Pi1541

Tutaj możemy porozmawiać o sprzęcie i modyfikacjach C64.
Wiadomość
Autor
heniek29cr
Posty: 101
Rejestracja: 12 maja 2016, 22:40

Re: Pi1541

#61 Post autor: heniek29cr »

Cześć
Mam kilka pytań o ten wynalazek bo ja ciągle jadę z dyskietek (ma to swój urok ale stacja czy dyskietki w końcu się skończą)
1: Rozumiem, że to odpala Dema i Gry całodyskowe? tak?
2: Po co tam jest HDMI?
3:To jest na bazie tych no ...raspberry pi? tak? (też tego nigdy nie miałem)
4:Czy obsługa tego jest w miarę prosta?
5:Będzie ktoś robił gotowce?
6:Jaki jest ewentualny całkowity koszt?

Pytam bo ja nagrywam u siebie dyskietki dzięki amidze 600 kablem easy1541 a to trwa ok 15min jedna strona he he:-) fun jest ale jak ma coś kilka dyskietek to zaczyna boleć:-)
Pozdrawiam Piotr

Awatar użytkownika
wegi
Posty: 419
Rejestracja: 14 lip 2009, 01:17
Grupa: ESM
Kontakt:

Re: Pi1541

#62 Post autor: wegi »

Nie jestem ekspertem, są tu lepsi ode mnie od PI1541 w razie czego mnie skorygują:

1. Tak, podejrzewam nawet że wielodyskowe też
2. HDMI - nie jest konieczne, ale malina działa pod Linux'em i z poziomu Linuxa widać program zarządzający 1541 z dodatkowymi ficzerami - nie jest to konieczne wg mnie, bardziej interesuje mnie że można to skonfigurować tak, że po resecie zamapuje jakiś folder w którym będą obrazy dyskietek, które będzie można mapować z poziomu C64 - jak mnie tu poinstruowano tak można zrobić.
3. tak to jest Raspberry PI poniżej 200 zł + zasilacz
4. Prosta, a jak skonfigurować to jak w pkt 2, to obsługi nie ma
5. RPI jest gotowcem z wyprowadzonymi GPIO, na te GPIO trzeba mieć dorobionego shielda, który pozwoli na udawanie 1541 - shielda już sklecił RS, więc jest szansa że będzie to dostępne u niego
6. Około 200 zł plus shield - nie wiem ile za shield

Nagrywanie dyskietek... To chyba nie przez PI1541. Chociaż powinno się dać. Podłączyć do PI serial drugiego driva i zapuścić eksa dual copier - 30 sekund

heniek29cr
Posty: 101
Rejestracja: 12 maja 2016, 22:40

Re: Pi1541

#63 Post autor: heniek29cr »

Dzięki wegi:-)
No to czekam na rozwój sytuacji:-)
pozdrawiam

Nameless
Posty: 152
Rejestracja: 04 lis 2013, 11:23

Re: Pi1541

#64 Post autor: Nameless »

Ja poskładałem swoje PI1541 na płytce rs'a którą przywiozłem z decrunchu.
Do obsługi nie potrzeba nawet browsera fb64.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
wegi
Posty: 419
Rejestracja: 14 lip 2009, 01:17
Grupa: ESM
Kontakt:

Re: Pi1541

#65 Post autor: wegi »

Nameless pisze: Do obsługi nie potrzeba nawet browsera fb64.
Rozwiń tą myśl:
1. jak browsować katalogi
2. jak to skonfigurować żeby się po włączeniu ustawiało na jakimś root folderze bez konieczności ingerencji w konsole czy okienka via hdmi
3. jak zmieniać dyskietki w demach wielodyskowych

Awatar użytkownika
maliniak
Posty: 52
Rejestracja: 19 maja 2016, 19:18

Re: Pi1541

#66 Post autor: maliniak »

Wegi, to nie jest na Linuxie, Steve napisał własny kernel , na linuxie nie mógł osiągnąć prawidłowych czasów dla gpio.
Jak masz wlutowany wyswietlacz OLED to browsujesz przez niego tak jak w UK.
Root folder ustawiasz w pliku options.txt.
Zmiana dysków w multi odbywa sie guzikami, wcześniej robisz Listę i podczepiasz d64 pod listę.

Awatar użytkownika
wegi
Posty: 419
Rejestracja: 14 lip 2009, 01:17
Grupa: ESM
Kontakt:

Re: Pi1541

#67 Post autor: wegi »

Dobra dziękuję bardzo.
Rozumiem że nie da się zmieniać dyskietek dema za pomocą przycisku i wyświetlacza tylko trzeba mieć tą listę plików tak?

Awatar użytkownika
maliniak
Posty: 52
Rejestracja: 19 maja 2016, 19:18

Re: Pi1541

#68 Post autor: maliniak »

Da radę.
Postaram się lepiej wytłumaczyć.

Zmiana dysku w demie.
Kiedy demo prosi o zmiane dysku, nie można poprostu zakonczyć emulacji np. wychodzisz guzikiem exit z disk1.d64 i przyciskiem next podświetlasz disk2.d64 i guzik start, bo sie zawiesi demo, to tak jak byś wyłączył stację zmienił dyskietke i ją włączył i demo zwieszone.
Na UK1541 tak można było wychodziłem z disk1 , i wchodziłem w disk2 i ruszało dalej.

