Maxi magnetofon

Tutaj możemy porozmawiać o sprzęcie i modyfikacjach C64.
Wiadomość
Autor
Matej
Posty: 5
Rejestracja: 24 gru 2019, 12:51

Maxi magnetofon

#1 Post autor: Matej »

Cześć.
Jestem nowy i mam zamiar sprawić sobie magnetofon do Commodore'a Maxi ale nie Datasette (szybszy).
Skoro złącza Maxi są współczesne (nowoczesne) ale piec jest repliką pierwotnych komponentów to czy
komputer obsłuży niestandardowy dla niej (choć tradycyjny dla standardów ogólnoświatowych) magnetofon?
Jeśli nie orientujecie się czy jeżeli zapytam o coś takiego w sklepie muzycznym-elektronicznym (znajomy taty prowadzi i zna się na tych rzeczach) to można by założyć że zrozumie o co mi chodzi, to czy jeśli podam mu schemat z tej strony http://www.zimmers.net/anonftp/pub/cbm/ ... 2tape.html to czy będzie wstanie znaleźć sprzęt na tym oparty dla mnie lub ewentualnie samemu coś takiego zlutować na zlecenie? Dodam że jestem informatykiem nie elektrykiem a zależy mi na tym konkretnym rozwiązaniu ponieważ potrzebuje szybkiego sposobu dostarczania danych przez nośnik. Dla zainteresowanych dlaczego tak jest, zapraszam do dyskusji, pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Steffan
Posty: 139
Rejestracja: 04 maja 2019, 19:43

Re: Maxi magnetofon

#2 Post autor: Steffan »

Projekt który zalinkowałeś daje możliwość podłączenia dowolnego źródła dźwięku zamiast dedykowanego magnetu. Co nie zmienia faktu, żę c= maxi nie ma wejscia na magnet. Tam są 4 porty usb. Znalazłem projekt w necie:
http://www.load64.com/1530usb/
Cytuje:
It can be used to load software (almost) direct from datasette to an emulator running on a modern PC.
Ale to jest do pc. Z tego co tam jest napisane to urządzenie jest kartą dźwiękową. Czy z c= maxi pójdzie? Jaki tam jest dostęp do zaszytego systemu operacyjnego? Nie odpowiem Ci na te pytania. Ale wydaje mi się, że jeśli nie będzie problemu ze sterownikami to na pewno będzie problem braku oprogramowania dla takiej przejściówki. Ode mnie tyle. Może ktoś coś wie więcej w tym temacie.
Ale nie widzę sensu zabawy, jeśli bez problemu dane możesz dostarczyć na penie usb.
Pozdrawiam.
Steffan
Różne rodzaje so kamadore, ale sześćdziesiąte czwarte je najfajniejsze!

Awatar użytkownika
juntek
Posty: 97
Rejestracja: 23 wrz 2018, 20:17

Re: Maxi magnetofon

#3 Post autor: juntek »

Pomysł dość dziwny. Programy można przecież wgrywać bezpośrednio z pendrive'a i wydaje mi się że to jest najszybszy sposób.
Stamps back please!

Matej
Posty: 5
Rejestracja: 24 gru 2019, 12:51

Re: Maxi magnetofon

#4 Post autor: Matej »

ehhh, wyobraźcie sobie że chodzi mi o odtwarzanie i zapisywanie danych z magnetofonu bo będę korzystał z kaset magnetofonowych sprawnych (koniecznie kaset). A co do linku to nie wiem co to jest bo się nie znam na elektryce ale to jedyne co mi się udało znaleźć a o ile problem stanowią w tym przypadku jedynie porty to w takim razie wystarczy magnetofon na USB przykładowo:https://www.electronic-star.pl/Sprzet-H ... gYQAvD_BwE
I porty się już zgadzają... :mrgreen:

Awatar użytkownika
Steffan
Posty: 139
Rejestracja: 04 maja 2019, 19:43

Re: Maxi magnetofon

#5 Post autor: Steffan »

port USB do odtwarzania i bezpośredniego nagrywania na nośniki danych, np. pamięć USB
To że ma usb nie znaczy, że się uda to połączyć z c= maxi. Wróć ... Połączyć się uda :), ale nie będzie działało z powodów o których pisałem wcześniej.
Pozdrawiam.
Steffan

ps. Jeśli aż tak Ci zależy na kasetach, zainwestuj w prawdziwą komode z magnetem. Od czasu do czasu lubię wczytać grę z magnetu.
Stare dobre czasy, bo teraz to już nie ma czasów. Hahaha.
Różne rodzaje so kamadore, ale sześćdziesiąte czwarte je najfajniejsze!

