych plikach sid tez sie podaje adres drugiego sida, zwykle $d500 ale czasami jest to $de00 lub $df00.

Skoro mozna sprawdzic czy jako pierwszy sid jest wsadzony nowy czy stary sid to pewnie mozna jakos sprawdzic rowniez model drugiego sida.
http://csdb.dk/forums/index.php?roomid= ... allposts=1

Zreszta juz jest edytor do robienia muzyki na 3 sidy :)
__________________________
Socjopatyczna Legia Commodore

mono
Posty: 11
Rejestracja: 03 lis 2008, 18:52

#3 Post autor: mono »

Dzięki Sebaloz. Obadam temat i poeksperymentujemy.

Awatar użytkownika
Nitro
Posty: 1293
Rejestracja: 03 wrz 2008, 20:23
Grupa: Black Sun

#4 Post autor: Nitro »

http://codebase64.org/doku.php?id=base: ... afe_method
Model drugiego SIDa sprawdzamy po prostu pisząc pod jego adres.

mono
Posty: 11
Rejestracja: 03 lis 2008, 18:52

#5 Post autor: mono »

Dzięki Nitro. Tak właśnie postąpiłem i patrzę co się dzieje. Co mam, to jeszcze artykuł w Hacking#20.

Awatar użytkownika
wegi
Posty: 419
Rejestracja: 14 lip 2009, 01:17
Grupa: ESM
Kontakt:

Re: detekcja sida

#6 Post autor: wegi »

mono pisze:Czy jest jakaś metoda wykrywania SIDa (np. drugiego SIDa na pokładzie)?
Otworzyć C64 i przeczytać napisy na scalakach :D

mono
Posty: 11
Rejestracja: 03 lis 2008, 18:52

Re: detekcja sida

#7 Post autor: mono »

Haha. Problem w tym, że to nie w C64 :) Ja atarowiec jestem... :P Z dziada pradziada.

Awatar użytkownika
Nitro
Posty: 1293
Rejestracja: 03 wrz 2008, 20:23
Grupa: Black Sun

#8 Post autor: Nitro »

Yay, SID w Atari, wspaniały news, czekam z niecierpliwością na newsy o rozwiązaniu :)
P.S. To kiedy AY-3-8910? :)

mono
Posty: 11
Rejestracja: 03 lis 2008, 18:52

#9 Post autor: mono »

Info o SID wkrótce będzie, póki co jest wątek o SlightSID na aa: http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=9322 .
AY już jest: https://www.youtube.com/watch?v=gffYMZo ... e=youtu.be . Karcioszka nazywa się Evie a wątek na portalu dla alkoholików jest tu: http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=12174
Evie też ma SIDa, ale całkowicie emulowanego - SlightSID ma żywe chipy.

ted
Posty: 1
Rejestracja: 17 sie 2014, 12:21

#10 Post autor: ted »

reasumując: wybebeszanie c64 z sida, żeby na atari posłuchać muzyki z c64.

comankh
Posty: 1297
Rejestracja: 08 wrz 2009, 12:10
Kontakt:

#11 Post autor: comankh »

dramatyzujesz. bardzo fajny cart.

mono
Posty: 11
Rejestracja: 03 lis 2008, 18:52

SIDari

#12 Post autor: mono »

Heh. Ale wysyp: http://www.atari.org.pl/forum/viewtopic.php?id=12497. Kolejny SID podłączony do Atari.

ODPOWIEDZ