W pi1541 jest kilka opcji zmiany dysku
Z oledem i guzikami- wybierasz na oledzie disk1 wciskasz przycisk insert dalej wybierasz disk2 i znów insert dalej wybierasz disk3 wciskasz przycisk start.
Na liście bedziesz miec w emulacji 3 dyski ktore zmieniasz przyciskami next prev i tylko tymi przyciskami i nie wychodzisz z emulacji.
Z hdmi i np. klawiaturą tak samo jak z oledem i przyciskami.
W FB64 to juz wygląda inaczej. Jak nie masz nic pod hdmi i oleda to w katalogu z disk1 disk2 itd... robisz w notatniku plik AUTOSWAP.LST i w nim wpisujesz kolejno nazwy obrazów d64, ale aby zmienić dysk i tak potrzebujesz albo klawiatury albo przycisków na gpio.

Awatar użytkownika
maliniak
Posty: 52
Rejestracja: 19 maja 2016, 19:18

Re: Pi1541

#69 Post autor: maliniak »

W FB64 wybierasz AUTOSWAP.LST nastepnie klawisz Q, i dalej to już każdy wie.

Nameless
Posty: 152
Rejestracja: 04 lis 2013, 11:23

Re: Pi1541

#70 Post autor: Nameless »

no maliniak opisał wszystko jak trzeba. musisz miec w rece i samemu sie pobawić. Z oledem taki plus nie trzeba bawis sie w pliki autoswap.lst. Ja na poczatku SW5 robie adddisk i tworzy sie nie jako lista dyskietek , wciskam SW1 start emulation i mam do dyspozycji na c64 pierwszy dysk. Jak demo poprosi o kolejny dysk wybieram SW3 next disk.
Nawigujesz za pomoca oleda całkiem przywoicie i cytelnie jest . Reasumując wszystko robie bez hdmi i fb64.

nie wiem czy to wina zasilacza ale mam do dyspozycji tylko 2A i czasem mi się coś nie oczekiwanie wysypie.
czekam na dedykowany zasilacz i wtedy zweryfikuję dokłdnie.

starymarabut
Posty: 301
Rejestracja: 05 lip 2010, 22:25

Re: RE: Re: Pi1541

#71 Post autor: starymarabut »

Nameless pisze:no maliniak opisał wszystko jak trzeba. musisz miec w rece i samemu sie pobawić. Z oledem taki plus nie trzeba bawis sie w pliki autoswap.lst. Ja na poczatku SW5 robie adddisk i tworzy sie nie jako lista dyskietek , wciskam SW1 start emulation i mam do dyspozycji na c64 pierwszy dysk. Jak demo poprosi o kolejny dysk wybieram SW3 next disk.
Nawigujesz za pomoca oleda całkiem przywoicie i cytelnie jest . Reasumując wszystko robie bez hdmi i fb64.

nie wiem czy to wina zasilacza ale mam do dyspozycji tylko 2A i czasem mi się coś nie oczekiwanie wysypie.
czekam na dedykowany zasilacz i wtedy zweryfikuję dokłdnie.
Na zasilaczu od komodorka Pi ostro sypie piorunami, w emulation station.
C64II+SD2IEC+JiffyDOS+SwinSid88

Awatar użytkownika
wegi
Posty: 419
Rejestracja: 14 lip 2009, 01:17
Grupa: ESM
Kontakt:

Re: Pi1541

#72 Post autor: wegi »

Może być sprawa SD zalecana jest 10ka - wolniejsze właśnie robią zwiechy

Nameless
Posty: 152
Rejestracja: 04 lis 2013, 11:23

Re: Pi1541

#73 Post autor: Nameless »

wegi pisze:Może być sprawa SD zalecana jest 10ka - wolniejsze właśnie robią zwiechy
no to mam dziś co robić :-) ja mam wsadzoną jakąs starą czwórkę.

Nameless
Posty: 152
Rejestracja: 04 lis 2013, 11:23

Re: RE: Re: Pi1541

#74 Post autor: Nameless »

starymarabut pisze:
Nameless pisze: nie wiem czy to wina zasilacza ale mam do dyspozycji tylko 2A i czasem mi się coś nie oczekiwanie wysypie.
czekam na dedykowany zasilacz i wtedy zweryfikuję dokłdnie.
Na zasilaczu od komodorka Pi ostro sypie piorunami, w emulation station.
to akurat zasilacz od FBOX'a Fergusona ;-)

Bartek2075
Posty: 13
Rejestracja: 24 cze 2017, 14:29

Re: Pi1541

#75 Post autor: Bartek2075 »

Cześć :D
Do pi1541 musi być karta SD czy może też być pendrive?

starymarabut
Posty: 301
Rejestracja: 05 lip 2010, 22:25

Re: Pi1541

#76 Post autor: starymarabut »

Sd.
C64II+SD2IEC+JiffyDOS+SwinSid88

Awatar użytkownika
maliniak
Posty: 52
Rejestracja: 19 maja 2016, 19:18

Re: Pi1541

#77 Post autor: maliniak »

Z usb załaduje ci się tylko oprogramowanie pi1541 i tyle , bez zawartości plików i katalogów.
Więc na tą chwilę tylko karta Sd.

Bartek2075
Posty: 13
Rejestracja: 24 cze 2017, 14:29

Re: Pi1541

#78 Post autor: Bartek2075 »

Ok. Zamawiając Raspberry wziąłem też od tego samego sprzedawcy adapter usb-micro sd. 4zł nie majątek a się może gdzieś przyda :mrgreen:

Bartek2075
Posty: 13
Rejestracja: 24 cze 2017, 14:29

Re: Pi1541

#79 Post autor: Bartek2075 »

Jakich zasilaczy używacie? Ja mam 3.1A od zestawu z Raspberry i niestety sieje. A i pi1541 się coś wiesza

aniol
Posty: 17
Rejestracja: 28 sty 2018, 17:04

Re: Pi1541

#80 Post autor: aniol »

Tzn zakłócenia idą w tor video komody?

ODPOWIEDZ