Awatar użytkownika
Steffan
Posty: 139
Rejestracja: 04 maja 2019, 19:43

Re: Maxi magnetofon

#6 Post autor: Steffan »

OMG! :shock: :shock: :shock: dopiero dotarło do mnie ile ten magent kosztuje! Za taką kasę na pewno dostaniesz komodziaka z magnetem.
I tak jak pisałem ta konfiguracja nie zadziała.
Pozdrawiam
Steffan
Różne rodzaje so kamadore, ale sześćdziesiąte czwarte je najfajniejsze!

comankh
Posty: 1292
Rejestracja: 08 wrz 2009, 12:10
Kontakt:

Re: Maxi magnetofon

#7 Post autor: comankh »

do maxi? jaki sens to raz.
dwa, magnetofon ktory tu wkleiles zgrywa do plików audio
wymiana danych to konwersja wav>tap i odwrotne, maxi jest afair zamkniętą emulacją więc nikt ci nie obsłuży.

- ale nie Datasette (szybszy)

w jaki sposób szybszy?

podpowiem, na rynku nadal są firmy które duplikują kasety.

Awatar użytkownika
rs2322
Posty: 70
Rejestracja: 25 sty 2018, 20:39

Re: Maxi magnetofon

#8 Post autor: rs2322 »

Matej pisze:... Dodam że jestem informatykiem nie elektrykiem a zależy mi na tym konkretnym rozwiązaniu ponieważ potrzebuje szybkiego sposobu dostarczania danych przez nośnik. Dla zainteresowanych dlaczego tak jest, zapraszam do dyskusji, pozdrawiam.
Według mnie wystarczy mały programik i karta dźwiękowa, chcesz zapisywać i czyutać "dane" z kasety tak w układzie:

Komputer PC <----> Magnetofon [kasety]

Jaki masz magnetofon że sie tak zapytam ?
rs2322 [ten z banem od Raf'a] z forum c64power
Projekty elektroniki, pamięci sram, eprom, eeprom, flash, programowanie free.
kontakt: rs2322[at]interia.pl

Matej
Posty: 5
Rejestracja: 24 gru 2019, 12:51

Re: Maxi magnetofon

#9 Post autor: Matej »

sory że się nie odzywałem przez ostatni czas nie mniej nie próżnowałem i znalazłem coś interesującego mianowicie pewien adapter (przejściówa) od jednego takiego co to się zna i gość to robi samodzielnie i nawet rozrkręcił z tym mały biznes, mianowicie urządzenie te konwertuje dane przesyłane normalnie złączami standardowymi tylko że przez usb właśnie. głównie służyć to ma do kompa ale skoro maxi jest takie unowocześnione i kompatybilne z obecnymi standardami to może to wypalić. natknołem się na tą rzecz jakiś czas temu i na pewno jeszcze dam w tym temacie znać jak już to ogarnę. o efektach, poinformuję a nawet dołączę autorską instrukcję bo gość nie z naszej slavianskiej polszy.a no i dowiedziałem sie o istnieniu turbo loaderów. trzymajta się. :wink:

rime.
Posty: 22
Rejestracja: 24 sty 2019, 02:52

Re: Maxi magnetofon

#10 Post autor: rime. »

The C64 jest emulatorem programowym. Prawdopodobnie z VICE w wersji 2.4 ponieważ zapisy stanu komputera udało mi się uruchomić w takiej wersji emulatora na PC. Sam "komputer" to SBC (single-board computer) z procesorem ARM. Jeżeli firmware obsługuje tylko urządzenia pamięci masowej oraz HID (klawiatury, kontrolery) to wyłącznie te zadziałają. Nie cudujcie z podłączaniem kart dźwiękowych czy innych urządzeń bo nic z tego nie wyniknie. Jeżeli tęsknicie za kasetami to wystarczy... kupić C64 z magnetofonem ;-)

ODPOWIEDZ