[K] SID do C64C

W tym miejscu możemy do woli sprzedawać, kupować, oddawać przedmioty związane z Commodore oraz inne rzeczy kwalifikujące się do kategorii retro.
Wiadomość
Autor
ch0mik
Posty: 15
Rejestracja: 05 kwie 2019, 18:19
Kontakt:

[K] SID do C64C

#1 Post autor: ch0mik »

Kupię SID do C64C (taki mam obecnie MOS8580 r2)
Mój dziś się spalił ... po podłączeniu adaptera din5=>chinch z Alliexpres.
Zasilanie widzę, że jest w Commodore, ale dźwięku nie mam ani po chinch, ani po RF.
może być też zamiennik SIDa - SwinSID.

Cena przystępna - czyli mniej niż sam C64.

łezka się kręci ... https://www.youtube.com/watch?v=YqbR_13xpfw - jeszcze przedwczoraj grałem na nim ...



Pozdrawiam
Paweł

starymarabut
Posty: 301
Rejestracja: 05 lip 2010, 22:25

Re: [K] SID do C64C

#2 Post autor: starymarabut »

Swinsidy są na alle.
A ten adapter z ali to do czegoś innego jest.
C64II+SD2IEC+JiffyDOS+SwinSid88

ch0mik
Posty: 15
Rejestracja: 05 kwie 2019, 18:19
Kontakt:

Re: [K] SID do C64C

#3 Post autor: ch0mik »

starymarabut pisze:Swinsidy są na alle.
A ten adapter z ali to do czegoś innego jest.
ok, SwinSIDa/SIDa prawdopodobnie mam już zaklepanego od Forumowicza.
PS. Adapter na Ali był opisany że do Commody jest https://www.aliexpress.com/item/Mayitr- ... 54642.html

starymarabut
Posty: 301
Rejestracja: 05 lip 2010, 22:25

Re: [K] SID do C64C

#4 Post autor: starymarabut »

Kolory wtyczek nie zgadzają się z opisem tego kabla.
C64II+SD2IEC+JiffyDOS+SwinSid88

Nameless
Posty: 152
Rejestracja: 04 lis 2013, 11:23

Re: [K] SID do C64C

#5 Post autor: Nameless »

nie muszą :-D istotne jest do których pinów idą 4-2-3 czy 2-5-3

starymarabut
Posty: 301
Rejestracja: 05 lip 2010, 22:25

Re: [K] SID do C64C

#6 Post autor: starymarabut »

Zgoda. Ale po co wprowadzać w zamęt klientów.
C64II+SD2IEC+JiffyDOS+SwinSid88

hobocti77x
Posty: 24
Rejestracja: 10 wrz 2018, 09:47

Re: [K] SID do C64C

#7 Post autor: hobocti77x »

Jest malo prawdopodobne aby przewod spalil sida. Raczej sprawdzilbym tranzystor wzmacniacza

ch0mik
Posty: 15
Rejestracja: 05 kwie 2019, 18:19
Kontakt:

Re: [K] SID do C64C

#8 Post autor: ch0mik »

hobocti77x pisze:Jest malo prawdopodobne aby przewod spalil sida. Raczej sprawdzilbym tranzystor wzmacniacza
Kolega przed paroma chwilami przekazał mi C64G wraz zasilaczem i magnetofonem
Obrazek

jak podłączyłem Jego zasilacz do mojego C64C to dźwięku też nie było ... i magnetofon także nie chciał działać.
Obrazek

Czyli faktycznie może być brak 9V, chociaż sprawdzałem voltomierzem w środku czy dochodzi - ale może nie w tym miejscu sprawdzałem, co trzeba. Prośba o fotkę / namiar co trzeba zobaczyć.

Pozdrawiam
Paweł

hobocti77x
Posty: 24
Rejestracja: 10 wrz 2018, 09:47

Re: [K] SID do C64C

#9 Post autor: hobocti77x »

Sprawdz napiecie bezposrednio na SIDie miedzy nogami 14 (gnd) i 28 (Vdd)
http://www.deblauweschicht.nl/tinkering ... ms_fit.png

ch0mik
Posty: 15
Rejestracja: 05 kwie 2019, 18:19
Kontakt:

Re: [K] SID do C64C

#10 Post autor: ch0mik »

hobocti77x pisze:Sprawdz napiecie bezposrednio na SIDie miedzy nogami 14 (gnd) i 28 (Vdd)
http://www.deblauweschicht.nl/tinkering ... ms_fit.png
dziś podjechałem moto - ładna pogoda, to skorzystałem - do Pana Marka z OLX ( https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/2Ue5N/ ) - jednak SID padł, po wymianie SIDa wszystko poszło ok.
Dodatkowo mam teraz JiffyDOS, EXE DOS i coś jeszcze - taki 4in1 - nie wiem jeszcze co dokłanie, ponieważ dosłownie co wróciłem.

podsumowuąc - pacjent żyje i ma się dobrze ;)

PS. Pan Marek ma sporo fajnego sprzętu retro i neo retro w ofercie, ale nie na OLX (np. ZX 48+ na FPGA czy ZX 128 Harlequin) - chyba będę częściej zaglądał tam ;)

Dziękuje za wsparcie i szybką Waszą reakcję!

Pozdrawiam
Paweł

Awatar użytkownika
Kacper
Posty: 13
Rejestracja: 29 wrz 2018, 22:26

Re: [K] SID do C64C

#11 Post autor: Kacper »

ch0mik pisze:
hobocti77x pisze:Sprawdz napiecie bezposrednio na SIDie miedzy nogami 14 (gnd) i 28 (Vdd)
http://www.deblauweschicht.nl/tinkering ... ms_fit.png
PS. Pan Marek ma sporo fajnego sprzętu retro i neo retro w ofercie, ale nie na OLX (np. ZX 48+ na FPGA czy ZX 128 Harlequin) - chyba będę częściej zaglądał tam ;)
Paweł
owy Pan Marek jest zarejestrowanym użytkownikiem ze speccy.pl
stąd też posiadanie ZX
VC20, C16, C+4, C64C, C64 + SD2IEC, C128, A500, Atari 65 XE + SIDE2 + TURBO 2001, XL800, Timex 1000 i 2048, JS128, zx81, zx +, zx +2, zx+3, MSX1, Schneider 464 i 6128

ODPOWIEDZ