Nowicjusz w C64 - pytanie nt. gałki z boku

Tutaj możemy porozmawiać o sprzęcie i modyfikacjach C64.
Wiadomość
Autor
Szustarol
Posty: 8
Rejestracja: 03 sie 2018, 17:51

Nowicjusz w C64 - pytanie nt. gałki z boku

#1 Post autor: Szustarol »

Witam!
Mam 18 lat i interesuję się retro-sprzetem. Niestety ciężko się znać na czymś, co jest ode mnie dwa razy starsze.
Stąd moje pytanie na które w internecie odpowiedzi znaleźć nie mogłem
Udało mi sie na Allegro dorwać moje pierwsze Commodore 64 z jakimiś dziwnymi modyfikacjami, mianowicie gałka (pokrętło) z lewej strony i przełącznik pod diodą power.
Mam pytanie do starych wyjadaczy - czemu takie modyfikacje mogły służyć?
Załączam zdjęcia
photo_2018-08-03_17-53-37.jpg
photo_2018-08-03_17-53-37.jpg (74.67 KiB) Przejrzano 5570 razy
photo_2018-08-03_17-53-37 (2).jpg
photo_2018-08-03_17-53-37 (2).jpg (62.87 KiB) Przejrzano 5570 razy

Awatar użytkownika
wegi
Posty: 419
Rejestracja: 14 lip 2009, 01:17
Grupa: ESM
Kontakt:

Re: Nowicjusz w C64 - pytanie nt. gałki z boku

#2 Post autor: wegi »

To go jeszcze otwórz i zrób kilka zdjęć płyty

starymarabut
Posty: 301
Rejestracja: 05 lip 2010, 22:25

Re: Nowicjusz w C64 - pytanie nt. gałki z boku

#3 Post autor: starymarabut »

Strzelam, że pod gałka jest przycisk reset a poniżej leda Power przełącznik kernali.
To najczęściej spotykane modyfikacje.
Rozkręca, jak Wegi radzi.
C64II+SD2IEC+JiffyDOS+SwinSid88

Szustarol
Posty: 8
Rejestracja: 03 sie 2018, 17:51

Re: Nowicjusz w C64 - pytanie nt. gałki z boku

#4 Post autor: Szustarol »

Poczekam do poniedziałku bo ma mi przyjść kabelek do TV i zobaczę, czy sprzęt w ogóle działa.
Wtedy się pobawię przełącznikami i faktycznie może zdecyduję się na rozkręcenie (teraz trochę
się boję cokolwiek ruszać, bo nawet nie wiem czy działa)

Szustarol
Posty: 8
Rejestracja: 03 sie 2018, 17:51

Re: Nowicjusz w C64 - pytanie nt. gałki z boku

#5 Post autor: Szustarol »

Wybaczcie długie oczekiwanie
Troszkę zeszło z robieniem zdjęć bo niestety gość wysłał mi uszkodzone commodore - chodź na allegro było wystawione jako działające.
Po kilku godzinach z miernikiem w ręku upewniłem się, że to PLA i czekam na zamiennik, więc mam dużo czasu na zrobienie zdjęć płyty
To co panowie wyżej podejrzewali że jest kernal switcherem tutaj chyba jest na tej gałce, natomiast przycisk/przełącznik prawdopodobnie zwiera jakieś wyjścia na portach - pytanie po co?
Załączniki
photo_2018-08-10_14-38-16.jpg
photo_2018-08-10_14-38-16.jpg (88.35 KiB) Przejrzano 5464 razy
photo_2018-08-10_14-38-17.jpg
photo_2018-08-10_14-38-17.jpg (124.61 KiB) Przejrzano 5464 razy
photo_2018-08-10_14-38-17 (2).jpg
photo_2018-08-10_14-38-17 (2).jpg (78.98 KiB) Przejrzano 5464 razy

comankh
Posty: 1297
Rejestracja: 08 wrz 2009, 12:10
Kontakt:

Re: Nowicjusz w C64 - pytanie nt. gałki z boku

#6 Post autor: comankh »

Szustarol pisze:Wybaczcie długie oczekiwanie
kernal switcherem
srogi.
Szustarol pisze: pytanie po co?
podpowiem:
Obrazek

https://mingos-commodorepage.com/tutori ... %C3%BCsten

Szustarol
Posty: 8
Rejestracja: 03 sie 2018, 17:51

Re: Nowicjusz w C64 - pytanie nt. gałki z boku

#7 Post autor: Szustarol »

O ile zwieranie +5V do masy jestem w stanie zrozumieć w przypadku włączania czy wyłączania magnetofonu to nie rozumiem po co ktoś miałby to robić na userporcie.
Czyżby te urządzenia zacinały się na tyle często, że komuś był potrzebny osobny przycisk do resetowania ich?

