MIAN BOX 3 - BIN

Tutaj możemy porozmawiać o sprzęcie i modyfikacjach C64.
Wiadomość
Autor
dersonik
Posty: 7
Rejestracja: 04 kwie 2019, 12:04

MIAN BOX 3 - BIN

#1 Post autor: dersonik »

Posiada moze ktos dump (plik *.CRT lub .BIN) carta mian box 3 (pracownia elektroniki mian).
Mialem taki cart w dziecinstwie i chetnie bym go zapodal na easyflash 3

Awatar użytkownika
wegi
Posty: 419
Rejestracja: 14 lip 2009, 01:17
Grupa: ESM
Kontakt:

Re: MIAN BOX 3 - BIN

#2 Post autor: wegi »

No to nie pobawisz się nawet jak zdobędziesz bina, ponieważ sposób bankowania mianboxów nie jest zgodny z obsługiwanymi formatami przez soft kreujący obrazy CRT, co za tym idzie emulatorami. Musiałbyś napisać sobie obsługę w VHDLu i skompilować źródła EF3. Musiałbyś znać działanie mian boxa, nie wiem czy konkretnie ten miał logikę w GALu. Mógłbyś dekompilować bin mianboxa i przerabiać jego działanie do obsługiwanego jakiegoś formatu, tak jak np ja przerobiłem BB4 i BB8 do final3 ... przypuszczam że nie chce ci się prowadzić takiej rewersji.

Awatar użytkownika
V-12
Posty: 351
Rejestracja: 18 lut 2009, 13:51
Grupa: Tropyx
Kontakt:

Re: MIAN BOX 3 - BIN

#3 Post autor: V-12 »

Tam siedzi GAL, na razie opcja niemożliwa do skopiowania, ale może kiedyś (ktoś już patent znalazł :)... Dodatkowo jeśli mnie pamięć nie myli, sposób bankowania jest tak tam sprytnie rozwiązany, że kolejne party carta są skompresowane i nie widać wektorów.
http://www.riversedge.pl/ - Zapraszam na nową odsłonę mojej strony z artykułami i galerią! Scena C64, wywiady, relacje z koncertów etc.

dersonik
Posty: 7
Rejestracja: 04 kwie 2019, 12:04

Re: MIAN BOX 3 - BIN

#4 Post autor: dersonik »

dzieki za wyjsanienie, nie znam sie na tym zbytnio, gdzie moge znalezc BB4 i BB8 na easyflash plik bin jak sadze

Awatar użytkownika
wegi
Posty: 419
Rejestracja: 14 lip 2009, 01:17
Grupa: ESM
Kontakt:

Re: MIAN BOX 3 - BIN

#5 Post autor: wegi »

Na csdb.
EF3 musisz mieć wersję firmware obsługującą Final3.

dersonik
Posty: 7
Rejestracja: 04 kwie 2019, 12:04

Re: MIAN BOX 3 - BIN

#6 Post autor: dersonik »

Nie testowalem jeszcze 4 ale v8 nie dzialala, widzialem tylko blekitny ekran hmm, wgrywac normalnie w miejsce carta freeze?

Mam easyprog 1.81, final3 dziala OK


Uploadowalem ta wersje https://csdb.dk/release/?id=83725

Awatar użytkownika
wegi
Posty: 419
Rejestracja: 14 lip 2009, 01:17
Grupa: ESM
Kontakt:

Re: MIAN BOX 3 - BIN

#7 Post autor: wegi »

Dawno przestałem bawić się EF3 nie pamiętam. CRT działają na VICE. Czy na EF3 trzeba wgrać bin czy crt nie pamiętam, jak i który slot wybrać... Jeden z binów jest zachowany jako oryginalny (bez modowania do F3). CRT działają też na U64 i 1541U

dersonik
Posty: 7
Rejestracja: 04 kwie 2019, 12:04

Re: MIAN BOX 3 - BIN

#8 Post autor: dersonik »

Ok jak bym czytal readme to by wiedzial :) OK dzieki jeszcze raz

dersonik
Posty: 7
Rejestracja: 04 kwie 2019, 12:04

Re: MIAN BOX 3 - BIN

#9 Post autor: dersonik »

wiecie gdzie można kupić taki mian box 3 mam sentyment do tego cartidga A ciężko to znalezc

ODPOWIEDZ