Awatar użytkownika
wegi
Posty: 419
Rejestracja: 14 lip 2009, 01:17
Grupa: ESM
Kontakt:

Re: Nowicjusz w C64 - pytanie nt. gałki z boku

#8 Post autor: wegi »

Jak masz tyle czasu to zrób zdjęcia bez zagadek i zasłanianiem przewodów drabinką

zgaduję:

gałka - switch do kernala

to drugie to nie zwieranie 5V do masy tylko reset button (link od komancza)

Awatar użytkownika
rs2322
Posty: 70
Rejestracja: 25 sty 2018, 20:39

Re: Nowicjusz w C64 - pytanie nt. gałki z boku

#9 Post autor: rs2322 »

Szustarol pisze: Po kilku godzinach z miernikiem w ręku upewniłem się, że to PLA i czekam na zamiennik, więc mam dużo czasu na zrobienie zdjęć płyty
Jaki miernik pokazał że to PLA, bo chciałbym sie w taki zaopatrzyć ?

W moich płytach C64 z tego okresu tylko w jednej było PLA uwalone, reszta to albo pamięci albo TTL wymagały wymiany.
rs2322 [ten z banem od Raf'a] z forum c64power
Projekty elektroniki, pamięci sram, eprom, eeprom, flash, programowanie free.
kontakt: rs2322[at]interia.pl

comankh
Posty: 1297
Rejestracja: 08 wrz 2009, 12:10
Kontakt:

Re: Nowicjusz w C64 - pytanie nt. gałki z boku

#10 Post autor: comankh »

Szustarol pisze: Czyżby te urządzenia zacinały się na tyle często, że komuś był potrzebny osobny przycisk do resetowania ich?
chodziło raczej o nie korzystanie z wyłącznika zasilania, oszczędzanie żywotności sprzętu etc. poza tym po resecie mogłeś sobie spokojnie grzebać w pamięci (nie była kasowana).

Szustarol
Posty: 8
Rejestracja: 03 sie 2018, 17:51

Re: Nowicjusz w C64 - pytanie nt. gałki z boku

#11 Post autor: Szustarol »

rs2322 pisze:
Szustarol pisze: Po kilku godzinach z miernikiem w ręku upewniłem się, że to PLA i czekam na zamiennik, więc mam dużo czasu na zrobienie zdjęć płyty
Jaki miernik pokazał że to PLA, bo chciałbym sie w taki zaopatrzyć ?

W moich płytach C64 z tego okresu tylko w jednej było PLA uwalone, reszta to albo pamięci albo TTL wymagały wymiany.
Podpięcie +5 PLA do wyjścia 5V w sprawdzonym i działającym arduino a następnie sprawdzenie miernikiem różnicy potencjału między pinem napięcia a pinem GND - okazało się 0V

Awatar użytkownika
rs2322
Posty: 70
Rejestracja: 25 sty 2018, 20:39

Re: Nowicjusz w C64 - pytanie nt. gałki z boku

#12 Post autor: rs2322 »

Hmm, sama różnica potencjału na pinanch zasilania raczej niekoniecznie daje wynik powtierdzajacy ewentualne uszkodzenie układu, według mnie miałoby to sens gdybyś wykorzystał arduino i przeczesał logiczne stany na IO PLA czy działa czy nie, wtedy miałbyś pewność.

Daj znać jak postęp, polecam cart deadtest wtedy nawet bez pla czy cia mozesz sobie sprawdzić co jest ewentualnie padnięte na płycie.
rs2322 [ten z banem od Raf'a] z forum c64power
Projekty elektroniki, pamięci sram, eprom, eeprom, flash, programowanie free.
kontakt: rs2322[at]interia.pl


Szustarol
Posty: 8
Rejestracja: 03 sie 2018, 17:51

Re: Nowicjusz w C64 - pytanie nt. gałki z boku

#14 Post autor: Szustarol »

W końcu po miesiącu przyszedł mi zamiennik PLA. Niemiec zapomniał wysłać :?
Diagnoza trafiona, Commodorek ożył.
Co do tych gałek i pokręteł wyżej:
-Gałka po lewej to kernal switcher, wszystkie trzy działają. Sprawdziłem co jest- standardowy Kernal Commodore, Hypra-DOS, oraz CBM 64 TURBO. Jaka jest różnica pomiędzy nimi- jeszcze nie wiem, tyle tylko że na standardowym, jak próbuję odczytać z kasety (LOAD) pokazuje się 'Press play on tape', na tych dwóch pozostałych komunikat, że nie znaleziono urządzenia.
-Przycisk pod gałką to reset switch, przydatny przy zmianie kernala.
-Przełącznik pod diodą power wpływa na działanie magnetofonu, natomiast nie udało mi się jeszcze odkryć jak konkretnie, ponieważ w którą stronę bym go nie przestawił, to i tak magnetofon działa. Różnica polega na tym, że po wpisaniu 'LOAD', w jednej pozycji przełącznika pojawia się 'Press PLAY on tape', w drugiej pozycji taki napis nie pojawia się i komputer od razu czyta dane.

Teraz próbuję opanować temat magnetofonu, pan z OLXu wysłał mi jakiś chyba nieoryginalny, wygląda jak standardowy z commodore ale bez napisu, jakby był niebrandowany. Na początku zdiagnozowałem, że głowica jest brudna, oczyściłem spirytusem i coś ruszyło.

Mam tylko jedną kasetę z grą "Netherworld", po wpisaniu LOAD kaseta kręci, po jakimś czasie na ekranie ukazuje się napis 'Netherworld', po czym znowu po jakimś czasie ekran staje się cały niebieski, kaseta nie kręci i tak sobie wisi w nieskończoność.

Przepisałem micro head align 0.1, po 20 minutach zabawy śrubokrętem doszedłem do etapu, gdzie około 4-5 'kuleczek' wystaje poza główną linię reprezentacji graficznej danych.

Raz udało mi się zobaczyć ekran tytułowy gry, po ukazaniu się napisu 'Netherworld', na commodore nacisnąłem run stop, na magnetofonie stop, po czym na komputerku znowu load, a na magnetofonie play. Uruchomił się ekran tytułowy, ale po jakimś czasie znowu stał się niebieski i magnetofon 'zawisł'. Komputer musiałem zresetować. Doszedłem do wniosku, że kaseta może być uszkodzona.


Czekam teraz na kolejną kasetę zamówioną na allegro, powinna być koło wtorku to odezwę się, czy udało się coś uruchomić.
Pozdrawiam.

Szustarol
Posty: 8
Rejestracja: 03 sie 2018, 17:51

Re: Nowicjusz w C64 - pytanie nt. gałki z boku

#15 Post autor: Szustarol »

Witam, aktualizacja.
Wymieniłem pasek 'przeniesienia napędu' w magnetofonie i wszystko ruszyło jak nowe :)
Oficjalnie commodorek naprawiony i przywrócony do życia, dzięki wszystkim za pomoc

Awatar użytkownika
Kacper
Posty: 13
Rejestracja: 29 wrz 2018, 22:26

Re: Nowicjusz w C64 - pytanie nt. gałki z boku

#16 Post autor: Kacper »

Hej,
wymieniłeś pasek... zapytam na jaki i skąd wziąłeś ?
w moim szaraku 1531 mam problem z napędem i szukam pasków na wymianę
:)
VC20, C16, C+4, C64C, C64 + SD2IEC, C128, A500, Atari 65 XE + SIDE2 + TURBO 2001, XL800, Timex 1000 i 2048, JS128, zx81, zx +, zx +2, zx+3, MSX1, Schneider 464 i 6128


Szustarol
Posty: 8
Rejestracja: 03 sie 2018, 17:51

Re: Nowicjusz w C64 - pytanie nt. gałki z boku

#18 Post autor: Szustarol »

Pasek brałem z tej aukcji na allegro:
https://allegro.pl/pasek-napedowy-audio ... NTZlOWE%3D
Sprzedający ma do wyboru całkiem sporo rozmiarów, ja wziąłem 76x1,2 mm, czyli praktycznie taki jak z fabryki

Nameless
Posty: 152
Rejestracja: 04 lis 2013, 11:23

Re: Nowicjusz w C64 - pytanie nt. gałki z boku

#19 Post autor: Nameless »

a nie powinien być ciut większy tak kole 82 ?

slawas5555
Posty: 21
Rejestracja: 09 mar 2018, 10:54

Re: Nowicjusz w C64 - pytanie nt. gałki z boku

#20 Post autor: slawas5555 »

Gdzieś czytałem że nawet 84 powinno być.

ODPOWIEDZ